De mennyire? De mennyire!


2019-04-09 23:04:35  | cikk: ha  | 


De mennyire? De mennyire! főképe
Várady Szabolcs Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, szerkesztő volt a Jókai Kör Költészet napjához kapcsolódó rendezvényének vendége. A költő délelőtt a Petőfi Sándor Gimnáziumban tartott két rendhagyó irodalomórát, délután pedig a Jókai Mór Városi Könyvtárban mutatta be a napokban megjelent verseskötetét. Várady Szabolccsal Stankovics Marianna, a Jókai Kör elnöke beszélgetett.   Várady Szabolcs 1943. január 27-én született Budapesten. Érettségi után a Szépirodalmi Könyvkiadónál volt korrektor, majd magyar nyelv- és irodalom szakos tanári diplomát szerzett az ELTE-n. 1969-től 2005 végéig az Európa Könyvkiadónál dolgozott. A Holmi című irodalmi folyóirat versrovatának szerkesztője volt a lap 1989. szeptemberi indulásától egészen 2014. decemberi megszűnéséig. Két vékony verseskötet után 2003-ban, hatvanadik születésnapjára A rejtett kijárat címmel egybegyűjtötte verseit, legjobb versfordításait, prózai írásait és humoros, alkalmi verseit. Most pedig 16 év után újabb kötettel jelentkezett, ami a napokban került ki a nyomdából.

A költő néhányat felolvasott verseiből

- Úgy éreztem, hogy ideje már, hogy összeálljon egy újabb kötet, s barátaim is biztattak. A magam lassú tempójához képest viszonylag gazdag anyag gyűlt össze - mondta a költő, aki versgyűjteményének a De mennyire címet adta. Mint mondta, ez másképp értelmezhető a különböző írásjelekkel, s néhány versében is ott van kérdésként, de nyilván felkiáltásként is is értelmezhető néhány gondolatához kötődően.

- Ez egy nagyon személyes kötet, hetvenen túl az ember végignéz az életén és megpróbálja összeszedni, mi is volt a fontos emlék. A régmúlt ilyenkor fényesebb, mint a tegnapi történés, meg kell vallanom. Ez egy aránylag összefüggő kötet, érdemes az első verstől haladni az utolsóig, szinte regényszerűen áll össze - mondta Várady Szabolcs, aki verseiben mindig a kis dolgoktól, a hétköznapitól indul, hogy aztán azt körbejárva elgondolkodtasson. A Jókai Kör alkalmán a költő dedikálta is negyedik kötetét.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!