Szakma és szórakozás, hagyományok és újdonságok a Veszprém Megyei Vadásznapon


2019-04-28 10:37:13  | cikk: HuHa  | 


Szakma és szórakozás, hagyományok és újdonságok a Veszprém Megyei Vadásznapon főképe
Több mint két évtizede elválaszthatatlan része az Agrárexpónak a Veszprém Megyei Vadászkamara vadásznapja, mely a megyében működő vadgazdálkodási egységek számára nyújt baráti találkozási lehetőséget és betekintést kínál az érdeklődőknek a vadgazdálkodás világába, ezzel segítve a vadászat társadalmi elfogadottságát. A szombaton tartott 22. Veszprém Megyei Vadásznap ismét nagy sikert aratott, mind a vadásztársaságok, mind a civil látogatók körében; az egész napos rendezvény a hagyományos programelemek mellett több újdonságot is tartalmazott.
Az ünnepélyes megnyitót a Bakony Vadászkürt Egylet dallamai nyitották, majd Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszöntötte a szép számú érdeklődőt. Úgy fogalmazott, ez egy nagyon fontos alkalom, ünnep, melyen átélhetik a vadászati kultúra egyes részeit. A vadászszakmával kapcsolatban aktualitások között felelevenítette, 2015-ben fogadta el az Országgyűlés a vadászattal kapcsolatos jogszabályokat, de szükséges a finomhangolás, több olyan feladat van, amit közösen kell megoldani. Köszönetet mondott a vadászkamarának a korrekt hozzáállásért, amivel igyekszik megteremteni az összhangot a vadgazdálkodók és az erdő- és mezőgazdálkodók között. Erre az összhangra törekszik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is - hangsúlyozta.
-Hiszek abban, hogy a problémákat közösen meg tudjuk oldani - jelentette ki.
Ilyen problémának nevezte a vadkár kérdését, melyben együtt dolgoznak a vadászkamarával, s ennek a közös munkának az eredményeként egy szakértői csoport olyan protokollt alkotott, amely talán már a jövő évben alkalmazható lesz, és melynek segítségével kevesebb konfliktust kell megélni a vadkárok kezelése során. Az elnök a vadásznaphoz jó szórakozást kívánt mindenkinek, majd Fekete Istvánt idézte, aki azt írta: a vadászatot nem a lövés tudománya, nem a gyilkolás és nem az étel, a bőr és a trófea jelenti, hanem mindez együtt, s még sok minden, ami túl van ezeken. Ősi örökség ez, amit egyik ember örököl, a másik nem. Ősi harc ez a család táplálékának megszerzésére, kutatási vágy, megfigyelés, tudásszomj, kalandkeresés, gyűjtési szenvedély, erdők, mezők, nádasok szeretete.
Unger Tamás, alpolgármester, a rendezvénynek otthont adó Pápa városa nevében köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, az Agrárexpo szervesen beépült a városi rendezvények sorába és bár változott az expo rendezője az elmúlt években, a vadásznap állandó programnak bizonyult.
-Ez a rendezvény kiváló alkalom arra, hogy olyanok is találkozzanak egymással, akik a szürke hétköznapokon ezt nem tudják megtenni, de szakmai tapasztalatcserékre is jó ez a program. A főzés és a vadászati kultúra, hagyományok megjelenése jól kiegészítik a szakmai beszélgetéseket, így mondhatjuk, hogy az Agrárexpón belül egy vadászexpo is zajlik városunkban évről évre.
Az alpolgármester hozzátette, számára a vadászatban a legszimpatikusabb a természetközeliség, a természet szeretete, mely a vadászok tevékenységében megjelenik.
A vadásznapot Takács Szabolcs, Veszprém megyei kormánymegbízott nyitotta meg hivatalosan, aki beszédében köszönetet mondott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának és Pápa városának, hogy a Pápai Agrárexpo a megye egyik legkiemelkedőbb agárrendezvényévé vált és köszönetet mondott a Veszprém Megyei Vadászkamarának, hogy évről évre megszervezi ezt a programot az expón belül.
