A mobil várhat?! - közlekedésbiztonsági rajpályázat gyermekeknek


2019-05-30 12:08:05  | cikk: HuHa  | 


A mobil várhat?! - közlekedésbiztonsági rajpályázat gyermekeknek főképe
Egy nagyon aktuális problémakört választott témának az Országos Rendőr-főkapitányág Országos Baleset-megelőzési Bizottsága, amikor meghirdette az idei rajzpályázatot az óvodás és általános iskolások számára, ez pedig a mobiltelefon használata volt. A kezdeményezéshez idén is csatlakozott a Pápai Rendőrkapitányság, mely minden oktatási-nevelési intézményben meghirdette a pályázatot, melyre közel száz alkotás érkezett a gyermekektől. A járás nyolc általános iskolájából és négy óvodájából érkeztek ötletes, szépen kivitelezett alkotások, melyek a közlekedés közbeni mobilozás veszélyeire hívták fel a figyelmet.
Közel száz alkotást küldtek be a gyerekek

-Az idén a Mobil várhat?! címmel hirdették meg a szervezők a felmenő rendszerű rajzpályázatot, a gyermekeknek a mobiltelefon és kiegészítőinek biztonságos és szabályos használatát kellett bemutatni - tudtuk meg Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredestől, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadójától. Elmondta, a rajzokon elsősorban a mobiltelefon-használat közlekedés közbeni veszélyeit jelenítették meg, azt ábrázolták, ha valaki vezetés közben telefont használ, akkor balesetet okozhat, vagy ő maga válik baleset áldozatává.
-Annak külön örültünk, hogy a gyermekek nemcsak az autóvezetés közbeni mobiltelefonálást ábrázolták, hanem azt is, hogy kerékpározás közben sem használhatjuk a mobilt, sőt az is veszélynek van kitéve, aki gyalogosan közlekedik és úgy mobilozik.
Császárné Elek Veronika és Ferenczi Kálmán adta át a díjakat

Az alezredes kiemelte, nagyon sok ötletes, sokszínű rajz készült a témáról, volt, aki a helyes és helytelen használatot is bemutatta alkotásán, de volt, aki a kihangosító használatára hívta fel a figyelmet. Arról is szólt, a téma nagyon aktuális, Pápán azt látni, hogy szinte minden harmadik autós telefonál vezetés közben, és sokakat csak az tart vissza a telefonálástól, hogy rendőrt lát, holott itt a veszély nem a rendőrség jelenléte.
-Abba kellene belegondolni, hogy az a pár másodperc, amíg a telefont nézem, vakon vezetést jelent, hiszen az autó közben halad és olyan veszélyhelyzet keletkezhet, amit nem tudunk kivédeni és súlyos baleset történhet. Nagyon sok fiatal gyaloglás közben sem tud elszakadni a telefonjától, azon hallgat zenét és ezzel kizárja a hallását a közlekedésben, és ha még nézi is a kijelzőt, akkor a tekintete sem az úton van.
A gyerekek nagyon jól dolgozták fel a témát

A rajzpályázat járási fordulójának díjkiosztóját idén is a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában tartották. A gyermekeket és kísérőiket Ferenczi Kálmán igazgató köszöntötte az aulában, ahol egy kiállítás is nyílt a beérkezett rajzokból. Az igazgató felidézte, a rendőrkapitányság már több éve itt tartja a díjkiosztót, de nemcsak ebben partnerek az iskolával, hanem nagyon sok tájékoztató előadást is tartanak a pápai rendőrök a diákoknak. Az idei rajzpályázat témájával kapcsolatban ő is arra figyelmeztetett, hogy vezetés közben mobiltelefonozni nagyon veszélyes, de ha az utcán gyalog közlekedünk, akkor is elvonhatja figyelmünket a közlekedésről a telefon használata.
Az alsós kategória győztes rajzát Nagy lászló készítette

Az igazgató és a rendőr alezredes gratulált a díjazottaknak és együtt adták át az ajándékcsomagokat, melyekben főként a közlekedésben hasznos láthatósági kiegészítők voltak. A kapitányság mindhárom korosztályban az első három helyezettet díjazta és különdíjakat is átadott. Az óvodások között Pásztor Júlia takácsi kislány lett az első helyezett, az alsó tagozatos kategóriában a Munkácsys Nagy László rajzát találták a legszebbnek, a felsősök között pedig a katolikus iskolába járó Domonkos Vivien rajza érdemelte ki az első helyezést. Nagy László egy komplett képregényt vetett papírra, rajzán egy végzetes helyzetet ábrázolt.
-Jó megmutatni másoknak, ha olyan dolgokat használsz olyankor, amikor nem kellene, annak komoly következménye lehet - magyarázta komolyan. A kisfiú azt ábrázolta, hogy egy vezetés közben telefonáló ember elütött a zebrán egy gyalogost, aki meghalt a balesetben, a vezető pedig börtönbe került. Elmondta, édesanyja segítette a rajz elkészítésében, a célja az volt, hogy most olyan helyzetet ábrázoljon, aminek súlyos következménye van.
Nagy Laci az országos díjkiosztón is részt vehet

Császárné Elek Veronikától megtudtuk, a megyei fordulóra kategóriánként öt rajzot küldtek tovább, a megyei fordulóból pedig a pápai, Pápa környéki gyermekek által készített kilenc rajz az országos versenybe is bekerült. Ez azért is nagyon jelentős siker, mert Veszprém megyéből összesen tizennyolc rajz került a budapesti döntőbe. A pápai gyermekek ügyességét az is bizonyítja, hogy az országos díjkiosztón szombaton Veszprém megyét két pápai kisdiák képviseli - egyikük Nagy László -, az ő rajzuk az országos pályázat legjobb hat alkotása közé is bekerült.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!