Gyülekezeti nap az evangélikusoknál


2019-06-02 22:26:51  | cikk: Babos Petra  | 


Gyülekezeti nap az evangélikusoknál főképe
Gyülekezeti napot szervezett a Pápai Evangélikus Egyházközség vasárnap. Az ünnepi istentiszteleten Gabnai Sándor balatonfüredi lelkész hirdette az igét.
Polgárdi Sándor evangélikus esperes elmondta, a gyülekezeti nap minden évben az egyházközség éves programjában szerepel, s általában a tanév végéhez közeledve, vasárnap szervezik meg.
-Az istentiszteleten a gyülekezet kórusa, Elekes Márton gitárkíséretével szolgált, valamint a Gyurátz iskola diákjai. A nap másik részében olyan kiállítást nyitottunk meg, amely protestáns iskolatörténeti tárlat. Pápa városa diákváros. 1531-ben elindult a lutheri szellemű tanítás Pápán. A kiállítson nemcsak evangélikus iskolák, hanem reformátusok is bemutatkoznak, így látszik, hogy mennyire gazdagok az eltelt esztendők, amik hirdeti, hogy anyanyelven olvashatóak voltak a káték, az énekeskönyvek. Ez a történelmi Magyarországon olyan gazdag múlt, amit fel kell eleveníteni, emlékezni kell rá. A tárlat nyár végéig látható a templomban - mondta az esperes.
Az istentisztelet végén megkoszorúzták a régi lelkészlakás falán álló emléktáblát, amelyet 10 évvel ezelőtt, 2009-ben dr. Fabinyi Tibor evangélikus lelkész, egyháztörténeti professzor számára avattak, abból az aspektusból, hogy 1953 és 1954 között Pápán szolgált lelkészként.
Az emléktáblát Venczel Csaba egyházközségi felügyelő és Polgárdi Sándor koszorúzták meg, majd Mező Lászlóné, lelkes amatőr, a gyülekezet egyik tagjának alkotásaiból nyílott kiállítás a látogatóközpontban.
-Az egyház legkisebb alapsejtje a család. A családok szoros köteléket alkotnak, s így a gyülekezetekben kiemelt szerepük van. Ennek a gondozása is lényeges és az, hogy családi napokon olyan programokat tudjunk létrehozni, ahol a családokat meg tudjuk szólítani, s beszélgetni tudnak. Fontos, hogy rá tudjunk hangolódni egymás életére, s ezáltal odafigyelni embertársainkra - emelte ki az esperes.
Polgárdi Sándor hozzátette, egy EFOP pályázatnak köszönhetően a gyülekezeti élet aktivizálódik, sok programot szerveznek, de hamarosan egy táborban is részt vesznek majd.
Az istentisztelet után közös ebédre, kötetlen beszélgetésre invitálták a résztvevőket. A programot receptbörze színesítette, de jelen voltak a Kékfestő Múzeum munkatársai is, akik közreműködésével kékfestős táskát lehetett készíteni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!