Hazarepültek a griffek


2019-04-30 15:13:12  | cikk: HuHa  | 


Hazarepültek a griffek főképe
Újabb történelmi pillanathoz érkezett az Esterházy-kastély rekonstrukciója, a készülő kastélykerítésre felkerültek a griffek. A két mitikus lény az elmúlt hónapokat Lehoczky János kovács iparművész műhelyében töltötte, ott restaurálták őket, hogy mától újra a pápai kastély kerítésén hirdessék az egykori birtokos gazdagságát és hatalmát.

-Sok történelmi pillanatot élünk meg mostanában, egyszer a MiG-21-es repül a helyére, máskor a griffek térnek vissza - közölte stílusosan, de komolyan Áldozó Tamás polgármester. Hozzátette, jó volt már megmutatni, hogy a szentendrei műhelyben készülő kerítéselemek közül van, ami megérkezhet Pápára.

Az oroszlántestű és farkú, sasfejű és szárnyú griffnek nagyon sok jelentése van, de az biztos, hogy az Esterházyak címerében ott szerepel ez a lény és nagyon sokáig őrizte a kastély bejáratát is.
Áldozó Tamás polgármester és Lehoczky Tivadar fém szakrestaurátor

-Most visszatértek a griffek és azt gondolom, az Esterházy örökségből egyre több kerül majd vissza a helyére. Nagyon sok munkánk van még, de szerintem sokan őszintén rácsodálkoznak mindarra, ami már látható belőle.

Ezek az eredeti szobrok, tehát nem újragyártott díszítőelemei a kerítésnek - tudtuk meg Lehoczky Tivadar fém szakrestaurátortól.

-Szerencsére minden darabjuk megvolt, de nagyon rossz állapotban, az egyik griff lába a pajzzsal együtt le volt törve, a szobrokon lyukacsok voltak - azt nem tudni lövésnyomok-e - és az alsó talapzatok teljesen tönkrementek - idézte fel a szakember.
Ilyen volt a szobor...

A griffek horganylemezből készültek, amit aztán kőszínűre festettek. Restaurálását egy szintén neves fémrestaurátorral Jeges Andrással  együtt készítették.

-Nagyon sok munka volt vele, a talapzatokat például teljesen újra el kellett készíteni, de a testekkel is sok dolgunk volt - mondta el Lehoczky Tivadar.
...ilyen lett

A két griff kerítéslábra helyezését többen is megcsodálták, sőt az a kínai delegáció is megtekintette, amely Áldozó Tamás polgármesternél járt éppen hivatalos látogatáson. Így a griffek hazatérése azonnal turistalátványosság lett. Lehoczky Tivadartól megtudtuk, legközelebb a kerítéselemeket hozzák el és szerelik fel.

Képek:


Címkék: felújítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!