Workshopon ismertették a NYITOK hálózat projektjét


2019-05-20 21:34:09  | cikk: HuHa  | 


Workshopon ismertették a NYITOK hálózat projektjét főképe
Projektismertető, tájékoztató rendezvényre hívta a város vállalkozásvezetőit a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért nevű szervezet, mely egy GINOP projekt megvalósításán dolgozik. A NYITOK hálózat a munkaerő-piaci kompetenciák fejlesztéséért című program innovatív felnőttképzést valósít meg az ország 52 Nyitott Tanulási Központjában és on-line formában. Az egyik helyszín Pápa lesz, a program részleteiről kaphattak tájékoztatást az érdeklődő vállalkozások a ma délutáni rendezvényen.
Helyi gazdasági társaságok vezetőit hívták a rendezvényre

A megjelenteket Halász János országgyűlési képviselő, a Városok, Falvak Szövetségének elnöke köszöntötte, felelevenítve, hogy Pápán már az első NYITOK programban is működött a tanulási központ, így nem újoncként érkezett ide a megvalósító szervezet, de nem új a Városok, Falvak Szövetsége és a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért szervezet közötti együttműködés sem. Elmondta, a Városok, Falvak Szövetsége 10 éve működik, 35 település a tagja, működésének alapját pedig a közösségi, kulturális együttműködés adja. A szövetség 15 településén van NYITOK Tanulási Központ és fontos volt számukra, hogy a mostani projekt is minél több tagjukhoz eljusson.
-A mi munkánkban nagyon fontos az együttműködés és az összhang, ebben a projektben az összhang oly módon is jelen van, hogy illeszkedik a kormányzat szándékához. Természetesen, ha a kormány támogatja ezt a programot, akkor illeszkedik a törekvéseihez, így volt ez 2013-ban is, akkor a kétéves program 2 milliárdos támogatással valósult meg, most pedig egy jelentősebb támogatással indulhat újra. Ezúttal az Innovációs és Technológiai Minisztérium a konzorciumi partner, ez azt sejteti, hogy szervezetileg is jó az együttmunkálkodás.
Halász János arról szólt, hogy a projekt összhangban van a kormányzati törekvésekkel

Halász János emlékeztetett arra a 2010 utáni kormányzati vállalásra, amely arról szólt, hogy 10 év alatt 1 millió új munkahelyet teremt a kormány. Mint mondta, eltelt több mint 8 év és több mint 800 ezer új munkahely jött létre. Hangsúlyozta, a vállalás hátterében ott volt az is, hogy segíteni kell az embereket abban, hogy ezeken a munkahelyeken dolgozhassanak, képességeiket fejleszteni kell, új tudáshoz kell juttatni őket, ha éppen arra van szükség a munkahelyeken.
-A NYITOK program már az első alkalommal is és most is jól illeszkedik ehhez - jelentette ki a képviselő. Hozzátette, az első programban is több százan vehettek részt és bízik abban, hogy ez most is így lesz, aki pedig itt tanul, biztosan gyarapszik, többet fog tudni. Ezzel pedig nemcsak az az ember lesz több, hanem a településnek és annak a vállalkozásnak is segít, ahol dolgozik.
Áldozó Tamás polgármester üdvötzölte az újabb felnőttképzési lehetőséget

Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében arról szólt, örömére szolgál, hogy a belvárosban megtalálta a helyét a NYITOK Központ. Mint mondta, néhány évtizeddel ezelőtt a munkahelyek többsége egészen képet mutatott, mint most, eltűntek az olajos rongyok, szinte egy kutatólaboratóriumban érzi magát az ember, ha belép egy gyárba és a munkahelyek ennyivel másabb tudást, hozzáállást kívánnak meg a ma dolgozóktól is. Köszönetét fejezte ki, hogy a program segít a pápai embereknek és a pápaiak nagy közösségének, hogy a munkahelyeken történt változást, fejlődést a dolgozók is tudják követni tudásukkal, kompetenciáikkal.
A program részleteit a projektvezetőtől tudhatták meg a jelenlévők

A projekt részleteit Balázs Ákos, a NYITOK program projektmenedzsere mutatta be a jelenlévőknek. Elmondta, 52 helyszínen működik az országban ilyen tanulási központ, céljuk az, hogy ezekbe elvigyék a felnőttek számára a tanulási lehetőséget.
-Szeretnénk, ha a vállalkozásoknál dolgozók hatékonyabban tudnák végezni a munkájukat, jobban tudnának boldogulni a munkaerő-piacon. Ebben próbál segíteni a NYITOK program. Korábban is itt voltunk már, most azonban nyitunk a vállalkozások felé, hiszen Magyarországon a legnagyobb munkaadók a KKV-k, nekik szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy ingyenesen, azonnal használható tudást szerezhessenek a munkatársaik - közölte. A képzés főként az informatika és idegen nyelvek tanítására terjed ki, de minden olyan ismeretet is oktatnak, amit a munkavállalásuk során tudnak hasznosítani a dolgozók.
-Iparági tanulási programokat állítottunk össze, bízunk abban, hogy minden típusú vállalkozás megtalálja azt a segítséget, amit mi tudunk nyújtani.
Számos képzést terveznek indítani a helyi igényeknek megfelelően

A gyakorlatban mindez úgy működik, hogy felveszik a kapcsolatot a vállalkozásokkal, tájékozódnak azokról a képzési irányokról, melyek hatékonyan tudnak segíteni a dolgozóknak, ezt követően a képzéseken résztvevő munkavállalókkal kötnek szerződést, a képzéseket pedig a tanulási központban vagy a cégnél végzik. A projektvezető hangsúlyozta, mindig igyekeznek a helyi igényekhez igazodni a képzési kínálattal, olyan tanulási csomagokat dolgoznak ki, mely valóban használható tudást ad a munkavállalóknak. A projekt a 16 és 64 év közötti magánszemélyek számára nyújt egyedülálló tanulási lehetőséget, a 20 órás ingyenes tanulási programok azonnal használható, versenyképes tudást adnak.
-Az idegen nyelvi és informatikai oktatáson már nagyon sokan részt vettek, az iparági specifikus képzéseket most indítjuk el.
Balázs Ákos kiemelte, ez egy nagyon jó lehetőség a vállalkozások számára, hiszen nem kell pályázniuk, és a vállalkozói igényekre alakítják ki a képzéseket. A most induló iparági programok között kiskereskedelmi, autó- és gépipari, építőipari, vendéglátói kulcskompetenciák fejlesztése szerepel, de az irodai és logisztikai területen dolgozók számára is nyújtanak képzéseket - tudtuk meg a rendezvényen.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!