Történelmi emlékhely lett a Pápai Református Kollégium és az Ótemplom


2019-05-11 23:19:59  | cikk: ha  | 


Történelmi emlékhely lett a Pápai Református Kollégium és az Ótemplom  főképe
Idén negyedik alkalommal szervezte meg az Emlékhelyek napját a Nemzeti Örökség Intézete. Május 11-én hatvanhárom helyszínen voltak programok országszerte, köztük városunkban is, egy kiemelt rendezvénnyel. A nemzeti emlékhelyek a magyar történelem kiemelkedően fontos helyszínei, míg a történelmi emlékhelyek az emlékezet olyan fontos helyszínei, amelyek nemzeti, felekezeti, regionális vagy kisebbségi szempontból kiemelkedőnek minősülnek. Mától kezdve a Pápai Református Kollégium és az Ótemplom is ott van történelmi emlékhelyek sorában. Az ezt jelképező sztélé ünnepélyes avatására délelőtt került sor a Pannonia Reformata Múzeum előtt.

Steinbach József püspök mondott igei köszöntőt

Halászné Kapcsándi Szilvia, a Pannonia Reformata Múzeum vezetője üdvözölte a megjelenteket, majd Bajnok Attila versmondását és a református gimnázium valamint a teológia diákjaiból álló kórus szolgálatát követően Steinbach József püspök mondta el igei köszöntőjét, emlékeztetve arra, hogy napra pontosan egy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Pannonia Reformata Múzeum. "Emlékezz vissza az egész útra, amelyen vezetett Istened, az Úr" idézte fel az igét, mely a meghívón is szerepelt. - Az emlékezés Isten népe számára mindig a hálaadás alkalma - mondta Steinbach József. - Hálát adunk a közel ötszáz éve alapított Pápai Református Kollégiumért és türelmi rendeletes Ótemplomért. Hálával tekintünk a múltra, hálával éljük meg a jelent és hálával állunk a reménységgel teli jövő előtt. A keresztyénség, az örökkévaló értékrendszer nem az ember kezében van, az Úristen megtartott bennünket, ezt bizonyítja a Kollégium története is - tette hozzá.

Dr. Kárpáti Katalin elismerően szólt a pápai emlékhelyről

A Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc AMi ovis táncosainak műsora után Dr. Kárpáti Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgató-helyettese mondott avatóbeszédet. - Az egyazon nemzethez tartozás szavakban nehezen kifejezhető élményének átéléséhez, a közösségi emlékezéshez szükség van olyan helyekre, melyek az adott közösség múltértelmezésében emblematikus jelentőségűek. A történelmi emlékhelyek segítenek abban, hogy a látogatók megtapasztalhassák, a magyar történelem fontos eseményeit, dicső pillanatait, tragédiáit. Hazánkban jelenleg 52 történelmi emlékhely található, ezek közül több is kapcsolódik a reformátusokhoz - mondta Dr. Kárpáti Katalin. Most már a Pápai Református Kollégium és az Ótemplom is ezek közé tartozik. Minden emlékhelyet egy művészi igénnyel megformált kőoszlop jelöl, mely mintegy felkiáltójelként hívja fel a járókelők figyelmét arra, hogy Magyarország, a magyar történelem és kultúra különleges helyszínén jár. A felállított sztélék nem csupán egységesen és könnyen felismerhetővé tették az emlékhelyeket, de röviden azok jelentőségéről is tájékoztatják az érdeklődőket. - Az idei Emlékhelyek napján van egy egyedi rendezvény, mely emeli a sorozat rangját: külön köszönet és hála a jelenlevőknek, hogy a magyarországi reformáció 1531 óta működő szellemi központját, a Pápai Református Kollégiumot és az Ótemplomot történelmi emlékhelyként megjelölő sztélét épp ma avathatjuk fel. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ebben részt vehetek - mondta a főigazgató-helyettes.

Dr. Kovács Zoltán megemlékezett református felmenőiről is

A mi városunk sok emlékhelyet tudhat magáénak, melyeket domborművel, emléktáblával, botlókővel jelzünk, de ez az első, mely történelmi rangot kapott, mondta Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő beszédében. - Ami a város és a Kollégium kapcsolatát illeti, azt kell mondjam, voltak gyönyörű és voltak nehéz pillanatai. Az, hogy minket diákvároként tartanak számon, az nagyban köszönhető a két egykori egyházi iskolának, a bencés gimnáziumnak és főként a Pápai Református Kollégiumnak. A város által lett naggyá a Kollégium és a Kollégium által lett naggyá a város. A neves professzorok nem csak tanították, de nevelték is a diákokat, hazaszeretetre, emberségre. A rendszerváltás után, bár nem volt ez könnyű, polgármesterként azon voltam, hogy mindenki számára megfelelő megoldás szülessen a református gimnázium újraindításakor. Tettem ezt református felmenőim példáját követve - mondta dr. Kovács Zoltán.

Ferenczi Alpár, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma igazgatóhelyettesének versmondását követően a jelenlevők együtt mondták el az Apostoli hitvallást. Az Emlékhelyek napja az ünnepség után változatos programokkal folytatódott. A gyermekeket kézműves alkotóház várta, a játékos kedvű családokat nyomozós játék, a helytörténeti séták kedvelőit pedig egy városnéző református időutazás. A napot Rákász Gergely koncertje zárta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!