Kerekasztal-beszélgetés a gyerekekért


2019-04-04 07:48:59  | cikk: Babos Petra  | 


Kerekasztal-beszélgetés a gyerekekért főképe
A Pápai Városi Óvodák "Kerekasztal a gyermekekért" fórumot szervezett, melyen részt vettek a Pápai Városi Óvodák Szervezetfejlesztés munkaközösségének tagjai, az intézmény vezetősége, illetve meghívást kaptak a város bölcsődei kisgyermek gondozói és védőnői. A fórum fő célja az együttműködés, a kommunikáció folytatása a gyermekekkel foglalkozó szakemberek között.

Csákvári Judit, a Pápai Városi Óvodák intézményvezetője elmondta, 2013-ban hozta létre Pápa Város Önkormányzata a Helyi Esélyegyenlőségi Programot.

-Azóta öt év eltelt, s mi már akkor is megfogalmaztuk, hogy olyan fórumokat szervezünk, ahol a gyerekekhez kapcsolódó szakemberek találkoznak, s együtt a gyermekek érdekében gondolkodunk. 2019-ben újra elkészült az ötéves program, s mi újra vállaltuk, hogy ami jól működött, azt folytatjuk. Ez a fórum is egy jól működő program. Mi, óvónők, szeretnénk megkeresni azokat a szakembereket, akik abban tudnak segíteni nekünk, hogy mikor bejönnek az oviba az apróságok, mire kell figyelnünk, milyen információkkal kell rendelkezniük a szülőknek, s nekünk is. Az óvoda előtti lépcsőfok a bölcsőde, így megpróbálunk a gondozónőkkel és védőnőkkel egy közös fórum keretében együtt gondolkodni, megbeszélni a felmerülő kérdéseket - tudtuk meg Csákvári Judittól, aki hozzátette, az előző években is voltak olyan fórumok, amelyek során felkeresték azokat a partnereket, akik egy kicsit is a gyerekekkel foglalkozó szakemberek. Ezek minden alakommal rendkívül hasznosnak bizonyultak, s remélik, ezt ebben az ötéves ciklusban is tudják folytatni.
Szelencsikné Tibolt Anita vezette a tanácskozást

A szép számban megjelenteket Szelencsikné Tibolt Anita, a Pápai Városi Óvodák szervezetfejlesztési munkaközösségének vezetője köszöntötte, aki mint mondta, a védőnői szolgálat, a bölcsődei gondozók és óvónők közötti együttműködés alapját képezik a családok és gyerekek, melyek mindhárom szolgáltatóval, intézménnyel kapcsolatba kerülnek. Éppen ezért olyan fontos az együttműködés az intézmények között. A védőnő munkája felöleli a teljes bölcsődei, óvodai időszakot, az óvodás gyerekek nagy százaléka érkezik bölcsődéből. Így a közös munka, egymás segítése, a kapcsolattartás különösen fontos az eredményes munkavégzés szempontjából, mert így tudjuk egymás munkáját segíteni. A mai összejövetel célja az volt, hogy nagyobb rálátást szerezzünk a másik munkájára, ezáltal jobban megértsük azt, és tudjuk segíteni egymást, elmélyítve ezzel a közös munkát, az együttműködést.

-A területi védőnők fontos életszakaszoknál vannak jelen a család életében, így a várandósság alatt, az újszülött fogadásánál, a családi élet kialakításánál, vagy amikor gyermekünk óvodába vagy iskolába készülődik. Családlátogatások és tanácsadás keretében folyamatosan részt vesznek a gyerekek gondozásában. A családokat tájékoztatják az életkorhoz kötött védőoltások fontosságáról. A területi védőnő sokféle irányba ágazó teendői között fontos szerepe van az életkorhoz kötött szűrővizsgálatok elvégzésének. A bölcsődei nevelés-gondozás az országos alapprogram alapján működik. A bölcsődei nevelés célja, hogy a kisgyermekek elsajátítsák azokat a készségeket, képességeket, amelyek segítik őket abban, hogy hatékonyan és kiegyensúlyozottan viselkedjenek saját kulturális környezetükben, sikeresen alkalmazkodjanak annak változásaihoz. A Pápai Városi Óvodákban a nevelő munka az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjára alapuló helyi Pedagógiai Program szerint zajlik. Az intézmény kilenc tagóvodából, összesen harmincöt csoportból tevődik össze - mondta Szelencsikné Tibolt Anita, majd elkezdődött a beszélgetés.

Az óvónők a bölcsődék áprilisi szülőértekezletén is részt vesznek, azért, hogy tájékoztassák a szülőket arról, hogy mi vár az óvodában a gyerekekre.

A fórumon lehetőség nyílott a kérdések, ötletek, észrevételek és vélemények megbeszélésére.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!