Épül a gettókerítés


2019-05-27 14:54:01  | cikk: HuHa  | 


Épül a gettókerítés főképe
Ma délután a Városgondnokság megkezdte az egykori gettó jelképes kerítésének és kapujának felállítását a Kossuth utca és a Rákóczi utca torkolatánál. Az emlékjel azt a 75 évvel ezelőtti tragédiát hivatott felidézni, amikor a zsidó lakosságot e kapu mögé telepítették. A jelképállítás része a MEGTÖRTÉNT elnevezésű idei emlékévnek, mellyel a város a holokauszt pápai áldozatai előtt kíván tisztelegni.

Áldozó Tamás a helyszínen felidézte, az emlékév programját a pápai közösségekkel, magánszemélyekkel együtt állították össze, a javaslatok között szerepelt, hogy a gettóra emlékeztetve szimbolikusan építsék vissza annak kerítését.
Áldozó Tamás a helyszínen

-Azt a kerítést és kaput építjük meg jelképesen, amelyik 1944. május 29-én bezárult azok mögött, akiket ide betereltek, behoztak. A kerítés egészen addig állt, míg a deportálások meg nem történtek - mondta el a polgármester, kiemelve, az a céljuk a jelképes gettókapu felállításával, hogy fizikai valóságában is legyen jelen a tragédia emléke.

-Ez egy jelkép, a jelképek mindig sokkal többet jelentenek puszta önmaguknál. Ezzel lehetőséget teremtünk arra, hogy a mai emberek, akik talán ma már nem is foglalkoznak ezzel a tragédiával, fizikai valójában is képet kapjanak arról, milyen volt a gettó bejárata és hogy nézhetett ki az a világ, amikor embereket kerítéssel választottak el egymástól.
A Városgondnokság egy fotó alapján rekonstruálta az építményt

A jelképes kapu és kerítés a Kossuth utca-Rákóczi utca kereszteződésénél áll, ott, ahol 75 évvel ezelőtt is. A Városgondnokság egy régi - nem a pápai gettóról készült - fotó alapján rekonstruálta az építményt, és használt faanyagból készítette el. Az emlékjel a közlekedést nem zavarja, hiszen a járdára nem lóg rá, mégis mutatja egykori helyét.

Az egykori híradásokból, dokumentumokból tudható, hogy öt nap alatt 1944. május 29-ére készült el a gettó kapuja, ennek emlékére az önkormányzat és a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület megemlékezést szervez szerdán 17 órakor a jelképes kapunál. A rendezvényre minden pápait várnak a szervezők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!