A Család- és Gyermekjóléti Központ éves szakmai tanácskozása


2019-04-29 19:53:57  | cikk: Babos Petra  | 


A Család- és Gyermekjóléti Központ éves szakmai tanácskozása főképe
Éves szakmai tanácskozást tartottak a Szent Anna Házban a PVÖ ESZI Család - és Gyermekjóléti Központja szervezésében. A jogszabályi előírások szerint a gyermekjóléti szolgálatok minden évben szakmai tanácskozást szerveznek, amelyen a jelzőrendszeri hálózat működésének éves helyzetfeltárása, és annak rendszerezett visszacsatolása történik a szakma, a fenntartó és a helyi közösség számára a jelzőrendszer tagjainak beszámolói alapján. A szakmai tanácskozás célja a település szociális és gyermekvédelmi helyzetének bemutatása, a helyi közösség és a döntéshozók érzékenyítése. Feladata, hogy felhívja a figyelmet az észlelt (helyi) rendszerszintű hibákra, fokozott figyelemmel az esetlegesen megvalósuló rendszerabúzusra.
A megjelenteket Szalainé Tihanyi Andrea intézményvezető köszöntötte, majd Salamon Judit, a PVÖ ESZI Család - és Gyermekjóléti Központ vezetőjének szakmai beszámolóját hallgathatták meg a központ 2018.évi tevékenységéről.
 -A gyermekjóléti központ feltérképezi a város gyermekvédelmi helyzetét és folyamatosan monitorozza azt, hogy a látókörébe kerüljenek olyan gyerekek, családok, akik a segítségünkre szorulnak. Ennek a reaktív működésnek az alapja a jelzőrendszer működése, hiszen a legtöbb igénybevevőre a jelzőrendszer tagjaitól érkezik a jelzés. Az állam és a társadalom minden tagjának feladata és érdeke, a gyermekek családban történő nevelésének elősegítése, hiszen nem minden család tud külső segítség nélkül eleget tenni ennek az elvárásnak - mondta Salamon Judit, a PVÖ ESZI Család - és Gyermekjóléti Központ vezetője.
-A jelzőrendszer hosszú évek óta működik már, de a még jobb működéséért próbálunk tenni. A szolgálatok feladata, hogy működtessék a jelzőrendszereket. A pápai járás területén három szolgálat működteti, a központ pedig koordinálja a működtetést és segítséget nyújt a szolgálatok számára. Mindig igyekszünk aktivizálni a jelzőrendszeri tagokat, érzékenyíteni a lakosságot. Az igénybevevők körében a leggyakoribb problémák közé tartoztak a gyermeknevelési és életviteli problémák, az elhanyagolás, az anyagi, megélhetési nehézségek, a családon belüli bántalmazás és a magatartászavar - derült ki a beszámolóból.
A Család-és Gyermekjóléti Szolgálat Pápa területén 465 gyermekkel állt kapcsolatban, ez 300 családot jelentett. A Család-és Gyermekjóléti Központ hatósági ügyekben eljáró esetmenedzsereinek feladata a szolgálat általános szolgáltatási területein túl a gyermek családban történő nevelkedésének elősegítése, veszélyeztetettségének megelőzése érdekében a gyermek igényeinek és szükségleteinek megfelelő, önálló, egyéni és csoportos szolgáltatások, programok nyújtása, valamint a gyermekvédelmi gondoskodás keretébe tartozó hatósági intézkedésekhez kapcsolódó, a gyermek védelmére irányuló tevékenység. A 2018. évi forgalmi adatok alapján a központ hatósági csoportja 1360 igénybevevővel állt kapcsolatban. Salamon Judit kiemelte, 442 kiskorú fő érintett védelembe vétellel, ideiglenes hatályú elhelyezés 26 gyermeket érintett, 190 fő nevelésbe vett gyermek van a látókörünkben.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!