Jól gazdálkodott a város a múlt évben - ülést tartott a képviselő-testület


2019-05-16 15:17:56  | cikk: HuHa  | 


Jól gazdálkodott a város a múlt évben - ülést tartott a képviselő-testület főképe
Több beszámolót tárgyalt, pályázatokról döntött és elfogadta a múlt évi költségvetés végrehajtásáról szóló rendeletet a város képviselő-testülete a ma délelőtti munkaértekezleten, az ülésen 11 képviselő vett részt.
Több beszámolóról is döntöttek a képviselők

A városháza üléstermében tartott tanácskozáson elsőként a Pápai Rendőrkapitányság múlt évi tevékenységéről szóló beszámolót tárgyalták a városatyák, a napirenden részt vett Szappan Csaba rendőr alezredes, pápai rendőrkapitány és dr. Fellegi Norbert Veszprém megyei rendőrfőkapitány is. Szappan Csaba beszámolóhoz fűzött kiegészítésében szólt a csökkenő bűncselekmény számról, a javuló nyomozás eredményességi mutatóról és a közterületen elkövetett bűncselekmények számának emelkedéséről. Ez utóbbival kapcsolatban kiemelte, a növekedést főként a közlekedési balesetek és ittas vezetés eredményezi, hiszen ebben a mutatóban a lopás, garázdaság, rongálás mellett ezek is szerepelnek. Azt is hangsúlyozta, a közlekedési morál nagyon rossz a városban, ez azonban nem kizárólag a rendőrség felelőssége, ugyanakkor a kapitányság igyekszik mindent megtenni a közlekedési kultúra javítására.
Dr. Fellegi Norbert megyei rendőrfőkapitány és Szappan Csaba városi rendőrkapitány

A megyei főkapitány április elsejétől áll a VMRFK élén, így első alkalommal vett részt a pápai testület ülésén. Bemutatkozásában elmondta, 53 esztendős, Baranya megyéből érkezett és mindvégig bűnügyi területen dolgozott. Mint mondta, Veszprém megye nagyon szép vidék, még most ismerkedik az illetékességi területtel és számos különbözőséget lát korábbi és mostani szolgálati helye között. A Pápai Rendőrkapitányság tevékenységét jónak ítélte, kiemelkedőnek nevezte a bűn- és balesetmegelőzési tevékenységet, a polgárőrséggel való együttműködést és a kapitányság eredményességi mutatóit. Úgy fogalmazott, bár nagyon jók a pápai mutatók, azon dolgoznak továbbra is, hogy ezeket megőrizzék vagy tovább javítsák. A főkapitány egyetértett azzal, hogy a közlekedési kultúra nagyon alacsony, nemcsak Pápa városában, de országos szinten is. Kiemelte, nagyon sok az ittas vezető, ezek ellen ádáz harcot fognak vívni a jövőben és meglátása szerint a közlekedési szabályszegéseknek, bűncselekményeknek a szankciók szigorítása vethet gátat.
-Pápán rend van, Veszprém megyében rend van, ezt fenn kell tartani - jelentette ki.
A közlekedésről és az illegális hulladéklerákásról is kérdeztek a képviselők

A képviselők a közlekedési morál javításának lehetőségeivel kapcsolatban tettek fel kérdéseket Szappan Csabának, de szóba kerültek az illegális hulladéklerakással kapcsolatos ügyek is. Ezekről a rendőrkapitány elmondta, a szakértői vizsgálatok legtöbbször nem igazolják a bűncselekményt, a bűncselekmény ritkán bizonyítható, viszont több szabálysértési eljárást indítottak ilyen ügyben, amelyek során helyszíni bírságot alkalmaztak. Hozzátette, a helyszíni bírságok esetén a fizetési morál nagyon rossz Pápán, ami tovább hosszabbítja az ilyen ügyek lezárulását. Elismerte, az illegális hulladéklerakással kapcsolatos erőfeszítéseik eddig nem hoztak áttörő sikert és üdvözölte a városvezetők kezdeményezését a jogszabályi módosításra.
A polgármester köszönetet mondott a pápai rendőröknek munkájukért

Áldozó Tamás polgármester hozzászólásában több aktuális problémát is felvetett, köztük azt, hogy az ételszállító autók minden szabályt felrúgva közlekednek a városban, hogy vállalhatatlan kaotikus állapotok uralkodnak az iskolák környékén, hogy a hajléktalanok közterületi életvitelszerű jelenléte megtapasztalható, annak ellenére, hogy a város minden feltételt biztosít a fedél nélkül lévők elhelyezésére és hogy megfelelő eszközök hiányában kétségbeejtő a tehetetlenség az illegális hulladéklerakás elleni harcban. Mindezek mellett kijelentette, a városban alapvetően rend van, a rendőrség jól dolgozik és ezért köszönetet is mondott a pápai rendőröknek. A beszámolót végül egyhangúan elfogadta a testület.

