Kaláka-koncert a bérletben


2019-04-05 20:16:22  | cikk: ha  | 


Kaláka-koncert a bérletben főképe
  A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ gyermekbérleteinek utolsó előadása igazi zenei csemegét ígért, hisz az 50 éves jubileumát ünneplő Kaláka együttes volt a vendég. Az ovisok MIrr-Murr és az alsó tagozatosok Óperenciás, Kerekerdő és Hétmérföldes bérletében ebben az évadban szerepelt öko-mesemusical, zenés mesejáték és multimédiás előadás is. A modern történetek látványvilága elvarázsolta a gyerekeket, ám kiderült, hogy a Kaláka zenéje is közel áll hozzájuk.

Gryllus Dániel

A Kaláka első lemeze 1977-ben jelent meg, 8 évvel az indulás után. Az együttesnek elévülhetetlen érdemei vannak többek közt abban, hogy évtizedek óta rengeteg gyerek az ő zenéjükön keresztül találkozik először a versekkel. Az idén 50 éves Kaláka vezetője, Gryllus Dániel elmondta, hogy a kezdetekkor nem gondolkodtak nagy távlatokban, egyszerűen csak szerettek zenélni és szerették a verseket. Aztán ahogy egyre többször hívták őket, észrevették, hogy a közönség kedveli a muzsikájukat. Eleinte nem gyerekeknek játszottak, de aztán egyszer egy népművelő azt kérte tőlük, hogy állítsanak össze egy gyerekkoncert anyagot. A felkérést tett követte, s ma már a Kalákát legtöbben a gyermekdalok kapcsán ismerik.

Becze Gábor

A gyereklemezekre olyan költeményeket válogattak, zenésítettek meg, amik jók, hangsúlyozta Gryllus Dániel, hisz nincs kicsiknek és nagyoknak szóló vers, csak jó és rossz vers van. Tamkó Sirató Károly, Kányádi Sándor, Tandori Dezső, Csoóri Sándor, Csukás István, Szabó Lőrinc - csupán néhány név a hosszú listából, akiknek sorait a kicsik a Kaláka-dallamok segítségével tanulták meg.

Radványi Balázs

A pápai koncerteken a legtöbb dal a Nálatok laknak-e állatok? című lemezről hangzott el. A gyerekek megismerkedhettek többek közt a cerkóffal, kiderült, hogy szereti-e az elefánt a fánkot, hogy Jonatánnak miért nem lett sok pelikánja, s hogy vajon mi is az a hangyász. Gryllus Dániel elmondta, hogy a mai gyerekek természetszerűleg mások, mint húsz-harminc évvel ezelőtti társaik, de hát a világ is más. Ugyanakkor nem a kicsik tehetnek róla, hogy úgy érzik, mindent szabad, hanem a szülőknek kellene egy kicsit következetesebbnek és szigorúbbnak lenni. A pápai gyerekközönségről elismerően szólt a művész, hisz mint mondta, nagyon figyelmesek és jókedvűek voltak az ovisok és a kisiskolások is, élvezték a zenét, de nem tomboltak, figyeltek és válaszoltak a kérdésekre.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!