A vadgazdálkodási tevékenység szakmai oldaláról elmondta, a megyében az 50 vadásztársaságnál és az állami erdőgazdaságoknál több száz ember él hivatásos vadászként, vadőrként, így a vadászat több száz családnak ad megélhetést. Évente 2900 vadászjegyet állítanak ki és 2500 vadászati engedélyt adnak ki külföldi vadászvendégek számára. A vadászati tevékenységhez szállásadás, turisztika és vendéglátás is csatlakozik, vagyis a vadászatnak sok olyan hozadéka van, ami a megye szempontjából is fontos. A kormánymegbízott azt kívánta, hogy a vadásznap hozza a régi barátságok ápolását, újak születését, jelentse a jó hangulatot és a felhőtlen szórakozást mindenki számára.
A megnyitón számos elismerést adott át a vadászkamara a kiemelkedő tevékenységet végző vadászok számára. Hubertusz kereszt arany kitüntetést vehetett át Sarkadi Nagy István, Nimród érem kitüntetésben részesült Vallner Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara érdemérmét Fodor Zoltán kapta, a Hubertuszkereszt gyémánt fokozatával pedig dr. Zsédenyi Imrét tüntették ki.
Vallner Gyula, a Marcal-Bitvaközi Vadásztársaságnak 30 éve tagja, felmenői, rokonai mind vadászok, az ő életében is hamar szenvedélyévé vált a vadászat, a vad védelme, kiemelten az apróvad megóvása. Vadászterületükön a gím, a vaddisznó, az őz a jellemző vad, apróvad állományuk csekély, így az állomány védelmében rendszeresen közreműködik.
-Nagyon meghatott ez az elismerés, nem számítottam rá - mondta stábunknak. Az elmúlt évtizedekben rengeteg alkalommal közreműködött a társaság bérvadásztatási tevékenységében, negyven gímbikát és ugyanennyi őzet lövetett meg a vendégekkel. Ezek között több érmes trófea is volt - mesélte büszkén és hozzátette - nekem az életem a vadászat, minden szabadidőmet a vadászatra fordítom. A kitüntetett azt is elmesélte, vadásztársaságuk nagyszerű csapatot alkot.
Az idei vadásznap egyik újdonsága volt, hogy a megnyitón jutalmazták a megye három tájegységében meghirdetett dúvadhét legeredményesebb társaságait és az előző vadászati évben legtöbb dúvadat elejtő vadászatra jogosultakat is. Pap Gyula, a vadászkamara elnöke ezzel kapcsolatban az állományszabályozás fontosságát magyarázta el stábunknak, mely számos területen ad feladatokat a vadgazdálkodóknak.
-A vadgazdálkodás nagyon fontos része a tevékenységünknek, a területek adottságai meghatározzák, hogy milyen mennyiségű és milyen vadfajok legyenek jelen. Egyre nagyobb gond a gazdák és a vadgazdálkodók között a vadállomány túlszaporodása, egyre több problémát okoz a belterületi vadkár, a gépjármű-vad ütközés. A nagyvad állományt a megfelelő szintre kell hozni, ki kell mondanunk, vissza kell egy kicsit szorítani. Ugyanakkor egyre inkább előtérbe kerül az apróvadállomány kérdése is, ami szintén ellentmondást hordoz. Ha sok a vaddisznó, kevesebb az apróvad, ha nagyon sok a dúvad, kevesebb az apróvad. A vadgazdálkodóknak az egyensúlyt helyre kell tenni - mondta. Hozzátette, ha az afrikai sertéspestis miatt a vaddisznóállomány drasztikusan lecsökken, akkor is előtérbe kerül az apróvad. Nagy feladat, hogy a fácán- és nyúlállomány növekedjen, és közelítsen a korábbi időkhöz, amikor a jelenleginek többszöröse élt hazánkban. A dúvadak számának csökkentése fontos része ennek a munkának, hiszen sok szőrmés, szárnyas ellensége van az apróvadnak, ha ezek jelenlétét mérsékelni tudják, és megfelelő élőhely-fejlesztést alkalmaznak, erősödhet az apróvad állomány. Ezért is ösztönzik a társaságokat a hatékony dúvadirtásra.

