Nagy László szavalóverseny a költészet napján a Tarczyban


2019-04-11 21:32:02  | cikk: Babos Petra  | 


Nagy László szavalóverseny a költészet napján a Tarczyban főképe
A Tarczy Lajos Általános Iskola 30. éve a költészet napjához kapcsolódva megszervezi az általános iskolás korú és kisgimnazista tanulók számára a járási Nagy László szavalóversenyt. A megmérettetésre ezúttal 60 diák jelentkezett, a tanulók nemcsak Pápáról és környékéről érkeztek, hanem az intézmény felvidéki testvériskolájából, Hetény településről is.
A versenyen Kányádi Sándor mellett a névadóra, Nagy Lászlóra is emlékeztek, az ő verseik közül kellett egyet-egyet elszavalni kötelező jelleggel.
-A rendezvényt 1990-ben a Nagy László iskola indította útjára tisztelegve a névadó költő - a jogelőd Római Katolikus Polgári Fiúiskola egykori diákja - előtt. Idén 30. alkalommal szervezzük a versenyt. Azért a költészet napját választottuk, mert Nagy László születésnapja a nyár közepére, szünetre esik - tudtuk meg Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna szervezőtől. A rendezvény díszvendége a költő fia, Nagy András volt a korábbi években, aki azonban idén korai halála miatt már nem tudott részt venni a versenyen. Helyette, lánya, Nagy Borbála Réka vállalta el édesapja kötelezettségét, s ő is a zsűri egyik tagja volt a felsősöknél.
- Első, második és harmadik osztályosoknak nincs kötelező vers, ők csak a szabadon választott költeményt adják elő, míg a 4., 5., 6., 7. és 8. osztályosoknak adtunk kötelező verset - mondta Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna szervező, aki hozzátette, a diákok mindig örömmel vesznek részt ezen a jeles versenyen.
A megnyitón Venczel Csaba igazgató köszöntötte a megjelenteket, a szavalóversenyt Áldozó Tamás polgármestert nyitotta meg, aki jó versenyzést kívánt mindenkinek, s arra buzdította a diákokat, hogy olvassanak verseket. Mint mondta, a vers egy olyan szöveg, amely örömet okoz, katarzishoz vezet, bátorít, és amitől rettegni is lehet.
-Külön tisztelettel köszöntöm hetényi barátainkat, akik a Felvidéken ezekben a napokban kell, hogy megéljék, azt, hogy az Európai Unió egyik tagállama 64 magyar sort tiltott be, amit nem lehet nyilvánosan elmondani, elénekelni. Ez a 64 magyar sor Himnusz. A költészet napján úgy gondolom, hitet és erőt kell nekik kívánnunk, s még jobban össze kell fognunk, hogy ez a gyalázat Európában, a Felvidéken, Szlovákiában se egy magyar közösséggel, se a magyar irodalmi, történeti hagyománnyal, se egy magyar verssel ne történhessen meg - emelte ki a polgármester.
A versenyzőket Áldozó Tamás is köszöntötte

Nagy Borbála köszöntőjében hangsúlyozta, féléve elhunyt édesapja helyett jött el a szavalóversenyre. Kiemelte, megpróbál édesapja nyomdokaiba lépni, s amit ő elkezdett, azt folytatja. Komoly szerepet töltött be a kezdetekben a pápai Nagy László szavalóverseny lebonyolításában, s nagy öröm számára, hogy már harminc éve hagyomány ez a megmérettetés.
A zsűriben helyet foglalt az 1-2. osztályosoknál Geszti Dóra óvodavezető, Hortobágyiné Bors Judit nyugalmazott tanár és Bakóné Kiss Katalin nyugalmazott tanár. A 3-4. osztályosoknál Balázsné Márton Mária, Horváthné Tischler Marianna, Orosz Péterné - mindhárman a Tarczy iskola nyugalmazott tanítónői. A felsősöknél Bognár József nyugalmazott igazgató, Somogyi Katalin, a PSZC Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma magyartanára, Nagy Borbála Réka, a költő unokája, Németh Anna, a Pápa Városi Televízió munkatársa, - aki amíg tarczys diák volt, szinte minden évben első helyezettje lett a versenynek- és Móczár Bence egyetemista alkották a zsűrit.
A legjobbakat oklevélben és értékes könyvjutalomban részesítette a zsűri.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!