Szent II. János Pál pápa ábrázolása bélyegeken


2019-05-16 21:17:43  | cikk: ha  | 


Szent II. János Pál pápa ábrázolása bélyegeken főképe
Szent II. János Pál pápa utazásait bemutató bélyegek és egyéb dokumentumok kaptak helyet a Jókai Mór Városi Könyvtárban szervezett kiállításon. Steindl Rezső szombathelyi filatelista gyűjteményének tematikus anyaga tekinthető meg a hónap végéig az intézmény új közösségi terében.

A megjelenteket dr. Hermann István igazgató köszöntötte, majd a tárlatot dr. Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke nyitotta meg. - Sok mindent el lehetne és kellene mondani Szent II. János Pál pápáról, de ezek a képek, bélyegek és képeslapok sokkal gazdagabban elénk tudják tárni ennek a szent életű pápának az életét, mint amit szavakkal el lehetne mondani - mondta a megyéspüspök, aki azért vállalta örömmel a megnyitót, mert egyrészt ezt az anyagot egyszer már Szombathelyen is az érdeklődők figyelmébe ajánlotta, másrészt személy szerint nagyon kötődik a pápához. II János Pál szentelte püspökké, s azóta is viseli a tőle kapott gyűrűt. - Tudjuk róla, hogy több mint száz utazást tett a nagyvilágban, mindezt azért, hogy Krisztus evangéliumát, a keresztény értékrendet hirdesse - mondta dr. Veres András, aki személyes hangulatú beszédében kiemelte, hogy Szent II. János Pál pápa olyan példát adott és olyan életművet hagyott hátra, mely utat és irányt kell hogy adjon ma is.

Dr. Veres András és dr. Hermann István

Steindl Rezső gyermekként, édesapja példáját követve kezdett el bélyeggyűjtéssel foglalkozni. Mint mondta, vallásos családból származik, ezért 2005-ben, a Szentatya halála után elkezdte célirányosan gyűjteni II. János Pál pápa életéhez kapcsolódó filatéliai dokumentumokat. - Itt a kiállításon a külföldi útjainak bélyegei, borítékok, levelezőlapok, fotók szerepelnek. 104 országban járt, az ezekhez kapcsolódó anyagot kronológiai sorrendben helyeztem el. A pápa 1991-ben látogatást tett hazánkban és járt szülővárosomban is, Szombathelyen. Természetesen az összes ehhez kapcsolódó dokumentumot öszegyűjtöttem. Második látogatása alkalmával Pannonhalmán és Győrben járt, az ez alkalomból megjelent bélyegek is megtekinthetők itt - mondta a gyűjtő.

A kiállításmegnyitón dalokkal közreműködött a Pápai A Capella Kórus, valamint Szent II. János Pál pápa bölcs gondolataiból is válogattak az alkalomra.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!