Keresd a békét és járj utána! - A tihanyi perjel volt a vendég


2019-05-13 20:07:16  | cikk: ha  | 


Keresd a békét és járj utána! - A tihanyi perjel volt a vendég főképe
Bakonyszentászlói, a győri bencésekhez járt, teológiai tanulmányait Pannonhalmán és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végezte, s már kamaszkorától vonzotta a szerzetesi lét: Mihályi Norbert Jeromos, a tihanyi bencés apátság egy éve megválasztott perjele volt a Gyurátz Ferenc Gondolkodó kör május eleji összejövetelének vendége.

Mihályi Norbert Jeromos már gyermekként is ministrált, később a győri bencés gimnáziumban szerzetes osztályfőnöke nagy hatással volt rá, érettségi előtt pedig már tudta, hogy a szerzetesi lét az útja. Bekopogott az osztályfőnökéhez és elmondta, hogy mit szeretne. A szerzetes megpróbálta lebeszélni, rávilágított a nehézségekre, buktatókra. Később kiderült, ez azért volt, mert ha el tudja tántorítani, akkor nem neki való a bencés közösség. Mihályi Norbert Jeromos szerzetesi örökfogadalmat 2011-ben tett, 2013-ban szentelték pappá. A tihanyi közösség kicsi, ez fontos szempont volt számára a választásnál. Mint mondta, hasonlított a győri közösséghez, azért is vonzotta Tihany.

A fiatal perjel beszélt a bencés közösségről és a terveikről is

A balatonszőlősi katolikus közösségben diakónusként szolgált, majd később a település lelkipásztora lett és a Tihanyi Bencés Iskolában iskolalelkész volt. 2018 februárja óta azonban más feladatokat lát el: Korzenszky Richárd után ő lett a tihanyi bencés apátság perjele. - A perjel első feladata a közösség vezetése. Testvéri közösség a miénk, ahol az idősebbek bölcsességét, tapasztalatát nagy tiszteletben tartom, de persze ők is tudják, hogy én vagyok az elöljárójuk, feltekintenek rám - mondta a perjel, aki Szent Benedek Regulájában olvasható gondolatok "keresd a békét, és járj utána" valamint "Krisztus szeretetének semmit elébe ne tégy" szellemében vezeti a közösséget.

A szerzetesek elsőre zártnak tűnő világa sokakat érdekel, épp ezért a tihanyi bencések több olyan programot is szerveznek, melyekkel megmutatják kicsit magukat és értékeiket. Ezekkel nem csupán a hívőket szeretnék megszólítani, hanem közös élményt kínálnak minden erre nyitott érdeklődőnek. Ilyen például a csend megtapasztalása. Esti csendtúrát szerveznek, sötétben járják be az apátságot. Egy másik, amikor közösen napfelkeltét várnak. Ezek olyan közös alapok, melyeken keresztül megszólíthatók az emberek, s közelebb kerülnek Krisztushoz, mondta a perjel.

Képek:


Címkék: bencés | evangélikus
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!