Zenés Színpadok Országos Fesztiválja


2019-04-28 22:15:53  | cikk: Babos Petra  | 


Zenés Színpadok Országos Fesztiválja  főképe
Pénteken délután kezdődött és ma kora este ért véget a Scherzo, a 23. Zenész Színpadok Országos Fesztiválja. A Scherzónak évente felváltva ad otthont Pápa és Békéscsaba. Idén több mint kétszázan érkeztek a nagy múltú seregszemlére, melyet a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében rendeztek.  Szanyiné Csepregi Ilona, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont művelődésszervezője elmondta, hat színpadi produkció, valamint 34 szólóénekes mutatkozott be a három nap során a JMSZK színháztermében. A vendégek között voltak gödiek, kalocsaiak, miskolciak, váciak és angyalföldiek is, Pápát a szólóének kategóriában képviselték hatan, akik mindannyian a Megafon Zenei Egyesület tagjai.
-A Scherzo során a résztvevők egymástól is tanulhatnak, hiszen vannak olyanok, akik már több éve rendszeres visszatérői az országos megmérettetésnek. A Scherzo a közösségi élmény produkálása, átadása, minőségi, színházi élményként a nézőknek - emelte ki a szervező.
A Mamma Mia! nagy sikert aratott

Péntek este elsőként a kalocsaiak a Fame című musicaljükkel léptek színpadra, majd a miskolci 4-Dance Club a jól ismert és kedvelt Mamma Mia ! musicalt adta elő.
Hutter Linda, a 4-Dance Club vezetője elmondta, az egyesületük 20 éve alakult Miskolcon. Kicsi kortól egészen felnőttig tanítanak táncra és színjátszásra minden érdeklődőt.
-Évek óta járunk a Scherzóra, most Pápára két darabot is elhoztunk. Egy tematikus előadással és egy színdarabbal neveztünk. A Mamma Mia ! című előadásunkat próbáltuk a mi szájízeink szerint színpadra állítani, kicsit megújítva. Úgy gondolom, egy nagyon frappáns előadást hoztunk ki az eredeti verzióból. A másik darabunk, a Légy jó mindhalálig. Erre nagyon régóta készültünk, Nyilas Misi főszereplőnk, már egy éve gyúrt erre a karakterre. Mivel Miklós Tibor darab, szerettük volna úgy elhozni, hogy a gyerekek teljesen készen álljanak erre. Nem volt könnyű feladat, hiszen a gyerekeket be kellett tanítani ebbe a korba, ez hosszabb próbafolyamatot igényelt, de úgy érzem, szépen vették az akadályokat, büszke vagyok rájuk - emelte ki a vezető, aki hozzátette, Pápára 6 éves kortól 40 éves korig érkeztek résztvevőkkel. Mint mondták, nagyon örülnek, hogy Pápára jöhettek, fontosnak tartják, hogy szakmai értékelést kapjanak. Hangsúlyozták, hogy Pápára mindig szívesen jönnek, idén is így volt ez.
Szombaton a színpadi produkciók után a szólóének verseny következett.
Klesitz-Horváth Kinga, a Megafon Zenei Egyesület vezetője elmondta, idén hat résztvevővel neveztek a versenyre.
-Ifjú Martin, Molnár Dávid, Kőhegyi Kamilla, Nagy Laura, Gyömörei Fruzsina és Tompa Dézi képviselte Pápa városát az idei Scherzón. Ők mindannyian régóta énekelnek a Megafonnál. Azokat a dalokat hozták el, ami számukra a legkedvesebb, aminek előadása közben a legjobban érezték magukat. Reméljük, sikerül eredményt elérnünk. Természetesen, vannak kezdőink is, nekik maga a fellépés is élmény, újdonság, nekik meg kell ismerkedniük azzal, hogy milyen nagyszínpadon, zsűri előtt énekelni. A felkészülésnél törekednünk a színpadi jelenlétre, arra, hogy nemcsak egy gyönyörű hangot kell, hogy a zsűri halljon, hanem, képileg is adni kell a produkcióhoz - tudtuk meg a vezetőtől.
Ifjú Martin elmondta, 11 éves kora óta énekel Kinga néninél, de már az általános iskolában is szeretett énekelni.
Ifjú Martin

