Pápai pillanatok - kiállítás régészeti leletekből


2019-05-07 21:11:29  | cikk: ha  | 


Pápai pillanatok - kiállítás régészeti leletekből főképe

A Gróf Esterházy Károly Múzeum a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával hozta létre azt a vándorkiállítást, melynek első állomása a Jókai Mór Városi Könyvtár. A tárlat a járásban végzett terepbejárások, ásatások során talált tárgyakból állt össze. Péterváry-Szanyi Brigitta régész elmondta, a válogatáskor fontos volt, hogy kapcsolódjanak az általános iskola 3. és 5. osztályos tananyagához.

A kiállított római kori leletekre a 2015-16 fordulóján, a múzeum topográfiai közösségi régészeti programja során bukkantak, amikor az egykori római településszerkezetet próbálták feltérképezni, illetve volt négy ásatás is, Magyargencs, Béb, Bakonyszűcs és Csót határában. A munkálatokba bevonták a helyi közösségeket is, de sokat segítettek az önkéntes fémkeresősök is. A légifotók, a terepbejárások, a geofizikai felmérések és a konkrét ásatások a komplex kutatási program részeként hozzájárultak ahhoz, hogy a járás egykori római emlékeiről egyre konkrétabb ismereteink legyenek, mondta a régész.


Magyargencs határában például főleg viseleti elemek kerültek elő, ékszerek, valamint bronzolvadékok a ház környékén. A leletek arra engednek következtetni, hogy ott valószínűleg bronzöntő műhely működött. Bében katonai övcsatokra, kapcsokra bukkantak, ott esetleg egy leszerelt veterán lehetett a tulaj. A múlt feltárásban tehát sokat segít az a leletanyag, melynek néhány eleme, így például egy kis szobor, terra sigillata tál, kulcs és ékszer látható a tárlat anyagában.

Péterváry-Szanyi Brigitta vetített képes előadásban mutatta be a tárgyakat, s hangsúlyozta, szeretnék, ha a vándorkiállítás minél több iskolába eljutna és segítené a római kor történelmének feldolgozását. A tárlathoz foglalkozás is kapcsolódik, mondta Vonnák Andrea, a Gróf Esterházy Károly Múzeum múzeumpedagógusa, ékszerkészítés és agyagozás is szerepel a kínálatban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!