Ünnep Pápadereskén


2019-05-13 21:22:19  | cikk: HuHa  | 


Ünnep Pápadereskén főképe
Több apropója is volt a pápadereskeiek szombati ünnepének, ekkor rendezték meg a falunapot, megtartották a közelmúltban kialakított belvíztározó jelképes átadását a gyermekek pedig anyák napi műsorral kedveskedtek. A faluház udvarán tartott egésznapos rendezvényt az időjárás is kegyeibe fogadta, így kellemes napsütésben, remek hangulatban telt a nap a falubeliek és vendégeik számára.
Remek hangulatban töltötték a napot a dereskeiek

Az önkormányzatot segítő lelkes kis csapat - mint minden évben - már kora reggel megkezdte a közös ebéd főzését, hozzájuk pedig délelőtt több család és baráti társaság csatlakozott, akik a főzőversenyre neveztek be, s ennek keretében készítették a finomságokat. Délutántól számos gyermekprogram várta a kicsiket, de a faluház udvarán található játszótér és focipálya is bőven adott lehetőséget a játékra az apróságoknak.
Kicsikre és nagyokra egyaránt gondolt az önkorámnyzat a program szervezésekor

A helyieket és az elszármazottakat - akik a jeles napra hazatértek - Németh Tibor polgármester és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte, jó szórakozást kívánva minden jelenlévőnek. Felidézték az európai uniós projekt keretében kialakított belvíztározó történetét, hogyan lett az egykori tócsa mostanra szépen rendezett tóvá. A polgármester elmondta, terveik már évekkel ezelőtt készen voltak a terület rendezésére, csak a pénz hiányzott a megvalósításhoz. Ebben kérték az országgyűlési képviselő segítségét, akivel aztán rátaláltak a belvíztározó létesítését támogató pályázati kiírásra. Így az eredeti elképzelések ugyan módosultak, a beruházáshoz azonban sikerült 20,4 millió forintot elnyerni és a mocsaras, büdös, vizes helyből szép tavat építeni, mely a belvízkárok ellen védi a falut. A projekt hivatalos záróeseményét már márciusban megtartották az előírásnak megfelelően, azonban szerették volna a lakosságot is tájékoztatni a fejlesztés sikeres megvalósításáról, így a falunapra szervezték a jelképes tóavatót. Dr. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, Pápadereske rendezett, szép falu, igényes emberekkel, de a szépen gondozott településképbe nem illett a faluvégi gondozatlan hatást keltő tócsa. S hogy ez a terület is méltó legyen a faluhoz, segített forrást találni a beruházáshoz. A polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki valamilyen módon közreműködött a projekt sikeres megvalósításában és reményét fejezte ki, hogy ilyen szép is marad ez a terület.
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Németh Tibor polgármester köszönötte a megjelenteket

A projektismertető gondolatok után a dereskei gyermekek anyák napi műsorát láthatták a megjelentek, a kicsik és nagyobbacskák megható szép dalokkal készültek édesanyjuk köszöntésére. Mint megtudtuk, a falugondnok volt a műsor fő szervezője, s a gyermekek reggel és délután - iskolába jövet-menet - a falubuszon utazva gyakorolták az énekeket.
Kedves műsorral készültek a gyermekek

A falunapi rendezvény összeállításánál minden korosztályra gondoltak a szervezők, akik közül Németh Tibor alpolgármester kollégáját és a falugondnokot emelte ki, hiszen ők állították össze a változatos programot. Így a már említett főzőversenyen, gyermekjátékokon túl színpadi produkciók szórakoztatták a népes közönséget. Elsőként a Mihályházai asszonykórus lépett fel, őket követte a nemesszalóki Music-Mix formáció, aztán Varga Feri és Balássy Betti lépett színpadra, őket pedig Márió követte. Az este tűztánc show-val és bállal zárult.
Szórakoztató programokból sem volt hiány

A műsorokat vidám hangulatú népes társaság nézte végig, a falubeliek apraja-nagyja részt vett a programon, de sok elszármazott is hazajött a jeles napra. Fekete-Geiling Melinda férjével és lányával jött el a faluház udvarára, a Pápadereskén élő család baráti társaságban múlatta a időt, remekül szórakozva. Melinda elmesélte, már délelőtt itt voltak, neveztek a főzőversenyre, melyen pörköltet készítettek, ami mindenkinek ízlett, kislányuk pedig minden játékot kipróbált és fellépett az anyák napi műsorban. A délután megnézték a fellépők előadásait és késő estig terveztek maradni. Úgy fogalmazott, nagyon jól érzik magukat, ez a program kiváló arra, hogy elbeszélgessenek ismerősökkel, barátokkal, találkozzanak a hazatérőkkel.
Fekete-Geiling Melinda családjával és barátaikkal mulattak

Hasonló véleményen volt a polgármester és a országgyűlési képviselő is. Mindketten örömmel figyelték, hogy milyen sokan összegyűltek, és milyen sok fiatal család is eljött. A 287 lakosú településről szinte mindenki részt vett a rendezvényen és szemmel láthatóan mindenki talált kedvére való programot a színes kavalkádban. Németh Tibor szerint a dereskeiek többsége marad a faluban, itt tervezi a jövőjét és számíthat a fiatal generációra. Dr. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, nagyon jó látni, a sok kisgyermekes családot, hiszen ők jelentik a falu jövőjét.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!