Köszönet az osztályfőnököknek


2019-05-03 18:27:38  | cikk: HuHa  | 


Köszönet az osztályfőnököknek főképe
A ballagó középiskolai osztályok osztályfőnökeit és az intézményvezetőket köszöntötte ma délután a városvezetés nevében Unger Tamás alpolgármester. A városházán tartott kis ünnepségen Szücs Kornélia, a Közgáz, Nagy Anna, a Türr é s Mészáros Viktória, a Petőfi diákja verssel és dallal kedveskedett a pedagógusoknak, majd az alpolgármester arra emlékeztetett, a Városi Ballagás ma már szerepel a városi értéktárban és remélhetőleg a megyei értéktárban is helyet kap hamarosan. Hangsúlyozta, ezen a délutánon tiszteletüket róják le azok előtt a tanárok, intézményvezetők előtt, akik azon fáradoztak az elmúlt három-négy-öt évben, hogy a holnap ballagó diákokat tanítsák, neveljék.
Unger Tamás mondott köszönetet a pedagógusoknak és az intézményeknek

Mint mondta, a szombati iskolai ünnepség bensőséges hangulatában felmerülnek majd az emlékek, élmények, melyeket ezekben az években megéltek.
- Biztosan felmerülnek jó és rossz emlékek, sikerek, sikertelenségek és ez így van jól, így kerek a világ, ha mindent felidézünk magunkban - mondta, saját pedagógusi tapasztalataira is emlékezve.
Pápa iskolaváros, méretéhez képest sok iskolája van, köztük hat középiskola, s ezek nagyon komoly oktatási, pedagógiai, szakmai tapasztalatot és színvonalat jelentenek - fogalmazott Unger Tamás.
-A középiskolák feladata és hivatása az, hogy ezeket a tanulókat olyan szinten készítse fel a holnapi napra és aztán hétfőtől egy-másfél hónapra, amellyel aztán ők egész életüket meg tudják alapozni. Önök ezeket a diákokat erre lelkiismeretesen felkészítették, s szeretnénk hinni, hogy aki Pápáról elballag, az ezt sosem felejti el, mindig pápai diáknak gondolja magát - fejtette ki, hozzátéve, remélik azt is, hogy ezek a diákok egy szakma kitanulása, vagy az egyetem, főiskola után visszatérnek a városba és hozzájárulnak a város gazdagodásához.
Intézményvezetőket, osztályfőnököket hívott meg a városvezetés a kis ünnepségre

Unger Tamás arról is szólt, pedagógusként megélte, hogy az évnek ezek a legizgalmasabb napjai, s a pedagógusok ilyenkor sokkal jobban izgulnak diákjaikért, mint ők maguk. Beszéde végén a városvezetés nevében megköszönte a pedagógusok lelkiismeretes munkáját, arra kérte őket, hogy feladatukat továbbra ezzel a lelkiismeretességgel végezzék, a ballagásra minden jót kívánt és reményét fejezte ki, hogy az időjárás nem akadályozza meg a Városi Ballagás megtartását.
Nagy Anna, a Türr István Gimnázium diákja, Grőber Attila búcsúzó tanítványa Karinthy Frigyes: Előszó című versét szavalta

A pezsgős koccintás után az intézményvezetők, tanárok kötetlen beszélgetéssel töltötték a kora délutánt a városházán, emlékeket, élményeket idézve. Ezekről az emlékekről kérdeztük Grőber Attilát. A pedagógus nyolc éve tanítja most ballagó osztályát, melynek négy éve osztályfőnöke.
-Ilyenkor nagyon sok minden jár a fejünkben, többek között az, hogy ilyenkor az ember kicsit egyedül marad, magányos lesz, kiürül a lelke, hiszen olyan gyerekektől köszön el, akiket nyolc éven át tanított. Nehezen engedem el őket - mondta, majd így elmélkedett - pici, játékos gyermekként érkeztek az iskolába és most felnőttnek gondolva magukat távoznak az iskolából.
Fontos érzésnek nevezte a ballagók kapcsán az osztályfőnökként megélt büszkeséget is, hiszen diákjai felnőttek, szépek, okosak, de megemlítette az érettségihez fűződő várakozás és sikerért érzett szorítás érzését is.
-Nagyon fontos az érettségi vizsga, a helytállás, küzdeni kell, de nem csak ezen fog eldőlni a jövőjük. Azt is sugallnunk kell a diákoknak, ha valami nem sikerült, az javítható és pótolható. Ezzel a gondolattal, hittel könnyebb leülni az érettségihez - véli.
Búcsúzó osztályáról szólva úgy fogalmazott, nagyon szerette őket annak ellenére, hogy most először érezte igazán a generációs különbséget.
-Roppant érzékeny, szerethető osztálytól búcsúzom és azt gondolom, ők is jól érezték magukat velem - tette hozzá.
Grőber Attila úgy véli, amit diákjai tanultak az iskolában nagyon fontos, ugyanilyen fontos az értettségi vizsga is, de arra fognak igazán emlékezni egész életükben, hogyan érezték magukat a középiskolában. Meglátása szerint a pedagógusoknak a tanítás során és a búcsú pillanataiban is nagyon fontos, hogy a tudás átadása és a szigor mellett elérjék, hogy a diákok jól érezzék magukat az iskolában, hogy az iskola olyan hely legyen, ahová szívesen járnak.

Holnap ötszáz diák búcsúzik iskolájától az intézményekben tartott ünnepségen és remélhetőleg a Városi Ballagáson is megtehetik ezt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!