A pápai ciszterci ház


2019-04-03 22:51:31  | cikk: ha  | 


A pápai ciszterci ház főképe
A zirci ciszterci apátság a ciszterci rend magyarországi központja. Azonban azt már kevesebben tudják, hogy a török pusztítás után, 1667-1723-ig Pápán éltek a távolabbról érkező ciszterci szerzetesek, a mai Mándi Márton István utcában álló házban. A rend pápai vonatkozású emlékeiből és a 300 éve újjátelepült Zirchez kapcsolódó ciszterci dokumentumokból nyílt most kiállítás a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

A tárlókban érdekes dokumentumok kaptak helyet

A ciszterci rend egy nagy múltú római katolikus szerzetesrend, Szent Benedek rendjének egyik ága, melynek alapját az adta, hogy Szent Benedek rendjét az eredeti fegyelemre és szellemre visszavezesse. Magyarországon az egyik legnagyobb kolostorukat Zircen alapították 1182-ben. A Bakony szívében álló elhagyatott vidék tökéletes hely volt az imára, a világtól való elvonulásra. Azonban a török hódítóktól rettegő szerzetesek 1538 körül elhagyták a kolostort, amelyet aztán 1552 után le is romboltak a törökök. 1629-ben a lilienfeldi kolostor apátja kapott megbízást, hogy készítse elő a rend Magyarországra való visszatérését. Ebben az időben Pápa egyrészt biztonságosabb volt, másrészt Zircen nem is lett volna hol lakniuk a szerzeteseknek, így a rend városunkban vásárolt házat. Később dél-sziléziai szerzeteseknek sikerült újjáépíteniük a kolostort és újraindítani a rendet. Ekkor átköltöztek Zircre és eladták a pápai épületüket.

Szépen kidolgozott pecsétnyomók és a kinagyított minta

A könyvtárban látható kiállítás apropóját egy évforduló adta. Tavaly volt 300 éve, hogy 1718. májusában a zirci apátság szerződést kötött a telepesekkel, kedvező feltételeket teremtve ahhoz, hogy messzi vidékről, Németországból is érkezzenek oda lakosok. A jubileum kapcsán tavaly a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház az apátsággal és a zirci önkormányzattal együttműködve tárlatot szervezett. Pápán most az apátság és a rend történetét bemutató tablók mellett más érdekesség is látható. Mindenekelőtt a fekete-fehér és színes fotók, melyek az egykori pápai ciszterci házról készültek, valamint az MNL Veszprém Megyei Levéltárának különleges dokumentumai, például egy összeírás a Zircre települtek névsorával, egy apáti kinevezés, s két könyv, melyek a rend pápai tartózkodásának idejéből származnak. Kilenc apáti és rendi pecsétet kinagyítva láthatnak az érdeklődők. Szintén kuriózum a Historia Domus, melyet a Ciszterci Műemlékkönyvtárból kapott kölcsön most a pápai könyvtár.

A kiállításmegnyitón köszöntőt mondott dr. Hermann István igazgató, énekkel közreműködött Forsthoffer Judit, a tárlatot pedig Bérczi Bernát apát mutatta be. A kiállítás április 26-ig tekinthető meg a Jókai Mór Városi Könyvtár előadótermében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!