Művésztanárok a kávéházban


2019-05-14 21:23:41  | cikk: ha  | 


Művésztanárok a kávéházban főképe

A Kávéházi beszélgetések nyolcadik alkalmának vendégei a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakgimnáziumának művésztanárai voltak. Mátyus Aliz ezúttal Kerpel Péterrel, Katona Györggyel és Nikolausz Krisztiánnal beszélgetett a Pannonia Reformata Múzeum fogadóterében.

Kerpel Péter várpalotai, de van pápai kötődése, hisz a Gáty család leszármazottja. Amikor Bujáky Miklós hívta a Refibe tanítani, először nemet mondott, hisz nagyon jól érezte magát Várpalotán, de aztán elfogadta a kihívást és nagyon hamar itt is a helyi művészek közösségének elismert tagja lett, s pedagógusként is sokat tett a diákokért. A képzőművészeti tanszak kialakításakor nagy segítséget jelentett számára, hogy voltak tapasztalatai a művészeti képzés terén. Mint mondta, a refis titok annyi, hogy nagyon jól képzett, elhivatott művésztanárok tanítják a növendékeket, s nem csupán tanítanak, de példát is adnak, és lélekkel vesznek részt a képzésben. A pápai iskola a művészképzés mellett kötelezte el magát, de a grafikusoknál már azért az alkalmazott technikák is szerepet kapnak. A diákok egyre több versenyen érnek el jó helyezést és egyre több tárlatra válogatják be alkotásaikat. Kerpel Péter a tanszak vezetőjeként nagyon hálás kollégáinak, hisz együttműködésüknek köszönhető, hogy sikeres ez a képzés.

Kerpel Péter és Katona György

Katona Görgy szilágysági fiú volt, a Refivel felesége, Veress Zsuzsa révén találkozott. Tanított a Tánc-Lánc AMI-ban, aztán felkérték, hogy vegyen részt a művészeti képzésben. Ő a festészet tanszak mestere, s nagy szívfájdalma, hogy nagyon kevesen választják ezt a lehetőséget. Ennek egyik oka, hogy az általános iskolákban, mivel az ecset és a vízfesték maszatolással és felfordulással jár, nagyon kevés rajzórán veszik kézbe a diákok és így nem tudják mit veszítenek. Aztán Katona György azért megmutatja, hogy milyen gyönyörű is ez a világ, s van is, aki elköteleződik a festészet mellett. Ilyen például Dunai Virág, akinek most látható kiállítása a Pedagógus Művelődési Házban (hétköznaponként 15-17 óra között tekinthető meg), s Kulifai Boldizsár, aki grafikusként is kiemelkedő tehetség, s most a festészettel próbálkozik, hogy Virággal együtt tanulhassanak Pécsen. Katona György a maga csendes módján, tehetségének és tudásának köszönhetően hat a diákokra, nélküle a festészet tanszak nem adna ennyi jól képzett fiatalt a világnak.

Nikolausz Krisztián egy könyvvel tisztelgett mestere munkássága előtt

Nikolausz Krisztián várpalotai. Talán nem meglepő, hogy az összekötő kapocs Kerpel Péter. Együtt jártak a várpalotai képzőművész körbe, jól ismerték egymást és Nikolausz Krisztián örömmel mondott igent, amikor felkérték a grafikusok tanárának. Mint mondta, fontos számára, hogy átadhassa mindazt, amit a Képzőművészeti Főiskolán, kurzusokon, mesterektől tanult, s hangsúlyos számára a fiatalok ízlésformálása is. Mindeközben ő is sokat kap a diákoktól. A beszélgetés során kiderült az is, hogy könyvet is írt mestere, Mészáros Imre grafikai világáról, s kicsiknek szóló verseskötetet is illusztrált már. Mint mondta, nagy öröm számára a tanítás, s ha megtehetné, hogy csak alkosson, akkor sem mondana le tanítványairól, de azért próbálna több időt szánni a saját művekre. Mert mindhárom tanár művész is egyben, így tudnak hiteles példaként állni a tanítványok előtt.

Képek:


Címkék: kávéház | református
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!