A könyvárban látható a Janikovszky Éva-emlékkiállítás


2019-05-06 07:44:24  | cikk: Babos Petra  | 


A könyvárban látható a Janikovszky Éva-emlékkiállítás főképe
Május elejétől látható a Jókai Mór Város Könyvtárban a Janikovszky Éva-emlékkiállítás. A vándorkiállítás Janikovszky Éva Kossuth-díjas írónő halálának tizedik évfordulóján készült 2013-ban, az életművét gondozó Móra Kiadó szervezésében.
Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros a kiállítás kapcsán elmondta, az idei évben a pápai könyvtár került olyan szerencsés helyzetbe, hogy helyet adhatott az emlékkiállításnak.
A kiállítás közönsége sok mindent megtudhat Janikovszky Éva életéről és munkásságáról. A látogatók húszperces filmet tekinthetnek meg, mely az írónő életével kapcsolatos fotókat, riportrészleteket és az MTV által sugárzott animációs filmrészleteket tartalmaz.
A tablók és a tárlókban elhelyezett tárgyak segítségével betekintést nyerhetnek az írónő életébe, láthatják a kéziratait, a kedvenc írógépét, a róla elnevezett alapítvány által létrehozott Janikovszky Éva-díjat. Az írónő közel 30 művet írt, idegen nyelvű könyveiből is megtekinthető néhány, hiszen műveit harmincöt nyelvre lefordították.
Művei nemcsak könyvek formájában jelentek meg, film is készült belőle, rádiójáték, hangos könyv és színpadi művek is. A Magyar Színház által bemutatott mesejátékának a makettjei és a bábok is megtekinthetőek, valamint a Bertalana és Barnabás című művének színpadképe is látható, a bábjai pedig ki is próbálhatóak.
Könyveihez Véber László grafikus is szorosan kapcsolódik, ezekről az illusztrációkról is olvashatnak a látogatók.
A könyvtáros elárulta, Janikovszky könyvei nem annyira népszerű a mai fiatalság körében, hiszen kötelező irodalomnak nem része, ezért ajánlják az általános iskolás csoportok számára a kiállítás megtekintését.
A tárlat május 18-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében. Csoportoknak ajánlott az előzetes bejelentkezés.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!