Közös városi fejlesztések a Bakonyerdő Zrt-vel


2019-04-14 18:59:47  | cikk: HuHa  | 


Közös városi fejlesztések a Bakonyerdő Zrt-vel főképe
Öt éves múltra tekint vissza az önkormányzat és a Bakonyerdő Zrt. együttműködése a városfejlesztés terén, azóta számos eredménye volt a közös munkának, melyet a jövőben is folytatni kívánnak. Többek között erről egyeztetett a héten Áldozó Tamás polgármester az állami erdőgazdaság képviselőivel a Városházán. A megbeszélésen áttekintették a közelmúltban elvégzett feladatokat és a következő időszak terveiről tárgyaltak.
Áldozó Tamás polgármester példaértékűnek nevezte a Bakonyerdővel való együttműködést

A városvezető emlékeztetett, a Bakonyerdő Zrt. az a gazdasági társaság, mely mindig hangsúlyt fektetett arra, hogy a helyi közösséggel jó kapcsolatot alakítson ki és ennek látható eredményei is vannak, például az öreghegyi kilátó, valamit a Külső-Várkertben és a Belső-Várkertben zajló munka.
-Az erdészeti munkának nem egyik napról a másikra keletkezik eredménye, hanem lassan alakítja át a környezetünket, fenntartható és a helyi közösségnek sok élményt nyújtó övezetté. Ilyen a Külső-várkerti munka is, melynek megújításán ötödik éve dolgozunk. Ez a munka tovább folytatódik, csak az összhangot kell megteremteni a Zöld város II. programunkkal.
Hasonló a helyzet a Belső-Várkert vonatkozásában is, hiszen a Bakonyerdő Zrt. ott is tervez fejlesztést, amit a Zöld Város I. projekttel kell összehangolni. A polgármester elmondta, a két projekt tervezőinek felhívták a figyelmét a meglévő együttműködésre és arra, hogy ezek eredményeit be kell építeni a tervekbe.
Dr. Szekrényes Tamás vezérigazgató-helyettes (balra) az elmúlt évek munkáját összegezte

Áldozó Tamás hangsúlyozta, az önkormányzat számít az erdőgazdaság szakmai tudására más esetekben is, ugyanakkor a város is segíti a Bakonyerdő Zrt-t. Ennek egyik példája, hogy a Pápai Erdészet épületének felújítása idejére - mely most zajlik - az önkormányzat biztosított helyet az erdészet munkatársainak.
-Az együttműködés példaértékű - összegezte a városvezető.

Hasonlóan fogalmazott a tanácskozáson dr. Szekrényes Tamás, az erdőgazdaság vezérigazgató-helyettese, aki arról szólt a sajtó képviselőinek, hogy a Bakonyerdő Zrt. nemcsak Pápa városának fejlődésében igyekszik részt venni, de minden olyan településnek is szívesen segít, amely a 63 ezer hektáros területéhez kapcsolódik.
-Nagyon fontos számunkra Pápa városa, mely a Bakonyerdő Zrt. székhelye, ezért is vettük örömmel a megkeresést és veszünk részt az együttműködésben 2015 óta.
Közel 900 darab növényt telepítettek a Külső-Várkertbe

Az első munka a Külső-Várkert megújítására vonatkozott, ott folyamatos munka zajlik évek óta. Először a birtokhatár kitűzését végezték el az erdészet szakemberi, majd a rettentő mennyiségű szemét eltávolításáról kellett gondoskodni, ezt követően kezdődhetett meg a növényállomány megújítása.
-Felmértük az erdő fáinak egészségi állapotát és megkezdtük azon faegyedek eltávolítását, melyek emberi életre vagy ingóságra veszélyesek voltak, ezzel párhuzamosan zajlott a folyamatos cserjeirtás, bozótirtás. Örömmel jelentem, hogy most már 890 darab faegyed kiültetése történt meg, ezek méretes suhángok és kisméretű csemeték vegyesen, olyan fafajokat telepítettünk, amik oda valók: tölgyet, gyertyánt, juhart, de cserjefajokat is juttattunk ki a területre, amelyek a madárvilág számára nagyon fontos. Ezt a munkát fogjuk folytatni az idén, az aktuális állapotnak megfelelően - közölte dr. Szekrényes Tamás. Hozzátette, idén is folytatják a cserjeirtást, néhány újabb elpusztult faegyedet kell eltávolítaniuk és újabb csemetéket is ültetnek.
Van még kivágandó fa, ezeket is eltávolítják

A vezérigazgató-helyettes a Belső-Várkertre vonatkozó terveikről is szólt. Mint mondta, tulajdonosi joggyakorlójuk, az Agrárminisztérium támogatásával egy különleges létesítményt építenek meg, a tervek szerint még idén. A szerelmesek dombja környékén egy történelmi játszóvárat (munkanevén lombkorona tanösvényt) kívánnak építeni.
-Szeretnénk a hely tradicionális jellegéhez és a város elképzeléseihez igazodni, ezért egy nagyon komoly céget bíztunk meg a tervek elkészítésével. Terveink szerint 4-5 méter magasban építjük meg a játszóvárat, reményeink szerint a gyermekek jobban érzik majd magukat a természetben, ha közelítenek a csicsergő madarakhoz és a fák koronáihoz - árulta el az elképzelésekről. Mint megtudtuk, az első tervkoncepciók a jövő hétre készülnek el, a létesítményt pedig még az idén szeretnék a pápaiak birtokába adni.
A Belső-Várkertbe különleges építményt tervez az erdőgazdaság

Az egyeztetésen a Külső-várkerti munkák eddigi lépéseiről és a következő feladatokról tanácskoztak és egy helyszíni bejárást is megszerveztek, ugyanakkor a Belső-Várkertre vonatkozó elképzeléseket is megtárgyalták.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!