-Fél éve elkezdtem újra intenzívebben énekelni. Felvételiztem a Pannon Várszínház által rendezett Hair musicalbe, ahol táncos és szöveges szerepet is kaptam. A X-Faktorban is próbálkozom, most volt a válogató. Számomra a swing és a jazz a befutó műfaj, ebben próbálok érvényesülni, ezért ilyen stílusú dalokat hoztam a versenyre is. Frank Sinatra: Flying to the moon, Ray Charles: Georgia on my mind, Ben E. King: Stand by me című dalokat hoztam. Nekem inkább a melankolikus, balladai dalok tetszenek, ezekben a hangomat is meg tudom mutatni, valamint el is tudom játszani őket - fűzte hozzá a fiatal tehetség.
A szakértő zsűri - Nagy Anikó, Jászai Mari-díjas színművész, énekművész, Miklós Tibor özvegye, Kovács Gábor Dénes rendező, tanár és Bakó Gábor táncpedagógus, koreográfus-   számos szempont alapján értékelte a produkciókat, s ennek alapján állították fel a rangsort, s ítélték oda a verseny legújabb elismerését, a Broadway-díjat, melyet idén a váci Nemes Borka vehetett át.
Kovács Gábor Dénes az értékelésben elmondta, végtelenül örömteli, hogy a szólóének versenyen annyi színvonalas, felkészült, nagyszerű produkciót hallhattak. Nem volt könnyű dönteni.
-A tematikus előadásokból hármat láttunk. Adott 60 percet, amit komolyan kell venni. A 60 perc arra szolgált, hogy mindenki a saját társulatánál rászabjon egy olyan laza tematikával összekapcsolódó anyagot, ami az ő csapatának az egyes tagjaira a lehető legkönnyebben kiosztható. A zsűrizésnél itt figyelembe vettük, hogy az alkotó mennyire indult ki a csapattagok egyéni képességeiből. Az volt előnyben, aki az egyéni képességhez kereste a feladatot. A musicalnél 100 perces időhatár volt megadva.
A három musical produkció ezt jelentősen túllépte. Nem attól függ egy előadás értéke, hogy 100 vagy 110 perces. A Scherzo alapítója azért hozta ezt a feltételt, mert meg akarták kímélni a társulatokat attól, hogy egy egész estés előadásokat kelljen létrehozniuk. A musical mindig nehezebb, ugyanis ott kialakult szerepek vannak, sokkal több próbát kell tartani, sokkal koncentráltabb munkát követel. Ezzel csak akkor érdemes foglalkozni, ha ezt be tudjuk tartani. Mi, a zsűriben azt értékeltük, hogy mennyi munka van benne. Hol tart a megvalósulás útján? - emelte ki a rendező, aki végül köszönetet mondott és gratulált minden résztvevőnek, a csoportvezetőknek és kísérőknek.

Képek:

Táncdal kategória:
I. helyezett: Molnár Dávid, Pápa
II.helyezett: Mogyorósi Marcell, Vác
III. helyezett: Vatay Frey Rebeka, Göd

Musical kategória:
Megosztott I hely: Kőhegyi Kamilla, Pápa és Gyömörei Fruzsina, Pápa
II. helyezett: Szarka Máté János, Vác
III. helyezett: Nemes Borka, Vác

Musical kategória, 13 év felettiek:
I.helyezett: megosztott: Kató Linda, Angyalföld és Lázár Júlianna, Angyalföld
II.helyezett, megosztott: Vanderik Boróka Sára, Vác és Takács András, Budapest
III.helyezett: Oroszi Márk, Miskolc

Tematikus összeállítás kategória
1. hely: Gézengúzok ? Göd
2. hely: 4-Dance Club ? Miskolc
3. hely: Clap and Dance ? Kalocsa

Zenés színdarab/musical kategória
1. hely: 4-Dance Club ? Miskolc
2. hely: A Zenés Diákszínpad ? Angyalföld
3. hely: Parlando Kulturális Egyesület ? Vác

Különdíjak:
Broadway ? Díj Kovács Gábor Dénes, a Pesti Broadway Musicalstúdió ? Operettszínház szakmai
vezetője, a zsűri elnöke meghívása a csoport vizsgadarabjainak bemutatóira
Legjobb táncos: Babinszki Virág
Legjobb férfi karakter alakítás: Varga Krisztián és Rostagni Csaba
Legjobb női karakter alakítás: Hutter Linda
Legjobb férfi színészi alakítás: Oroszi Márk
Legjobb női színészi alakítás: Vanderlik Boróka Sára
Legjobb koreográfia: Réz Adrienn
Legjobb rendezés: Marinkovics Zsófia
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!