Gyermekkorunk emléktöredékei


2019-05-31 22:17:47  | cikk: ha  | 


Gyermekkorunk emléktöredékei főképe

A '50-es évek Pápáját hozza visza az olvasó számára Galauner Béláné Szabó Magdolna és Szabó Gyula könyve, a Gyermekkorunk emléktöredékei. A visszaemlékezések gyűjteménye a Jókai Füzetek sorozatban jelent meg. A kötetet a Jókai Mór Városi Könyvtárban mutatták be.

Galauner Béláné elmondta, 2017 áprilisában volt kiállítása a könyvtárban kézimunkáiból, mivel hímző népi iparművész. Akkor beszélgetett dr. Hermann Istvánnal, s ahogy felidézte emlékeit, a könyvtár igazgatója megkérte, írja le ezeket, hisz ma már történelem az a város, amit ő ismert. Összefogott testvérével, Szabó Gyulával és papírra vetették gyermekkora városát. Az Alsóvárosban, a Világos utcában laktak, szüleinek tejcsarnoka volt, melyet aztán elvettek tőlük. Édesapja sokáig bizakodott, de aztán látta, hogy nem kapják már vissza a családi vállalkozást, így elköltöztek Tatabányára, amikor a kis Magdolna tizenkét éves volt, Gyula pedig tíz. A szülővárosban eltöltött esztendők elevenednek meg a könyv lapjain.


Szabó Gyula elmondta, számára például nagyon kedves emlék a sok nyári fürdőzés: a Bakony-ér, a Tapolca és a Séd volt, ahova lejártak fürdeni a pápai gyerekek, ők leggyakrabban a Sédre. Ott kézzel fogták a halakat, amire egy idősebb bácsi tanította meg őket. A strand a Tapolcán volt, azt még az Esterházy család építtette ki. Galauner Béláné hozzátette, a környéken, ahol laktak, nagyon sok üzlet volt, a város emblematikus boltjai. Szabó Magdolna elmondta, a könyvük leíró jellegű, arról mesélnek, hogy milyen szokások voltak akkoriban, kiket ismertek, milyen mesterségeket láttak, milyen volt akkoriban egy család élete.

A testvérpárral a könyvbemutatón Puskásné Tófeji Valéria beszélgetett.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!