Kézművesek Kertje


2009-09-12 23:55:22  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


Kézművesek Kertje főképe
Ma délelőtt 10 órától volt látogatható a Kékfestő Múzeumban, a harmadik alkalommal megrendezett - az előző években is nagy sikert aratott - Kézművesek Kertje.
A kékfestés Magyarország egyik legrégibb iparága. A pápai Kékfestő Múzeum Közép-Európa talán legrégebbi kékfestő üzemét őrzi az utókor számára. A Múzeumban található Magyarország egyetlen megmaradt mángorlógépe, a háború ideje alatt ugyanis a legtöbbet beöntötték ágyúnak. A műhely teljes felszerelése megtekinthető hiány nélkül, és a szemlélő elmerülhet a több mint kétszáz éves házban bemutatott érdekességek látványában.
A Kézművesek Kertje elnevezésű program a Kékfestő Múzeum szervezésében, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával jött létre. Vidéki kézműveseket hívnak meg a múzeum udvarába, akik bemutatják a különböző mesterségek fortélyait.
- A látogatók megismerhetik a hagyományos kézműves szakmákat és ajándéktárgyakat, apróságokat készíthetnek ezekkel a technikákkal – mondta Fekete Gábor, aki maga is egy hagyományőrző technikát, a nemezelést mutatta be.
A múzeum udvarában a látogatók a nemezelés mellett kipróbálhatták a gyöngyfűzés, szövés, csuhébaba készítés, favilla faragás és az agyagozás technikáit. A programon való részvétel díjtalan, ma 16 óráig volt és jövő hét végén, szombaton 10 órától 16 óráig lesz látogatható a Kézművesek Kertje.


Tóth Tamara

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!