MSZP-s politikusok az EP választásról


2019-05-26 16:52:54  | cikk: HuHa  | 


MSZP-s politikusok az EP választásról főképe
-Izgalommal várjuk a mai nap eredményét, én azt szeretném, hogy mi, az MSZP-Párbeszéd Magyarország listája minél jobban szerepeljen - mondta Kovács József, az MSZP Pápai Szervezetének elnöke szavazatának leadását követően, ma délelőtt. Hangsúlyozta, mindent megtettek helyben és országosan is, komoly és tisztességes kampányt folytattak.
-Érezzük és tudjuk a magyarországi szavazás lényegét, nem mindegy számunkra, hogy ez az egyetlen közös szövetség hogyan fog szerepelni, hogy alakul a magyar 21 mandátum sorsa, hogy fog eldőlni Európában az a 751 mandátum - közölte. Meglátása szerint vagy marad a néppárti többség vagy az exit poll jelentéseknek megfelelően Európában egy baloldali áttörésnek köszönhetően az európai szocialisták a zöldekkel és a hozzájuk kapcsolódó pártokkal egy baloldali fordulatot tudnak hozni.
-Én azt szeretném, hogy ebben a ciklusban az EP csúcspolitikusa Frans Timmermanns legyen - tette hozzá, kiemelve, fontos, hogy Magyarország is jól járjon az uniós szövetséggel. A helyi elnök abban bízik, hogy Pápán is sokan részt vesznek a szavazáson, hiszen nagy tétje van.

Grőber Attila, az MSZP önkormányzati képviselője, a párt megyei alelnöke is az Acsády SZKI épületében kialakított egyik szavazóhelyiségben adta le voksát, nem sokkal 10 óra után. Mint mondta, számára furcsa ez a választás, hiszen 2001 óta ez az első referendum, melyen pártja helyi kampányát nem ő irányítja. Kiemelte, nagy érdeklődéssel várja az eredményeket, különösen a pápait, a részvételi arányt pedig 35-40 százalék körülire becsülte. Az újonnan felálló Európai Parlamenttel kapcsolatban úgy fogalmazott, meglátása szerint két tendencia látszik.
-Az Európai Parlament nagyon tagolt erőviszonyai mellett is két politikai közösség rajzolódik ki, egyik oldalon az Európa pártiak állnak, akik a szorosabb integrációban gondolkodnak, és vannak a populisták, az Európa szkeptikusok. Lesznek meglepetések, nagyon nagyok néhány országban - véli. Hozzátette, szerinte tagoltabb lesz az EP, mint eddig, de az európai integráció szorosabbra fűzését óhajtó politikai közösség bőven megőrzi a fölényét.

Grőber Attila kiemelte, az EP választás másik tanulsága a magyar ellenzékre vonatkozik.
-El kell döntenie a magyar ellenzéknek, hogy a lepattanókért óhajt-e indulni a következő 10-20 évben, hiszen azt mindenki látja, hogy ma ki nyeri a választást. Az ellenzék pedig eldönti, vagy így folyik ez tovább, vagy összefog és megpróbál valódi politikai ellenpólust képezni, hogy valódi politikai verseny legyen. Enélkül szerintem a demokrácia nem működik.

Képek:


Címkék: választás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!