A rendezvény másik újdonsága és kiemelkedő eseménye annak az együttműködési megállapodásnak az aláírása volt, melyet a Veszprém Megyei Vadászkamara kötött a Pápai Tankerületi Központtal. Az országos szinten is egyedülálló kezdeményezés célja a fiatalok természetszeretetre nevelése, a környezettudatos magatartás kialakításában való közös munkálkodás, a gyermekek természettel való közvetlen élményhez juttatása, s mindezeken keresztül a vadgazdálkodási tevékenység társadalmi elfogadottságának növelése.
-Szerettük volna meghagyni azokat a sikerprogramokat, amik a hétköznapokból kilépő, ideérkező látogatókat kicsit feldobják, de szerettük volna belecsempészni azokat a programokat is, amik a mi célkitűzéseink közé tartoznak. Ezért volt fontos része a megnyitónak az együttműködési megállapodás a tankerülettel, ezért szerveztük meg a kisgyermekek fellépést, amitől sokan meghatódtunk. Remélhetőleg ezzel ki tudtuk fejezni azt a célt, azokat a feladatokat, amik előttünk állnak és ezzel példát tudunk mutatni - közölte Pap Gyula. Mint mondta, az Országos Magyar Vadászkamara kiemelt céljai között szerepel az ifjúságnevelés, az ifjúsággal való foglalkozás.
-A vadgazdálkodókkal, kamarával, tankerülettel közösen találtuk meg a csatlakozási pontokat, szeretnénk kimenni az iskolákba, szeretnénk, ha az iskolák eljönnének hozzánk, számos területen tudunk együttműködni.
A cél nem az, hogy mindenki vadász legyen, de fontos, hogy a gyermekek tudják, hogy mit csinál a vadász, váljanak természetkedvelővé, szeressék és óvják a természetet - hangsúlyozta az elnök.
-Az állami köznevelési feladatellátás mellett nagyon fontos a környezettudatosság kialakítása. Vannak ökoiskoláink és van örökös ökoiskolánk, ennek keretében nagyon sok olyan programot kell biztosítanunk tanulóink számára, melyben segítségünkre lehet a vadászkamara a megállapodás által. Szeretnénk közös programokat szervezni, versenyeket - akár megyei szinten -, szakmai napokat, az erei iskolák közreműködésével pedig nyári táborokat és tanulmányi kirándulásokat. Mindez nagyon jól illeszkedik az ökoiskolákban vállalt kötelezettségeink teljesítéséhez. Ezen túl szeretnénk olyan programokat is szervezni, melyek a gyermekeken keresztül a felnőtteket is a környezettudatosság felé irányítják - mondta Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ igazgatója.
Az együttműködési megállapodás aláírásának ünnepélyes hangulatát az Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskola 2.a és 2.z osztályos diákjainak kedves műsora emelte, a gyermekek vadászattal kapcsolatos dalokat, verseket adtak elő, de elhangzott Márai Sándor Füveskönyvéből Az ünnepekről című írás és az Erdő fohásza is. A vadásznap megnyitóját a Bakony Vadászkürt Egylet előadása zárta.
A rendezvény egyik leglátványosabb és legkedveltebb programja idén is a főzőverseny volt, melyre ezúttal húsz főzőcsapat érkezett a Sportcsarnok mögötti területre. A vadásztársaságok tagjai családtagjaikat, barátaikat bevonva a munkába készítették a finomabbnál finomabb ételeket, természetesen főként vadhúsok felhasználásával. A pörköltek, raguk, pecsenyék mellett több különlegességet is megízlelhettek a rendezvényre kilátogatók.
A Magyargencs és Kemeneshőgyész területén gazdálkodó Hertelendy Vadásztársaság népes létszámmal képviselte magát a vadásznapon. A vadászok családtagjaikat is elhozták a programra, és a főzésbe is belekotnyeleskedett mindenki. A „főnök” azonban Borbély László, a társaság elnöke volt, aki örömmel elevenítette fel, tavaly az általuk készített ételsor érdemelte ki a fődíjat. Ezúttal az érdeklődőknek vaddisznópörköltet főztek, de egy különleges háromfogásos lakomával is készültek.
