Ingyenes szűrővizsgálatok a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében


2019-04-24 17:41:30  | cikk: Babos Petra  | 


Ingyenes szűrővizsgálatok a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében főképe
Belgyógyászati és szemészeti szűrővizsgálatokat végeztek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületében. Az ingyenes programon sokan részt vettek.
Nagy Ferenc, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi programokért felelős szakmai vezetője elmondta, kétféle szűrést végeztek a mai napon, belgyógyászatit és szemészetit.
-A belgyógyászati szűrések fontosságát elsősorban az adja, hogy Európában a szív-és érrendszeri betegség az egyik vezető haláloknak számít, ennek leghatékonyabb visszaszorítása a megelőzés, ezért fontos, hogy rendszeresen részt vegyenek az emberek a szűrővizsgálatokon. A szemészeti szűrés pedig azért fontos, mert a gyermek és a felnőtt lakosság is ritkán veszi észre, ha valakinek nem jó a látása, ez sok más betegséghez is vezet, s az életminőségre is hatással van, nehezebben olvasnak, fáj a fejük, feszültebbek - emelte ki a szakmai vezető, aki hozzátette, az országban már több helyen is végeztek hasonló vizsgálatokat, eddig 11 településen, és minden alkalommal szűrtek ki olyan betegségeket, amelyekkel aztán fel kellett keresni a szakorvost. Pápán a szolgálat vezetője hosszú évek óta szervez egészségügyi előadásokat, elsősegély tanfolyamot, ezért is tartották fontosnak, hogy itt is végezzenek szűrővizsgálatokat, s nagy örömünkre, egyre több ember érdeklődik a programjuk iránt, ami gyors, fájdalommentes és ingyenes.
A programon Áldozó Tamás polgármester is részt vett. Mint mondta, a szűrővizsgálatok fontosak, hiszen az egészségmegőrzésben a megelőzés a lényeges.
-Sajnos, Magyarországon sokan nem jelennek meg a szűrővizsgálatokon, főként azok mennek el, akik egyébként is odafigyelnek az egészségükre. Azt gondolom, a vizsgálatokon kapott eredmények nem minden szempontból alapos diagnosztikai vizsgálatok, de arra tökéletesek, hogy az első jeleket, amelyek esetleg aggodalomra adhatnak okot, azokat azonosítani tudják, s a megfelelő szakemberhez irányítsák a beteget. Remélem, mindenki jó eredményt fog kapni, s ezek megerősítik abban, hogy megfelelő életmódot folytat, s odafigyel az egészségére - mondta a polgármester, aki hozzátette, ő törekszik arra, hogy ahová csak lehet a városban, oda gyalog jusson el.
Áldozó Tamás végül köszönetét fejezte ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy városunkba is eljuttatták ezt az ingyenes szűrővizsgálati programot.
A szűréseket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvos szakértői, önkéntesei és alkalmazottjai végezték, amelyek között volt testsúly, testmagasság, derékkörfogat, BMI mérés, vérnyomásmérés, EKG, helyszíni laborvizsgálat, látásélesség vizsgálat, szemnyomás mérés és computeres szemvizsgálat is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!