Ballagásra helyükre kerülhetnek a griffek - Lehoczky János kovács iparművész műhelyében jártunk


2019-04-22 21:56:56  | cikk: HuHa  | 


Ballagásra helyükre kerülhetnek a griffek - Lehoczky János kovács iparművész műhelyében jártunk főképe
Négy hónappal ezelőtt járt Áldozó Tamás polgármester munkatársaival Lehoczky János kovács iparművész szentendrei műtermében, ahol az Esterházy-kastély díszkapuja és kovácsoltvas kerítése készül. Akkor gomboscsigák, lándzsák, virágminták sokaságának kovácsolását láthatták, s a majd életre kelő díszes építményt papíron, rajzon. Most négy hónap elteltével kész szerkezeteket, összeállított, festésre váró kerítésdarabokat, majdan magasra nyúló tartóoszlopokat és a teljesen kész griffeket csodálhatták meg a műhelyben.
A tervező irodából lenézve csodáltuk meg a nagy díszkaput

-Most már érezni azokat a monumentális méreteket és azt a látványt, ami majd a pápaiakat fogadja néhány hónap múlva - fogalmazott a polgármester, miután a mesterrel és fiával végigjárták a műhelyt, megszemlélve az egyes kerítéselemeket, kézbe fogva a súlyos, formára vert kovácsoltvas darabokat.
-Egyelőre még nehéz elképzelni a valóságban, egyelőre még azokat a képeket látom, amelyeket itt a műhelyben is megnéztünk, amik valószínűleg minden pápai család fotóalbumában ott vannak. Ezeken a képeken hölgyek, fiatalemberek, családok fényképezkedtek a díszkapu előtt. Most még nem tudom elképzelni összességében azt a látványt, ami majd fogad bennünket, de mindenképpen egyedi, unikális élmény lesz, olyan, ami nagyon sokakat meg fog szólítani és biztosan sokan egy fotópontnak fogják használni - osztotta meg velünk gondolatait a városvezető a műhelyben elé táruló látványról.
Egyedi, unikális élmény lesz a kastély előtt látni a kaput és kerítést - mondta a polgármester

Az elmúlt négy hónapban elvégzett munkát Lehoczky Tivadar fém-szakrestaurátor, a mester fia foglalja össze kérésünkre. Mint mondja, a kerítések elkészültek, a korrózió elleni védelmet is megkapták, már csak a festésük hiányzik. A nagy díszkaput tartó oszlopok is elkészültek, s a bennük lévő díszítő és stabilitást adó kovácsoltvas elemek is készen vannak, összeszerelésre várnak. A kiskapukról már csak a levélminták hiányoznak és a nagy díszkapuk nagy kovácsolási része is csaknem teljesen megvan. Mindezek mellett a griffek is csak arra várnak, hogy autóra tegyék őket és elfoglalhassák régi-új helyüket.
A kapuk és kerítések legtöbb eleme már elkészült
 
A horganylemezből készült griffek, mint a műhely őrzői figyelik a kovácsok munkáját. Egyes szobrokat régen is gyakran könnyű lemezből és nem kőből készítettek, s aztán a szépen megformált mintát kő színűre festették. Úgy, ahogy az Esterházy-kastély kapuján ülő különleges lényeket is - tudjuk meg Lehoczky Tivadartól.
A sasfejű, oroszlántestű lények a gazdagság őrzői és jelképei voltak

A kovács iparművész ezúttal is nagy átéléssel és szakmai hitelességgel mutatja meg a kapuk és kerítéselemek egyes részleteit és a már összeállított darabokat. A fehéres színű, már kész kerítésről megtudjuk, a kovácsoltvas szerkezet korrózió elleni védelemét egy speciális, nagyon drága amerikai technológiával biztosítják, olyannal, mellyel az olajfúrótornyoknál is dolgoznak, hogy védjék a víz alatt lévő részeket. A munkafolyamat egy csepeli műhelyben történik, oda szállítják a kész elemeket, s azután kapja meg a végső színét a kerítés. A kerítéselemből nyolc darab készült Pápára, valamennyi már csak a festésre vár.
Gomboscsigák, lándzsák, virágminták díszítik a kerítést

