Jókai Mórra emlékeztek


2019-05-05 21:09:48  | cikk: ha  | 


Jókai Mórra emlékeztek főképe
1904. május 5-én hunyt el Jókai Mór, a márciusi ifjak egyike, regényíró, főrendházi tag, egykori pápai diák. A nagy mesemondó nevét viselő kör halála napján hagyományosan az Esterházy-kastély előtt álló Szervátiusz-oszlopnál tart megemlékezést. Idén is így volt ez, igaz, a zord időjárás miatt csak a Jókai Kör legelszántabb tagjai vettek részt a programon. Beszédet Rozgonyiné Csepregi Annamária mondott.

Jókai Mór 1841. október 31-én érkezett Pápára, a Hosszú utcában - ma Jókai utca - lakott és kosztolt, a Klára-házban. A pápai Képzótársaság tagja lett, itt és ekkor kezdődött szavalói, előadói és szónoki pályafutása. Ám sokat betegeskedett Jókai itt, édesanyja azt hitte, hogy a mellkasi fájdalmak oka a pápai éles levegő és meszes víz, ezért az Alföldre küldte Móricot, derült ki a beszédből.

A Jókai Kör koszorúzott is, természetesen sárga rózsával

Rozgonyiné Csepregi Annamária arról is szólt, hogy a diákév után legközelebb 1857-ben járt Pápán a már híres író feleségével. Ellátogattak a Kollégiumba, az Esterházy-kastélyba, a Zsinagógába, a Nagytemplomba és kikocsiztak a tapolcafői forráshoz is. Másik nevezetes látogatása 1881-ben volt, akkor avatták fel a pápai kőszínházat.

Jókai sokszor írt Pápáról, az Enyim, tied, övé című regényben a városról és a Bakonyról is megemlékezik. A debreceni professzor alakjában pedig Mándi Márton István vonásait fedezhetjük fel. A hálás diákra mindig elismeréssel és büszkeséggel tekintettek a pápaiak, hangzott el a beszédben.

Rozgonyiné Csepregi Annamária felidézte Jókai Mór 115 évvel ezelőtti utolsó pillanatait: az író megfázott azon a tavaszon, betegeskedett. Május 5-én este 9-kor hozzáállította óráját a lakásban levő órákhoz és maga mellé tette. Aludni akarok, mondta és fokozatosan elhagyta ereje. 80 éves volt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!