Szakmai programok az Agrárexpón


2019-04-27 19:15:40  | cikk: HuHa  | 


Szakmai programok az Agrárexpón főképe
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara minden évben törekszik arra, hogy az agráriumban dolgozók számára és a nagyközönségnek is nyújtson programokat az expo három napján. A péntek délelőtti megnyitó után két szakmai eseménynek adott otthont a regionális szakkiállítás és vásár: ekkor rendezték meg a Nyugat-Magyarországi Agrárfórumot és itt zajlott az Agrárexpo Ászai elnevezésű, mezőgazdasági iskolák számára rendezett szakmai verseny utolsó fordulója is.
Nagy érdeklődés mellett zajlott a konferencia

Az Agrárfórum ezúttal is aktuális, mezőgazdaságot érintő témákkal foglalkozott. A fórum szervezője a Net Média Zrt. volt, a cég vezérigazgatója, Bán Zoltán szerint szükség van arra, hogy az agráriumban dolgozók rendszeresen kapjanak szakmai információkat, ezeket pedig leginkább ilyen rendezvényeken lehet megszerezni, ahol szponzor- és politikától függetlenül juthatnak hozzá a magyar agráriummal kapcsolatos aktuális tudnivalókhoz.
-Ilyenkor mindig igyekszünk megtalálni azokat a témákat, amik aktuálisak és a helyszínhez is kapcsolódnak - mondta el érdeklődésünkre. A Pápán megrendezett fórumon három témát vettek terítékre: az agráradózási reformot, a generációváltást és a pápai húsfeldolgozáshoz kapcsolódóan a sertéspestis veszélyeit. A három szekcióban szakértők és érintettek tartottak előadásokat, majd kerekasztal beszélgetésen tárgyalták ki a fontos témákat.
Feldman Zsolt államtitkár a kormányzati intézkedésekről és a mezőgazdaság kitörési lehetőségeiről beszélt

Szakmai körökben közismert, hogy az egyik legnagyobb agrárproblémát jelenleg a generációváltás jelenti, nem véletlen, hogy ez volt az egyik legfontosabb témája a konferenciának. A termelők csaknem 60 százaléka 55 év feletti, míg a 40 év alattiak aránya alig haladja meg a 10 százalékot. A konferencián arra keresték a választ, hogyan lehet vonzóvá tenni a fiatalok számára a mezőgazdaságot és milyen támogatási formákkal segíthetik a fiatal gazdákat. A szekció előadója, Weisz Miklós, az AGRYA-Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége alelnöke arról szólt, egyre kevesebb a fiatal - 40 év alatti - gazdálkodó, a hazai agráriumot az elöregedő gazdatársadalom jellemzi, nagyon kevesen választják az agrárszakmát, sok a pályaelhagyó és nagy probléma, hogy a gazdaságok átadása nem megoldott, vagyis nincs kinek átadni a stafétabotot akár egy működő gazdaságon belül sem.
-Ennek nyilván egy általános generációs oka is van, a csökkenő fiatal réteg, de a szakma presztízse sem jó, nem vonzó a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára a mezőgazdaság - jelentette ki. Hangsúlyozta, nagyon sok intézkedés van már ennek ellensúlyozására, ezek agrártámogatási oldalról, finanszírozási oldalról és a pályaorientáció vonatkozásában próbálják megfogni a problémát és részsikereket hoztak is ezek az intézkedések, de a jelek szerint mindez nem elegendő.
-Számos javaslat van már az asztalon és most készül a minisztériumban egy 10 éves stratégia. Azt gondolom, az eddigi intézkedések mellett továbbiakra van szükség. A 2021 utáni közös agrárpolitika vonalai még csak homályosan, de már látszanak, nagyon fontos, hogy itt minél nagyobb arányt és támogatási összegeket tudjanak kapni a fiatal gazdák - erre egyébként jó esély van. Emellett azonban az is lényeges, hogy különböző kommunikációs és pályaorientációs programokkal mutassuk be az agrárium valós képét és ezzel minél több fiatalt nyerjünk meg a mezőgazdaság számára.
Weisz Miklós (első sorban balról a második) a generációváltás problémájára világított rá előadásában

Az agrárgazdasági kulcskérdések között főként az agáradózási reformról esett szó, és azt mutatták be az előadók, milyen stratégiai és szabályozási változásokra számíthatnak az agrárgazdasági szereplők 2019-ben és a következő években. A harmadik szekció egy Pápához erősen kötődő témát dolgozott fel, az afrikai sertéspestis veszélyeivel foglalkoztak a szakemberek a hallgatóság előtt. A szekcióbeszélgetésen bemutatták azokat a megoldásokat, melyekkel a haszonállatok megvédhetők a rendkívül veszélyes vírustól, de szó volt a sertéstenyésztők piaci kilátásairól is.
A Mező csapata is részt vett az Agrárexpo Ászai versenyen
 
A pénteki napon zajlott a régió mezőgazdasági iskoláinak gyakorlati szakmai versenye is. Az Agrárexpo Ászai elnevezésű programban vépi, győri, csornai és pápai diákok vettek részt. Zsigmond Ágnestől, a versenyt szervező Agro-Napló ügyvezetőjétől megtudtuk, évek óta szerveznek ilyen versenyeket, melyekkel a fiatalokat kívánják megszólítani. A verseny on-line vetélkedéssel indult már korábban, ezen szakmai elméleti tudásukra voltak kíváncsiak a szervezők, a Pápai Agrárexpón pedig gyakorlati feladatokat kellett megoldaniuk a diákcsapatoknak. A versenyzőket a kiállításon résztvevő cégek fogadták, ők adták a feladatokat és értékelték megoldásukat.
A diákoknak gyakorlati feladatokat kellett megoldaniuk

A szakmai versenyen a győri Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Iskola csapata lett az első, a pápai Mező a harmadik helyen végzett. Ducza Dániel, a győztes csapat tagja állattenyésztőnek tanul, kissé szokatlan volt számára a sok gépészfeladat, de csapatában minden szakterületről érkeztek társak, így együtt sikerrel vették a kihívásokat. Elmesélte, a versenyfeladatok főként a gépek napi használatára, a legjobb teljesítmény elérésére vonatkoztak, de azt is tudniuk kellett, hogy az egyes mezőgazdasági gépeknek milyen előnyös és kevésbé előnyös tulajdonságai vannak.
A győztes győri csapat

A résztvevőket értékes ajándékcsomagokkal jutalmazták a szervezők és a támogató cégek, az első helyezett egy szakmai úton is részt vehet a Győri Agroker jóvoltából, és a győztes egy országos megmérettetésen is bizonyíthatja tudását, felkészültségét. Ezt az idei OMÉK-on rendezik meg.
A pénteki szakmai programok után szombatra erdészeti fórumot hirdetett meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Képek:


Címkék: agrárexpo
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!