Döntöttek a kölcsönszerződés tervezetéről


2019-05-30 11:33:43  | cikk: HuHa  | 


Döntöttek a kölcsönszerződés tervezetéről főképe
Ülést tartott a város képviselő-testülete ma délelőtt, a városatyák az OTP Bank Nyrt-vel kötendő beruházási kölcsön- és óvadéki szerződés-tervezetéről döntöttek, módosították a költségvetési rendeletet, az adósságból keletkező ügyletek fizetési kötelezettségeit tartalmazó határozatot és a Pápa Helyi Építési Szabályzatáról szóló rendeletet.

Az ülés elején az építési szabályzatot módosították a 83-as számú főút és a Vaszari út közötti szakasz mentén a kiszolgáló földutak és a Vaszari úti kerékpárút megvalósíthatósága érdekében, a rendeletet elfogadták a képviselők.

Ezt követően zárt ülésen tárgyalták a beruházási kölcsönszerződést. Mint ismeretes, a testület februárban döntött a másfél milliárd forintos hitel felvételéről, a kölcsönszerződés-tervezetet most kapta meg a város a finanszírozó banktól. A zárt ülés előtt Süle Zsolt Jobbikos képviselő ismét aggodalmának adott hangot a hitellel kapcsolatban, mint mondta, meglátása szerint ezzel olyan mértékben nő a város hiteltörlesztése, hogy az komoly kockázatot jelent a jövőre nézve. Azt is közölte, nem fogja támogatni a napirendet. Így tett Grőber Attila MSZP-s képviselő is, a kölcsönszerződést 9 igen, 2 nem és 1 tartózkodással fogadták el.
Az ellenzéki képviselők nem támogatták a hitelfelvétel ügyét

Ülés utáni sajtótájékoztatóján Áldozó Tamás polgármester a hitelfelvétel menetét ismertette a sajtó képviselőivel. Elmondta, az ügymenet azzal indul, hogy a képviselő-testület megfogalmazza a hiteligényét, majd erről döntést hoz a költségvetési rendeletében. Ezt követően megállapodik egy hitelt folyósító pénzintézettel a szerződéses feltételekről, ezt a szerződést a pénzintézet elfogadja, majd megküldi az önkormányzatnak. A mostani hitelfelvétel jelenleg ennél a pontnál tart, a bank megküldte a szerződést, erről tárgyaltak zárt ajtók között. A testületi döntést követően a polgármester akkor írhatja alá a szerződést, ha a tervezetet feltöltötték a kormányzati rendszerbe és a kormány jóváhagyja, engedélyezi a hitel felvételét.
-Most ott tartunk, hogy megvan az OTP által aláírt szerződés, amit fel kell töltenünk a kormányzati rendszerbe, és majd a kormánydöntésnek megfelelően eljárni - magyarázta.
A másfél milliárdos hitel 15 év futamidejű, három év türelmi idővel, ami azt jelenti, hogy az első három évben nem kell törlesztést fizetni, utána pedig 12 év alatt kell visszafizetni az összeget. A hitel változó kamatozású, forint alapú, a mai napon érvényes kamat 1,31 százalék.
-A hitelt folyósító pénzintézet oly mértékben nem találta kockázatosnak a hitel kihelyezését a pápai önkormányzathoz, hogy külön biztosítékot nem kért a hitel mellé, vagyis nem kell jelzáloggal terhelni az önkormányzat tulajdonában lévő vagyontárgyakat. A pénzintézet úgy ítéli meg, hogy a pápai önkormányzat a folyó adóbevételeiből az aktuális törlesztőrészleteket meg tudja fizetni. Mi is így ítéljük meg - közölte a városvezető.
Áldozó Tamás polgármester hangsúlyozta, a hitel a projektek megvalósításához szükséges

Ádozó Tamás emlékeztetett, a hitelfelvétel célja, hogy az elnyert 8,5 milliárd forintos európai uniós pályázati forrást a pályázati célok megvalósítására fel tudja használni a város. A pályázatok benyújtása óta jelentős költségnövekedés volt, vannak projektek, ahol a tervezői költségbecsléshez képest 60 százalékkal magasabb árajánlatot adtak a kivitelező cégek. Ezt a költségnövekedést egyetlen pályázati keret sem bírja el, így többletforrást kell biztosítani. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a kormánydöntés gyorsan megszületik és a forrás még a nyári szünet előtt megnyílik a város előtt, hiszen ebben érdekelt mindenki. Hozzátette más önkormányzatok is a pápaihoz hasonlóan hitelfelvételt kezdeményeznek projektjeik többletforrás igényének biztosítására, hiszen a nagyobb önkormányzatok nem kívánják visszaadni az elnyert támogatási összegeket, ugyanakkor a kormánynak is célja, hogy a fejlesztések megvalósuljanak.

A testületi ülésen ehhez kapcsolódóan még két napirendet tárgyaltak, módosították a költségvetési rendeletet és az adósságot keletkeztető ügyletekből eredő fizetési kötelezettségeket tartalmazó határozatot. Mindkét napirendet 9 igen, 2 nem és 1 tartózkodással fogadták el.
A Fideszes képviselők megszavazták a hitelfelvételhez kapcsolódó napirendeket is

Az ülés végén a polgármester két pályázati lehetőségről tájékoztatta képviselőtársait, egyik a Fenyveserdő Bölcsőde bővítéséről, felújításáról, a másik pedig egy új, 1 kilométeres futópálya létrehozásáról szól. A pályázati anyagokról jövő hónapban döntenek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!