30 éves a magyar űrutazás


2010-06-01 20:22:32  | cikk: mo  | fotó: Babos Petra  | 


30 éves a magyar űrutazás főképe
Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós valamint három társa, Valerij Rjumin és felesége Jelena Kondakova illetve Loren Acton látogattak ma Pápára. Az egykori űrhajósok a magyar űrutazás 30. évfordulója kapcsán egy országos programsorozat keretében érkeztek városunkba, s elevenítették fel az űrrepülés hőskorának feledhetetlen pillanatait. Az egykori kozmonautákat dr. Áldozó Tamás köszöntötte, beszédében utalt a 30 évvel ezelőtti események fogadtatására.
Pontosan május 26-án volt 30 éve, hogy Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov elindult a világűrbe egy Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. A két űrhajós 8 napot töltött a világűrben, s ez a 8 nap nemcsak a tudomány, hanem Magyarország számára is hatalmas jelentőséggel bírt. Farkas Bertalan 6 éven keresztül katonaként szolgált Pápán, de nemcsak a honvédség köti ide, családi szálak fűzik városunkhoz, felesége pápai származású. Farkas Bertalan kihangsúlyozta, nagyon örül a lehetőségnek, hogy országjárásuk során Pápára is ellátogathattak. Élete és pályafutása szinte minden állomására elzarándokolnak a programsorozat kapcsán, a rendezvény zárónapja június 3-án lesz, azon a napon, amikor a Szojuz–36 földet ért 1980-ban.
Jelena Kondakova orosz űrhajós kétszer is járt a világűrben. Első repülése 1994-ben volt. Az űrhajós kiemelte, nőként hatalmas szerencséje volt, hogy 162 napot képes volt eltölteni a világűrben, mivel a kilencvenes években sem az amerikaiak, sem az oroszok nem rendelkeztek tapasztalatokkal arra vonatkozóan, vajon a női szervezet hány napig képes egészséges maradni a világűrben.
Valerij Rjumin, Kondakova férje elmondta, első alkalommal 2 napot töltött a világűrben, másodszor 175, harmadszor 185, negyedszer pedig 10 napot, vagyis összességében több mint egy évet töltött el az űrrepülő fedélzetén. Ahogy mondta, legszívesebben arra emlékszik vissza, amikor megérkezett a Kubaszov-Farkas páros.
Loren Acton arról beszélt a sajtó képviselőinek, hogy nagy örömmel vesz részt ilyen és ehhez hasonló látogatásokon, mert fontos, hogy a fiatalok megértsék az űrkutatás jelentőségét. Csodálatos érzés az, amikor az atmoszférán felülemelkedünk, láthatjuk a csillagokat és a Földet olyan szemszögből, amely keveseknek adatik meg – fogalmazott az amerikai űrhajós. Loren Acton kihangsúlyozta, rendkívül büszke arra, hogy részese lehet egy olyan fontos tevékenységnek, mint az űrkutatás.
Látogatásuk alkalmával Farkas Bertalan beszámolt arról is, hogy 2008-ban létrehozta a Világűr a Föld Jövőjéért Alapítványt, amelynek alapító okiratát tizenkét ország tizenhét űrhajósa írt alá. Tagjai csak repült űrhajósok lehetnek. A nemzetközi alapítvány az űrkutatással és az élhető bolygó megteremtésével kapcsolatos képzéseket és fejlesztéseket fogja össze, és ösztöndíj lehetőséget biztosít a jövő űrkutatói számára. Célja, hogy segítsék a magyar és a külföldi egyetemistákat abban, hogy más országok intézeteiben tanulhassanak, és szakmai gyakorlatot szerezhessenek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!