Kisközösségek tárlata


2019-05-08 23:00:04  | cikk: ha  | 


Kisközösségek tárlata főképe

Hagyomány a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban, hogy az évad vége felé közeledve egy válogatástárlattal mutatkoznak be az intézmény kisközösségei. Idén ez a Közösségek Hete Cselekvő közösségek - aktív közösségi szerepvállalás című országos rendezvénysorozat elemeként valósult meg. A kezdeményezés a közösségekben rejlő értékeket és a közösségi élmény örömét kívánja láthatóvá tenni. Kiemelt cél a közösségek megtartó erejének, a településeken élő különböző helyzetű és életkorú lakosok iránti felelősség, összefogás jó példáinak bemutatása, épp ezért ez a kiállítás tökéletesen illeszkedett a hét tematikájába.

A tárlatot Baloghné Uracs Marianna nyitotta meg

A tárlatot Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságának igazgatója nyitotta meg. Mint mondta, a mai kor nem kedvez a közösségeknek, hisz tendencia a valódi, személyes kapcsolatok minimalizálása, főként a fiatalok körében. Ez aggodalomra ad okot, mert a lelki egészség megőrzéséhez, képességeink kibontakoztatásához szükségünk van az emberi kapcsolatokra, a kommunikációra, a közösségekre. Ebben van nagy szerepe a közművelődésnek, azoknak a szakembereknek, akik a településeken a közösségekkel foglalkoznak, biztosítják számukra a működés feltételeit. Baloghné Uracs Marianna hozzátette, tapasztalatai azt mutatják, minden ezeken a lelkes, elhivatott, képzett embereken múlik, hisz jó módszerekkel a fiatalok is megszólíthatók.

A rendezvényen részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is

Pápát mindig erős közösségi szellem jellemezte, elég a különféle egyletekre, körökre gondolnunk, melyek már a reformkortól jelen voltak városunkban, jelentős taglétszámmal és aktivitással működtek. De a Református Kollégium professzorai, a bencések, pálosok is a közösségi létre, a közös tevékenység örömére nevelték a gyerekeket. Ez a szemlélet, összetartás, a mindennapokban megélt, erős identitás segítette át a várost a XX. század második felének elnyomott évtizedein és erre lehetünk büszkék ma is, hangzott el a beszédben.

A természetjárók már harminc éve együtt barangolnak

A ma nyílt tárlaton bemutatkozik a Terebesi Józsefné vezette Bakancsos Természetjárók Köre, a Lóky György irányította Éremgyűjtők Köre, a Felnőtt Bélyeggyűjtő Szakkör, élén Somogyi Zoltánnal, a Tűsarok Foltvarró Klub Kovácsné Józsa Henrietta vezetésével, a Sámán Makett Klub Kis Istvánnal az élén, a Képzőművész Kör, melyet Horváth Lajos festőművész vezet és a Váminé Molnár Emma által koordinált Várostörténeti Honismereti Kör. A kiállítás június 7-ig tekinthető meg a színházépület emeleti előterében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!