Reading in English is fun - olvasási vetélkedő a Tarczyban


2019-04-04 10:01:52  | cikk: Babos Petra  | 


Reading in English is fun - olvasási vetélkedő a Tarczyban főképe
A Tarczy Lajos Általános Iskola öt éve rendszeresen megszervezi a Reading in English is fun! című olvasási vetélkedőjét, melyen az idén közel száz diák vett részt.

Hardi Tünde tagozatvezető a verseny kapcsán elmondta, amikor öt évvel ezelőtt megfogalmazódott benne ennek az angol nyelvi olvasási versenynek az ötlete, bizony álmában sem gondolta volna, hogy öt év múlva közel száz versenyzőt köszönthet öt általános iskola, illetve két kisgimnázium képviseletében, a Türr Gimnázium, a Református Gimnázium, a Gyurátz, a Szent István, az Erkel, a Tarczy, illetve tapolcai testvériskolájuk, a Batsányi János Magyar-Angol Két Tanítási nyelvű tagozatának tanulóit. Külön öröm számára, hogy mindezt a Tarczy iskola magyar-angol két tannyelvű tagozatának 10 éves évfordulóján teheti.

- S hogy miért éppen angol nyelvű olvasási versenyt hirdettünk? Mert olvasni jó. Idegen nyelven olvasni pedig azért jó, mert az irodalmi élmény mellett még a manapság elengedhetetlen nyelvtudásotok is fejlődik - emelte ki Hardi Tünde, aki köszöntőjében Lomb Katóról is beszélt.

-Talán hallottátok már Lomb Kató nevét. A múlt században élt magyar tolmács, fordító egyike volt a világ első szinkrontolmácsainak és nem kevesebb, mint 16 nyelvet sajátított el. Többek között az olvasás segítségével. Hogyan tanuljunk nyelveket című művében így emlékezik vissza arra, hogy hogyan is tanult meg oroszul az olvasás segítségével a második világháború idején - mondta a tagozatvezető, majd hozzáfűzte, manapság könnyedén hozzájutunk idegen nyelvű könyvekhez a könyvesboltokban vagy az interneten, ráadásul a könnyített olvasmányok is segítenek abban, hogy nyelvtudásunknak megfelelő szinten olvashassunk idegen nyelven, vagy éppen egy olvasási versenyre készülve hasznosíthatjuk újdonsült tudásunkat! Használjátok ki ezeket a lehetőségeket, forgassatok a kezetekben minél több idegen nyelvű könyvet, először csak könnyített olvasmányokat, aztán szép lassan megpróbálkozhattok egy-egy kedvenc regényt eredetiben is elolvasni.

A gyerekeknek könnyített formában kellett elolvasniuk egy-egy könyvet. 5-6. évfolyamon a diákoknak Lisa goes to London című művet, míg 7-8. évfolyamon a The Canterville Ghost című művet kellett elolvasniuk. Oscar Wilde inkább mulatságos, és szánni való, mint hátborzongató szellemének történetével ismerkedhettetek meg, aki Canterville-ben riogatná a szemtelen amerikai családot, ha hagynák magukat. 5-6. évfolyamon gondolatban bejárhatták Lisával London nevezetességeit, ez inkább országismeret volt. A diákok kaptak előzetes feladatot is, posztert vagy makettet kellett készíteni London nevezetességeiről, míg a nagyobbaknak prezentációt kellett csinálniuk. A tanulók 3-3 fős csapatban versenyeztek.

-Idén is a Petőfi Gimnázium tanárait és volt tarczys diákjait kértük fel a zsűribe, akik pár éve még maguk is versenyzőként izgulhattak. Nyolcadik évfolyamon Kenneth Quiter, amerikai nyelvi lektor és Szalay Violetta értékel, a hatodikosok két zsűrijében Bendes - Szűr Anett tanárnő és Kovács Bendegúz, valamint Aimee Herubin amerikai nyelvi lektor, akinek diák zsűritársa Bognár Csenge volt. Idén is külön értékeljük a két tannyelvű és az angolt normál óraszámban tanuló csapatokat. Minden kategória első helyezett csapata az MM Publications kiadó könnyített olvasmányait kapja - tájékoztatta hírportálunkat Hardi Tünde.

Képek:

Eredmények:

5-6. évfolyam, angolt normál óraszámban tanulók:

  1. Nagy Tamás Dániel, Kálmán Hanna, Borbély Bianka, Türr István Gimnázium, Felkészítő: Csortos Melinda
  2. Pethő Zsombor, Vadász Rómeó, Farkas Domonkos, Gyurátz Ferenc Evangélikus Ált. Isk., Felk:Kovács Veronika
  3. Buti Franciska, Bella Barbara, Gecsei Emma, Türr István Gimnázium, Felkészítő: Csortos Melinda

 

5-6. évfolyam, két tannyelvű tagozat

  1. Szakács Boglárka, Varga Boglárka, Sándor Zsófia, Tarczy Lajos Ált. Isk. Felkészítő: Francsics Ildikó
  2. Kiss Ádám, Nagy Lehel, Karácsonyi Csenge, Tarczy Lajos Ált. Isk., Felk.: Bertalan Ágnes
  3. Kövér Vivien, Horváth Viktória, Pezzoli Gréta, TBLÁI, Batsányi János Tagintézménye, Tapolca, Felkészítő: Bajerné Mohai Mónika

 

7-8. évfolyam, angolt normál óraszámban tanulók:

  1. Fehér Dóra, Farkasdy Evelin, Tarczy Lajos Ált. Isk., Felkészítő: Szakácsné Kokas Judit
  2. Győrffy Hanna, Kalmár Eszter, Bogdán Rebeka, Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnázium, Felkészítő: Budai Gabriella
  3. Vas Olivér, Fejes Bence, Horváth Bence, Gyurátz Ferenc Evangélikus Ált. Isk., Felk.: Joó Dalma

 

7-8. évfolyam, két tannyelvű tagozat:

  1. Derdák Jázmin, Takó Marcell, Csukajev Miklós, Tarczy Lajos Ált. Isk., Felk.: Bertalan Ágnes, Francsics Ildikó
  2. Illés Petra, Herczeg Réka, Németh Kata, TBLÁI, Batsányi János Tagintézménye, Tapolca, Felk: Auerbach Nóra
  3. Hoffmann Gergő, Gavland Márton, Czipri Gergő Bertalan, TBLÁI, Batsányi János Tagintézménye, Tapolca, Felk: Pimper Veronika
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!