Dunai Virág kiállítása


2019-05-02 23:48:13  | cikk: ha  | 


Dunai Virág kiállítása főképe

Ritka alkalom, hogy egy végzős refis képzőművészetis önálló tárlaton mutatkozik be. Dunai Virág ezt tette, mestere, Katona György támogatásával, s Mátyus Aliz, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság alelnökének biztatására. A kiállítás az egykori Pedagógus Művelődési Házban kapott helyet.


Dunai Virág a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma végzős növendéke. Rajzolni már kisgyermekként is szeretett, nem emlékszik, hogy lett volna egy meghatározó pillanat, amikor úgy döntött, hogy festő lesz, hisz a ceruza és a rajzlap mindig a keze ügyében volt. Ha nem, az sem jelentett problémát, mert szülei megengedték, hogy a falra is rajzolhasson. A támogató szülői háttér és a tehetség összeadódott, s Virág úgy döntött, Pápán folytatja tanulmányait. Mint szinte minden képzős, először ő is grafikával foglalkozott, eszébe sem jutott a festés. Aztán Katona György útmutatása nyomán, segítségével ráérzett az ecsetkezelés finomságaira.


A képzés során számtalan hatás éri a diákokat: a mesterek, a tanulmányozott képek, a kedvenc művészek is vezetik a növendékek kezét. Dunai Virág nem is tagadja ezt. Azt mondja, hogy nagyon sok út van, amin el lehet indulni, s ő mindegyiken lépdel, kipróbálja, hogy melyiken esik jól a járás. Ha választania kellene az izmusok közül, akkor talán a szürrealizmusra voksolna, de mindegyik irányzatban van olyan elem, ami tetszik neki. S hát idővel úgyis kialakul a saját stílusa. Tárlatára az eltelt esztendők alkotásaiból válogatott, főként festményeket, de vannak grafikák is az anyagban.


Katona Györgynek sokat köszönhet, hangsúlyozta Virág. A művésztanár elégedetten nézett végig az alkotásokon és elmondta, hogy Dunai Virág - bár még hosszú út áll előtte - érett alkotó, okos lány. Több stílussal is próbálkozik, legutóbb például a kollázsok ragadták meg figyelmét és bármihez nyúl, valami jó születik belőle. A kiállításmegnyitón Mátyus Aliz köszöntötte a megjelenteket, s Virág diáktársai, Csonka Johanna és Kulisek Timóteus adtak műsort. Dunai Virág tárlata június 2-ig tekinthető meg, a nyitva tartást még közzéteszik, de az biztos, hogy a ballagás napján 10 órától kora délutánig várják az érdeklődőket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!