Aranydiplomásokat köszöntöttek


2009-09-12 23:50:50  | cikk:  | fotó: Babos Petra  | 


Aranydiplomásokat köszöntöttek főképe
Bensőséges ünnepség keretében adták át az aranyokleveleket ma délelőtt azoknak az egykori diákoknak, akik 1959. június 25-én vették kezükbe tanítói diplomájukat a Pápai Állami Tanítóképzőben.
A hajdani diákok meghatódva vettek részt a volt tanítóképző dísztermében rendezett ünnepségen, majd az azt követő fogadáson.
A Himnusz hangjai után Tungli Gyula, az egyik 50 évvel ezelőtt végzett hallgató köszöntötte a megjelenteket. Egykori diáktársa, Gelle László Váci Mihály: Jegenye-fényben című versét mondta el, könnycseppeket csalva a közönség szemébe. A nosztalgikus hangulat tovább fokozódott, amikor Dr. Szabó Alfréd „Egész úton hazafelé” című gondolat-csokrában fél évszázad tükörcserepeiről beszélt, felelevenítve az órákat, a tanárok emlékét, a diákcsínyeket és a kollégiumi életet.
Az aranydiploma átadón dr. Kovács Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő is köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kiemelte, hogy a város méltán büszke a hajdan Pápán képzett tanítókra, akik az országban szétszéledve, kiváló munkát végezve vitték hírül a „Dunántúl Athénjának” meghatározó szellemét.
 Az elhunytak (Barabás Endre, Fazekas István, Horváth Zoltán és Szabó Elemér) és az élők tiszteletére zenés összeállítással folytatódott a műsor. Mozart: Ave Verum című művét Simon Géza adta elő klarinéton, zongorán Nagy Imre kísérte.
Ezután következett az ünnepség fénypontja, az aranyoklevelek átadása, melyet Dr. Cseh Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Karának dékánja nyújtott át a 15 ünnepeltnek.
Az ünnepség végén Lux Ibolya, a tanítóképzősök egyik tanára emlékezett vissza a félévszázaddal ezelőtti tanév eseményeire. Külön kiemelte Tungli Gyulát, aki már tanítójelöltként is ügyesen, magabiztosan helyettesítette a tanárokat, ha valaki hiányzott.
Az ünnepség baráti beszélgetéssel és ebéddel zárult.

Babos Petra


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!