Középpontban a pályaorientáció


2019-05-21 12:10:49  | cikk: HuHa  | 


Középpontban a pályaorientáció főképe
A munkaerő-utánpótlás, ezen belül is a pályaorientáció szerepe volt a témája a Foglalkoztatási együttműködések a pápai járásban című európai uniós projekt mai vállalkozói fórumának. A paktumiroda a szervezet tagjait, a vállalkozásvezetőket és az oktatási intézmények vezetőit hívta meg a rendezvényre, hogy a pályaorientációról, mint a munkaerő utánpótlás lehetséges és szükséges eszközéről kapjanak hasznos információkat.
Unger Tamás alpolgármester nyitotta meg fórumot

A városházán tartott rendezvényen Unger Tamás alpolgármester, a paktum irányító csoportjának vezetője köszöntötte a résztvevőket, megemlítve, hogy a pályaorientáció is olyan téma, melyről más fórumokon ritkán hallhatnak a vállalkozásvezetők. Az alpolgármester felidézte, korábban egy szakképző iskola vezetőjeként dolgozott és már akkor nagyon fontos része volt munkájának a pályaorientáció, bemeneti és kimeneti oldalon is. Mint mondta, míg hazánkban előbb elvégeznek egy iskolát az fiatalok és után keresnek munkahelyet, addig a nyugat-európai duális képzésben előbb a tanulók alkalmasságát, kompetenciáját mérik fel, ez alapján választanak iskolát és tanulnak szakmát a cégek, vállalkozások bevonásával, ez a módszer pedig sokkal eredményesebbnek bizonyul. Hozzátette, nagy probléma hazánkban az is, hogy a munkaerő-piaci kereslet és kínálat nem találkozik egymással.
Dr. Suhajda Csilla Judit pályaorientációs szakértő vezette fel a témát

Dr. Suhajda Csilla Judit pályaorientációs szakértő előadásában előbb a fogalom jelentését tisztázta, majd ennek fontosságáról szólt. Úgy fogalmazott, ennek a tevékenységnek 100 éves múltja van és folyamatosan változott az idők során, így ma már életpálya-fejlesztésről, karrier-pálya- munkatanácsadásról beszélhetünk. Hangsúlyozta, a pályaorientáció az egyén igényeinek figyelembevételével segíti a megfelelő pálya, szakma kiválasztását a lehető leszélesebb körű információnyújtás által. A pályaorientáció fontos része az önismeret, a pályák, szakmák ismerete, a munkaerő-piac ismerete és a képzési lehetőségek ismerete. Beszélt arról is, hogy a fiatalok pályaválasztási döntésében fontos szerepet kapnak a szülők, pedagógusok, barátok, de például a közösségi média is egyre jobban befolyásolja a választást. Ugyanakkor kiemelte, a pályaorientáció nem kizárólag a pályaválasztás előtt álló fiatalokat érinti, hanem a felnőtt korosztályt is.

A szakértő a vállalkozások szerepét az ösztöndíj, tanulószerződés és munkaszerződés egymásra épülő rendszerében határozta meg. A szakma népszerűsítése, az utánpótlás biztosítása, a képzőintézményekkel való együttműködés és a duális képzés erősítése - ezek a feladatai az egyes vállalkozásoknak a munkaerő utánpótlás területén - fejtette ki.
A pályaorientáció nagyon fontos a munkaerő utánpótlásban - értettek egyet a jelenlévők 

Az előadó beszélt arról is, hogy a paktumoknak milyen szerepe lehet a pályaorientáció területén, kiemelte, a Szakképzés 4.0 stratégia, mely a szakképzés és a felnőttképzés megújításának középtávú szakmapolitikai stratégiája nevesíti a Megyei Foglalkoztatási Paktumokat, mint a szakmai képzésben döntéshozók munkájának segítőjét. Hangsúlyozta, a paktum feladatai közé tartozik a pályaorientációs tanácsadás, melyet ingyenesen biztosít a vállalkozások számára. Ennek keretében segít felkészülni a vállalkozásoknak arra, hogy miként mutatkozzanak be a különböző célcsoportok előtt, iránymutatást ad a leghatékonyabb módszerekről és közreműködik a vállalati pályaorientációs terv kidolgozásában.

Az előadást követően Kocsis Ferenc szakértő-tanácsadó vezetésével kerekasztal beszélgetésen tárgyalták meg a jelenlévők a pápai járásban tapasztaltakat és azokat a lépéseket, melyeket meg kell tenni a sikeres munkaerő utánpótlás biztosítására.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!