Az ülésen tárgyalták az önkormányzat 2018-as költségvetésének végrehajtásáról szóló rendelet-tervezetet, ezzel kapcsolatban a városvezető a munkaértekezlet utáni sajtótájékoztatóján kijelentette, nyugodt gazdálkodású év volt a múlt esztendő, jól teljesültek a bevételek és a kiadások, a költségvetésben megfogalmazott célokat jó együttműködéssel teljesítették, az intézmények takarékosak voltak.
-Óriási pénzmaradvánnyal zártuk az esztendőt, ez főleg fejlesztési célú maradvány, hiszen a TOP-os projektek előlegeit megkaptuk és ezek elköltése a 2019-2020-as évben várható a projektek előrehaladásával.
Jól gazdálkodott a város a múlt évben - jelentette ki Áldozó Tamás

A képviselők az önkormányzat két gazdasági társaságának beszámolójáról is döntöttek, a Pápai Platán Nonprofit Kft. működésével kapcsolatban Süle Zsolt Jobbikos képviselő a kastélyudvarban működő jégpálya eredményeiről és a Fő téren kiépített infrastruktúra jövőjéről érdeklődött. Boros Katalin ügyvezető válaszában elmondta, a kastélyudvar jó választásnak bizonyult a jégpálya számára, a látogatók jobban kedvelik ezt a helyszínt, mint a főtérit. Mint mondta, az új helyen intimebb a környezet, szélvédettebb és a kiegészítő szolgáltatások is komfortosabbak, ezek között említette a vizesblokk használatot és a kártyás fizetési lehetőséget. Ugyanakkor azt is megjegyezte, a város iskolái közül többen nem éltek a jégpálya nyújtotta lehetőséggel az intézmények számára kialakított kedvezményes, 600 forintos belépőjegy ellenére sem. A Fő téri helyszínről elmondta, a kiépített infrastruktúra marad, működőképes, így tulajdonosi döntés esetén üzembe helyezhető. Kerecsényi Zoltán független képviselő a Pápa és vidéke című lap kiadása kapcsán arról kérdezett, milyen hatékonysággal tudják eljuttatni a városlakókhoz a lapot és on-line formában mikor lesz elérhető az újság. Az ügyvezető beszámolt arról, hogy a lapterjesztés 70 százalékos eredményességű, ami kiemelkedően jónak számít, ugyanakkor nincs könnyű dolguk egyrészt a kézbesítők biztosításával és egyes társasházakba bejutással. Áldozó Tamás megemlítette, több társasházban nem teszik lehetővé a postaládás kézbesítést, pedig a Pápa és Vidéke az önkormányzat címzetlen küldeményének minősül, amelyben nagyon sok önkormányzati hír, hirdetmény is megjelenik. A Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. működésével kapcsolatban kérdésfelvetés, hozzászólás nem történt a képviselők részéről, a testület mindkét beszámolót elfogadta.
Boros Katalin, a Pápai Platán nonprofit Kft. ügyvezetője adott választ a céggel kapcsolatos kérdésekre

Elfogadták a városatyák a Pápa város környezetvédelmi programjának felülvizsgálatáról szóló előterjesztést, az ESZI alapító okiratának módosítását - melyre telephelyváltozás miatt volt szükség -, döntöttek arról, hogy az önkormányzat csatlakozik a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéhez. Elfogadták azt a tájékoztatót, mely egy okos zebra kialakításával kapcsolatos pályázat benyújtásáról szól, a közlekedésbiztonsági fejlesztés a Korona-Gyurátz-Rozmaring utcai gyalogos-átkelőnél valósul meg a pályázat pozitív elbírálása esetén. Ugyancsak támogatták az önkormányzat Családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatására benyújtott pályázatáról szóló tájékoztatót. Döntöttek arról, hogy pályázatot nyújt be a város a helyi önkormányzatokért felelős miniszter és az államháztartásért felelős miniszter általi kiírásra. A pályázat pozitív elbírálása esetén a Gróf út páratlan oldali járdájának felújításához kap forrást a város, a tervezett 45 millió forintos beruházási költségből a pályázat szabályai szerint maximum 30 millió forintot ítélhet meg a kiíró.
Az ülésen több ingatlan pályázat útján történő értékesítéséről is döntött a testület, így a Városfejlesztő tulajdonában lévő QSI Nemzetközi Iskolának otthont adó épületről, valamint az ipari parkban 30 hektárnyi területről.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!