Vasárnap választás


2019-05-22 15:05:44  | cikk: HuHa  | 


Vasárnap választás főképe
Május 26-án, vasárnap zajlik hazánkban az EP képviselőválasztás. A referendummal kapcsolatos előkészítő feladatokról és a szavazás menetéről kértünk tájékoztatást dr. Nagy Krisztina jegyzőtől, a Helyi választási Iroda vezetőjétől. Mint elmondta, a jogszabályokban foglaltaknak megfelelően, rendben zajlanak az EP képviselőválasztás előkészületi munkái. A választáson minden szavazókörben legalább 5 fős szavazatszámláló bizottság működik, a bizottságok legalább 3 tagját a képviselő-testület már tavaly megválasztotta, ők akkor le is tették az esküt. Ezen túl a választáson listát állított jelölő szervezetek delegálhattak tagokat a bizottságokba, Pápán a Fidesz-KDNP, az MSZ-PM, a Jobbik és a DK élt ezzel a lehetőséggel, a 93 fő delegált a város polgármestere előtt szintén letette már az esküt. Az előkészítő munkák során megtörtént már a szavazatszámláló bizottság tagjainak és a munkájukat segítő jegyzőkönyvvezetőknek a felkészítése, továbbképzése is.

- Pápa városban 31 szavazókörben adhatják le szavazataikat a választópolgárok. A szavazókörök területi beosztásában és a szavazóhelyiségek címében a tavalyi országgyűlési képviselőválasztáshoz képest nem történt változás - közölte érdeklődésünkre a Helyi választási Iroda vezetője. Hozzátette, a szavazóhelyiségekben május 26-án, vasárnap 6 órától 19 óráig adhatják le szavazataikat a választópolgárok, személyesen a lakcímük szerinti szavazóhelyiségben, ennek nevét és címét a választási értesítő tartalmazza. Aki mozgásában gátolt - egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt - és ezért nem tudja felkeresni a szavazóhelyiséget, az mozgóurna iránti kérelmet nyújthat be. Ez írásban kérhető a Helyi Választási Irodától, személyesen vagy elektronikus azonosítással elektronikus úton május 24-én 16 óráig, azt követően elektronikus azonosítással elektronikus úton május 26-án 12.00 óráig, illetve a szavazás napján 12 óráig az illetékes szavazatszámláló bizottságtól is igényelhető.

-Ahhoz, hogy a választópolgárok szavazhassanak személyazonosságukat és lakcímüket vagy személyi azonosítójukat érvényes okmányokkal kell igazolniuk. Erre alkalmas a személyazonosító igazolvány, az ideiglenes személyazonosító igazolvány, az útlevél és a kártya formátumú vezetői engedély, továbbá a lakcímkártya - ismertette a szavazáshoz szükséges dokumentumokat dr. Nagy Krisztina.

Kiemelte, érvényesen szavazni a szavazólapon feltüntetett listák feletti körbe tollal írt egymást metsző két vonallal lehet. Ha ceruzával adják le a szavazatot, ha egyidejűleg a választópolgár több listára is szavaz, vagy ha egy listára sem szavaz, akkor szavazata érvénytelennek minősül.
A polgármesteri hivatal közel száz munkatársa dolgozik a választás napján

Az irodavezető arról is tájékoztatott, mivel Magyarország területe ezen a választáson egy választókerületet alkot, a választás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság fogja megállapítani. A helyi szavazóköri jegyzőkönyvek a szavazást követő 3 napon belül a Polgármesteri Hivatalban működő Helyi Választási Irodában megtekinthetők. A szavazással kapcsolatos kérdésekkel a Helyi Választási Iroda munkatársait kereshetik a választópolgárok, akik munkaidőben, pénteken pedig 16.00 óráig fogadják a megkereséseket.

Dr. Nagy Krisztinától megtudtuk, a választás napján közel száz munkatársa dolgozik majd azon, hogy az európai parlamenti választás, rendben, a jogszabályokban foglaltaknak megfelelően zajlódjon le Pápán.

Képek:

nincsenek képek


Címkék: választás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!