Fejlesztések a Huszár Közösségi Házban


2019-04-25 18:27:04  | cikk: Babos Petra  | 


Fejlesztések a Huszár Közösségi Házban főképe
A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ közel öt éve működteti a Huszár Közösségi Házat, amelyben az elmúlt időszakban, illetve idén több olyan felújítás, beruházás zajlott, melyet a magas látogatottsági mutatók is indokoltak.
2018-ban az intézményegység főbejárati ajtaját cserélték ki, melyre a pénzügyi fedezetet Pápa Város Önkormányzata biztosította. Jelenleg az épület főbejárati lépcsőjének az akadálymentesítése van folyamatban, valamint ebben az évben aktuális az elavult, gazdaságtalan, évről-évre javíttatásra szoruló gázkazánok kondenzációs gázkazánokra való cseréje és a homlokzati felirat megújítása. Ezeket szintén Pápa Város Önkormányzatának támogatásából finanszírozzuk - mondta el sajtótájékoztatóján Szabadkai Verita, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ igazgatója.
A Huszár Közösségi Házban 40 közösség működik, a tavaly évben az intézményegység látogatottsága meghaladta a húszezer főt. A közösségek rendszeres összejövetelei, foglalkozásai mellett szerveznek erre a helyszínre is rendezvényeket és számos terembéres szolgáltatást is lebonyolítanak. A nyári időszakban például a színjátszós tábor helyszíneként szolgál a ház.
-Az elmúlt évben intézményünk sikeresen pályázott a Csoóri Sándor Alap elnevezésű pályázati felhívásra, melynek segítségével lehetőségünk nyílott egy állandó kézműves műhely kialakítására 4 millió Ft támogatásból és a kialakítást követően kézműves foglalkozások megvalósítására szintén 4 millió Ft-ból. A kézműves műhelyt a Huszár Közösségi Ház első emeletén alakítottuk ki, az itt található nagytermet hangszigetelt, elhúzható mobilfallal láttuk el, így a terem alkalmassá vált két, azonos időpontban zajló foglalkozás megtartására. Ezen kívül a terem padlózatát is fel tudtuk újítani, továbbá egy kisebb termet, ahol az agyagozás meg munkálása zajlik, teljesen új padlózattal láttuk el. A pályázat keretében új asztalokat, székeket, polcokat is vásároltunk. A kialakított helyiségekben el tudtuk helyezni az előzőleg TÁMOP pályázatból beszerzett kézműves eszközeinket. Tíz féle, olyan kézműves foglalkozásokat biztosítunk, melyek megismertetik a résztvevőkkel a Bakonyalja nép kézműves hagyományait. Összesen száz alkalommal, alkalmanként két órában, körülbelül 2000 résztvevő számára. A foglalkozásokat márciusban indítottuk és június elejéig zajlanak. Van többek között szövés, tojásírás, agyagozás, tűzzománc készítés, gyöngyfűzés, mézeskalács készítés, bőrözés, szalma-és csuhéfonás, textil újrahasznosítás és textilbaba készítés. A foglalkozásokat a Bakonyalja Népművészeti és Kézműves Egyesület tagjai vezetik, elsősorban óvodás általános-és középiskolás diákok részére - tudtuk meg Szabadkai Veritától, aki kiemelte, nagy figyelmet fordítanak a generációk találkozásának lehetőségére, így a kisgyermek, a fiatal, a felnőtt és a nyugdíjas korosztály együtt alkothat. Erre legközelebb a Városi Gyermeknapon, május 26-án, az Erzsébet ligetben nyílik lehetőség.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!