A mester a díszkaput tartó oszlophoz lép, melyből két darab készül és már mindkettő szerelhető állapotban van. Az egyes részeket azután csavarozzák össze, ha megkapták a védőbevonatot. Az 5,3 méter magas oszlopok még a munkapadon fekve is hatalmasak, anyagvastagságuk megdöbbentő, de ezekbe még további kovácsoltvas figurák kerülnek, melyek nemcsak díszítő funkciót látnak el, hanem nagyon komoly statikai szerepük is van, hiszen a díszkaput tartják majd, s az oldalirányú elmozdulás ellen kell hatniuk - magyarázza Lehoczky János és megmutatja az oszlopra kerülő sapkát is, mely szintén elkészült már.
5 méter magasra nyúlnak majd a díszkaput tartó oszlopok

A díszkaput is a munkapadon csodálhatjuk meg, az egyes elemek még összecsavarozásra várnak, de már így is megmutatja szépségét.
-A díszkapu 3,4 méter magas, egy-egy szárnya közel 1,5 méter széles. A nagy kovácsolási munkákon már túlvagyunk, még levelek és rozetták kerülnek rá, ezeken dolgozunk most - mondja, és már mutatja is a különleges levélmintát, melyek a csigákra kerülnek majd díszítőelemként. Aztán hozzáteszi, ezek valóban nagyon különleges részei a szerkezetnek, mert amikor ez a kapu készült, még nem nagyon csináltak ilyen levélmintákat, annyira legalább is nem volt jellemző az alkalmazásuk, mint amennyi ezen a kapun volt.
-Nem is nagyon maradhattak meg ezek 300 éven át, tehát nagy valószínűséggel ezeket utólag tették rá díszítésként - véli, aztán a személybejáró kiskapuhoz vezet, ami szintén összeszerelés előtti állapotban van, vagyis a munka nagy része itt is elkészült.
Lehoczky János a levélminta helyét mutatja

Több mint fél éve dolgoznak az Esterházy-kastély egykori kapujának és kerítésének újjáépítésén - összegezzük a kovács iparművésszel, felidézve decemberi beszélgetésünket, amikor arról mesélt, olyan ez a munka, mint amit az egykori királyi kovácsok végeztek. Most is azt vallja, örömmel készítik a pápai kastélykaput.
-Mindig újabb és újabb problémák jönnek elő. Lerajzolom, megbeszéljük a fiammal, hogyan csináljuk, lejövünk a műhelybe és elmagyarázzuk a dolgozóinknak. Itt minden egyes elemet ki kell találni és rettentő sok sablont kell készíteni. Nem úgy működik, hogy a tüzépen lehet ilyen csigát kapni, akkor abból összerakjuk, itt mindegyik elem kicsit más. Annak idején sem volt teljesen egyforma az összes tartozék, és ha ők meg tudták csinálni, akkor mi is - jelenti ki önérzetesen és a hatalmas műhelyben körbetekintve, megcsodálva a látványt, nem kételkedünk a mester szavaiban.
Roppant anyagvastagsággal dolgoznak a monumentális kapu elkészítéséhez

A hosszú beszélgetés, az érzékletes magyarázatok végén Áldozó Tamás arról egyeztetett az iparművésszel, hogy a folyamatosan készülő elemeket akár folyamatosan be is lehet építeni a már meglévő kerítéstalapzatra, s a tervek szerint elsőként - talán már a ballagásra - a griffek a helyükre is kerülhetnek. Az együttműködés Lehoczky Jánossal példaértékű - állapította meg a polgármester, hozzátéve, a kovács iparművész már akkor elkötelezettje volt ennek a munkának, amikor még a megvalósításra esély sem látszott, és most is nagyon jó együttdolgozni vele.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!