-Előételként pizzás csigát kínáltunk, ezt már kora reggel otthon elkészítettük és itt sütöttük ki frissen. Főételnek wookban párolt zöldségeket csináltunk az egészséges életmód jegyében, emellé pedig vaddisznó karajból vaddisznó javát sütöttünk tárcsán. A desszertet a palacsinta jelentette, melyet az általunk tavaly Erdélyben szedett áfonyából főzött lekvárral töltöttük meg - sorolta az elnök az ételeket. Kiemelte, a vadásztársaság tagjai egyre aktívabban vesznek részt az ilyen programokban, sikerült bevonni a fiatalokat a közösségi életbe, az idősebb vadászoknak pedig mindig köszönetet mondanak tevékenységükért.
-Majdnem teljes létszámmal eljöttünk erre a rendezvényre és mindenki szívesen jött - mondta büszkén.
A megye területén működő két állami erdőgazdaság is minden évben részt vesz a vadásznapon, és minden évben remekelnek a főzőversenyen is. A pápai székhelyű Bakonyerdő Zrt. standjánál most is ínycsiklandó illat és szemet gyönyörködtető látvány fogadott. Szabó Martin Bence, a huszárokelőpusztai vadászház szakácsa irányította a munkát, mint később kiderült nagyon is eredményesen.
-Vörösboros, vargányás vaddisznóragut készítettünk, amit petrezselymes burgonyával és káposztasalátával tálaltunk - osztotta meg velünk a fiatal szakács, aki arra a kérdésre, hogy mi volt a vendégek véleménye, szerényen azt felelte, csak dicséretet kapott.
Pálffy László egyszemélyes társaságként vett részt a főzőversenyen, munkájában párja segítette. Évek óta eljön a pápai rendezvényre és mindig valami különlegességet készít. Éppúgy, mint most. Előételnek cézár salátát készített - csirkehús helyett - füstölt pisztránggal, ezt követően bakonyi pandúrlevest kínált vendégeinek, főételnek pedig diókéregben sült sertés szüzet sütött, amit zellerpürével tálalt. Mindezek után fürjtojásból készült puding következett felhőcskével. Mint megtudtuk, fél éve dolgozik ezeken a recepteken, családja folyamatos tesztüzemben van. A sok különlegesség közül a diókéregben készült sertés szűz receptjét kértük tőle.
-Ahhoz, hogy megmaradjon a dió a húson, kellett készítenem egy vörösboros kólás gumicukros redukciót. A húst vajban kakukkfűvel és fokhagymával lepirítottam, amikor pedig a vörösboros kólás keverék ragacsos állagúra főtt, kihűtöttem és ebbe forgattam bele a húst, aztán pedig az apróra vágott dióba.
A főzőcsapatok által készített ételek egytől-egyig nagyon ízletesre sikerültek, ezt igazolta, hogy a kondérok gyorsan kiürültek, a látogatók jóízűen fogyasztották a különböző vadhúsokból készített finomságokat. A zsűri tagjai az ételek ízét, színét, állagát és összhangját vizsgálta az értékelés során, ezek alapján határozták meg a helyezések sorrendjét. Az eredményhirdetésen Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke elismeréssel szólt a társaságok részvételéről, lelkesedéséről és főztjéről, a bírálók pedig a helyezettek mellett több különdíjast is jutalmaztak. A Bakonyerdő Zrt. például első helyezést ért el menüsorával és kiérdemelte a NAK nagydíját, a Hertelendy Vadásztársaság szövetségi különdíjban részesült, Pálffy László különleges menüsora pedig fődíjat kapott. Pápa város nagydíját a Somlótája VT. és a Döbröntei Váralja VT nyerte el.
A délután folyamán több, vadászathoz kapcsolódó program színesítette a rendezvényt, a solymászbemutatóra nagyon sokan voltak kíváncsiak, a vadászkutya bemutató pedig különleges élményt kínált Maróti Béla kinológus és dr. Lukács Attila állatorvos magyarázatainak és a kedves, jópofa kutyusoknak köszönhetően.
Pap Gyula a nap végén sikeresnek értékelte a rendezvényt, mint mondta, a főzőversenyen 1500-2000 adag étel készült és mind elfogyott, ami igazolja, hogy nagyon sok látogatója volt a vadásznapnak, a társaságok szemmel látható jó hangulata pedig azt bizonyítja, hogy a vadgazdálkodási egységek számára is fontos ez a program és szívesen vesznek részt rajta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!