Szakmák éjszakája volt Pápán


2019-04-13 14:45:19  | cikk: Babos Petra  | 


Szakmák éjszakája volt Pápán főképe
Országszerte 160 település 467 szakképző intézménye várta az érdeklődőket több mint 4400 programmal a Szakmák éjszakáján. A rendezvény sikeréhez hozzájárult, hogy az iskolában bemutatott szakmákat kreatív, játékos formában a tanulók aktív közreműködésével ajánlották a pályaválasztás előtt álló hetedik osztályosok figyelmébe. Pápán három intézmény nyitotta meg kapuit 18 órakor. A Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolában 18 szakképesítés szerezhető, ezekhez kapcsolódtak a feladatok.
Mohó László szakmai tagintézményvezető-helyettes elmondta, elsősorban azok a diákok jelennek meg a Szakmák éjszakáján intézményükben, akik szeretnének itt továbbtanulni, érdeklődnek a szakképesítéseik iránt.
-Egy-egy ilyen rendezvényen száz diák vesz részt. A program gördülékeny lebonyolításában diákjainak segítenek, azok, akik régebben szintén részt vettek a Szakmák éjszakáján, s most az iskolánk tanulói, mindannyian örömmel segítenek bemutatni a szakmákat az általános iskolásoknak - emelte ki Mohó László. Majd hozzátette, vannak olyan szakképesítéseik, amelyek rendkívül népszerűek, s jelen vannak a közösségi médiákban, de vannak olyanok is, amelyek nem annyira, de a jó gyakorlatnak köszönhetően, valamint a térségben lévő olyan vállalkozásoknak, amelyek alapvetően meghatározzák a térség munkaerő piaci igényét, mégis sokan jelentkeznek rá.
-A korábbi időszakokban inkább ipari jellegű szakképesítéseink voltak az iskola kínálatában, de most már a vendéglátás területén is képezünk diákokat. A Szakmák éjszakája rendkívül népszerű, úgy látjuk nagy rá az igény, mert ilyenkor az érdeklődők bepillantást nyerhetnek játékos formában a szakképzéseinkbe - zárta gondolatait.
Az Acsádyban volt légzsákrobbantás, fűszer-és zöldség felismerés, színkeverés, világítótestek összehasonlítása, asztalterítés, konyhai eszköz felismerés, hengerezés és bogrács party is színesítette az igencsak gazdag programkínálatot.
Koppány Jánosné, a PSZC Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziumának szakmai gyakorlati oktatásvezetője kiemelte, rendkívül jó kezdeményezésnek tartja a Szakmák éjszakája programot, mert jó lehetőség, hogy a leendő diákok találkozzanak a tanáraikkal, a tanulótársaikkal. A tapasztalat szerint a rendezvényre a szülők is ellátogatnak Pápáról és a környékről egyaránt.
-Nálunk három szakmacsoport van, a közgazdaság, az ügyvitel és a közlekedés. Az este során mindegyik ágazatba bepillantást nyerhettek az érdeklődők. Iskolánkban számos programot kínáltunk estére, a logisztikai és szállítmányozási szakmán belül például a Közlekedj okosan! versenyen játékos formában Kahoot-tesztek segítségével mérhették össze a tudásukat az érdeklődők. Az irodai titkár szakmában titkosírás, kódfejtés, öltözködési stílusok bemutatása várt a diákokra. A pénzügyi-számviteli szakon pedig többek között az Elgurult egy rézgaras vagy a Kinek van ötöse a lottón? fantázianevű játékos programok vártak az érdeklődőkre az est során, de vidám és hasznos angol-német szaknyelvi feladatok is szerepeltek a kínálatban - tudtuk meg Koppány Jánosnétól.
A Közgázban a rendezvényt ajándéksorsolás és tűzzsonglőr bemutató is színesítette.
A Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola harmadik alkalommal csatlakozott az esti rendezvényhez. Fehér Zsófia szervező elmondta, iskolájuk nemcsak érdekes és szórakoztató programokat, hanem ennél sokkal többet kínál a felnövekvő nemzedékek számára. A Szakmák éjszakája jó lehetőséget biztosított, hogy a fiatalok mellett a szülők és a távolabb élők is ellátogathassanak az iskolába.
A programok között volt lovaglás, süteménykészítés, mézeskalács díszítés, gyümölcsaszalás, gépalkatrészek gyártását ismerhették meg, célba is lőhettek az érdeklődők vagy, gyümölcsleveket, lekvárokat, savanyúságokat készítethettek. Fehér Zsófiától megtudtuk, a 2019/2020-as tanévtől az oktatási intézményben újraindítják a pék-cukrász képzést, valamint a virágkötő és erdészeti szakmunkás képzést is.
A barátságtalan idő ellenére számos érdeklődő volt kíváncsi a városban működő szakképző intézmények széles és változatos programkínálatára, így nem dolgoztak hiába a szervezők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!