Áldozó Tamás petíciót kezdeményezett az illegális hulladéklerakás visszaszorítására


2019-04-08 14:13:12  | cikk: HuHa  | 


Áldozó Tamás petíciót kezdeményezett az illegális hulladéklerakás visszaszorítására főképe
Az illegális hulladéklerakás, kiemelten a lomizásból származó szemét jogtalan elhelyezése ellen indított aláírásgyűjtési akciót polgármester kollégái körében Áldozó Tamás polgármester. A városvezető ma délelőtti sajtótájékoztatóján arról adott hírt, hogy a kezdeményezés múlt heti elindítása óta már több mint 80 településvezető értett egyet felvetéseivel és csatlakozott a petícióhoz, melyet a miniszterelnöknek, az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, valamint az országgyűlési képviselőknek is el kívánnak juttatni.
Eddig már 82 polgármester csatlakozott a kezdeményezéshez

Az illegális hulladéklerakás jelenségéről nagyon sok szó esett mostanában, hiszen a közelmúltban zajlott a Te szedd! akció, mely szintén erre a problémára világított rá. A polgármester a sajtótájékoztatón kiemelte, a büntető törvénykönyv nagyon egyértelműen fogalmaz: aki arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett miatt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
-Azt tapasztalom, hogy Pápán és környékén hatóság által nem engedélyezett helyen rengeteg alkalommal helyeznek el hulladékot, és tudomásom szerint emiatt még senkit nem vontak büntetőeljárás hatálya alá. Olyan esetben sem történt szabadságvesztés kiszabása, amikor a tevékenységet jól dokumentáltan, fényképeken adtuk át a rendőrségnek. Ez azt jelenti, hogy a rendőrség számára nem prioritás az, hogy az illegális hulladéklerakásnak és a hulladékimportnak gátat szabjon és jelenti azt is, hogy az önkormányzatok nem képesek fellépni az illegális hulladéklerakás ellen, mert eszköztelenek. Az önkormányzatnak nincs nyomozati jogköre, ha illegális hulladéklerakást tapasztal, egy dolgot tehet, ha az ő terültén történt, elszállítja, ha idegen ingatlanon van, akkor felszólítja a tulajdonost, hogy szállítsa el. Az esetek 99 százalékában az ingatlantulajdonos vétlen az ügyben, hiszen az ő területére is úgy rakták le, mint a közterületre - magyarázta Áldozó Tamás. Hangsúlyozta, a szemét nagy része lomizásból származó, a piacon már értékesíthetetlen holmi, vagy annak a maradványa, hiszen az eladhatatlan elektronikai hulladékot előbb gondosan szétverik és a környezetre káros maradékot viszik ki az erdőkbe, közterületekre.
Öreghegyi csendélet kibelezett hűtőkkel

Ez a probléma sok más települést is érint, Pápa polgármesterét a közelmúltban két környékbeli falu vezetője kereste fel: Sandl Zoltán, Marcaltő és Vajda György, Takácsi első embere, akik szintén a hatékony fellépés lehetőségét keresik az illegális hulladéklerakással szemben.
-Hárman megfogalmaztunk egy petíciót, melyet a miniszterelnök úrhoz és az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz szeretnénk eljuttatni. A kezdeményezéshez azonnal csatlakozott 11 Pápa környéki polgármester, ezt követően pedig a magyarországi települések polgármestereit kértem meg, hogy ők is álljanak az ügy mellé. Ma reggelig 82 település jelezte, hogy csatlakozik a petícióhoz - az ország minden részéről - párthovatartozásra való tekintet nélkül, hiszen ez olyan ügy, ami felette áll minden ideológiai kérdésnek - közölte.
Ezt is Pápa határában láttuk

Meglátásuk szerint a megelőzés terén kell lépni és gátat szabni annak, hogy dokumentáció nélkül, korlátlan mennyiségben szemetet importáljunk Ausztriából.
-Szerintem Ausztriában jókat röhögnek azon, hogy a magyarok elhordják a szemetet és nekik ezzel nincsen gondjuk! - fogalmazott. Hozzátette, a behozott szemét értékesítésére történik némi kísérlet, ha pedig ez nem sikeres, a hulladék távozik az erdőkbe. Felhívta a figyelmet arra, nem a használtcikk kereskedelemnek kívánnak véget vetni, hiszen annak van létjogosultsága, hanem a jelenlegi gyakorlatnak.
Hulladéktemető a város egyik külterületén

Áldozó Tamás a dokumentáció fontosságát említette: dokumentálni kell a raktárkészletet, az értékesíteni kívánt termékek származását, ha értékesítik, számlával kell igazolni ennek tényét, ha pedig eladhatatlan, akkor azt, hogy a terméket legális hulladéklerakóba szállították ártalmatlanításra.
-Az is gond, hogy ennek a kereskedelemnek semmilyen fogyasztóvédelmi kontrollja nincs, olyan elektronikai készülékeket adnak-vesznek, amelyek akár életveszélyesek is lehetnek, tehát ezeket csak megfelelő ellenőrzés után szabadna a kereskedelembe bevonni. Azt is kérjük, hogy ezt a tevékenységet telephelyen lehessen folytatni, az nem állapot, hogy úton-útfélen ilyen eszközökkel kereskednek. Legyenek egyenlőek a feltételek, hiszen azok, akik ma is telephelyen kereskednek használtcikkekkel, hátrányt szenvednek azokhoz képest, akikre semmilyen jogszabály nem vonatkozik és a gazdaság szürke vagy fekete zónájában tevékenykednek.
A petícióban mindezek mellett azt is kérik, hogy nagyon szigorúan büntessék a szabálytalanságokat, azokat, akik megsértik a hulladékkezelés rendjére vonatkozó szabályokat és ne csak tessék-lássék módon, mint most.
-Ez sehová nem vezet, ez az adófizetőknek kerül csak pénzbe, a pápai önkormányzatnak például évi 25 millió forintjába. Ebből a pénzből sok mindent meg lehetne oldani - emelte ki a polgármester.
Eladhatatlan holmik tömkelege hever a városszéli közterületeken 

Áldozó Tamás arról is szólt, a csatlakozó polgármesterek maguk is elmondják, milyen erőfeszítésekkel próbálták megoldani az illegális hulladékelhelyezés gondját, ötleteket is megfogalmaznak, a pápai városvezető pedig úgy látja, ideje, hogy széles körű összefogással lépjenek fel a probléma megoldására.
-Arról is hallani, hogy a jogalkotó maga is készül szigorításra, akár előállhat az a helyzet, hogy a problémák megfogalmazói, a polgármesterek és a kormányzati szféra közösen gondolkodjon a megelőzésen, az ellenőrzésen és ha kell, akkor a büntetésen.

Áldozó Tamás polgármester kollégáival április 30-ig várja a településvezetők csatlakozását, ezt követően juttatják el a petíciót a miniszterelnökhöz és a miniszterhez.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!