Öt dobogós helyezés az országos tollaslabda diákolimpia döntőn


2019-04-03 11:01:49  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Öt dobogós helyezés az országos tollaslabda diákolimpia döntőn főképe
Vácon rendezték a 2018/2019.évi tollaslabda országos döntőt, a háromnapos versenyen a pápai diákok közül öten is dobogóra állhattak.

Népes, 450 főt felvonultató mezőnyben igyekeztek a pápai indulók helytállni, városunk képviseletében 15 tanuló vett részt a versenyen. Közülük öten az „A” kategóriában próbáltak szerencsét, míg a „B” kategóriában ebben a tanévben tízen indultak Vácon. A „B” kategória küzdelmei pénteken kezdődtek.

- Az I. korcsoportban a lányok mezőnyében Szabó Sára (Weöres) szerepelt. A versenyen hat győzelemig jutott, így tavalyi bronzérme után veretlenül lett idén a diákolimpia bajnoka - mesélte Horváth Attila, a diákok felkészítője. - A II. korcsoportos lányok között Takács Júlia (Weöres) és Könyves Zoé egyaránt négy győzelmet szerzett, így a bronzéremért szállhattak harcba a rájátszásban. Sajnos ott nem sikerült győzelmet szerezniük, így Julcsi ötödik, Zoé pedig a hetedik helyen végzett. A IV. korcsoportos fiúk között Karaszlai Adrián (Weöres) a korcsoportváltás után szoros mérkőzéseket játszott, két győzelemig jutott és a 19. helyen végzett. A IV. korcsoportos lányok mezőnyében Geszti Alexandra (Weöres) és Geszti Vivien (Weöres) szerepelt. A lányok hullámzó teljesítménnyel, mindketten három-három győzelem-vereség aránnyal a mezőny közepén végeztek, Szasza 14. Vivi 15. lett.
A középiskolások mezőnyében az VI. korcsoportos fiúk mezőnyében Kuti Dominik (PSZC Gazdasági SZKI) megismételte tavalyi helyezését. Az idén négy győzelemig jutott, de a rájátszásban megnyerte valamennyi mérkőzését, így az ő nyakába került a bronzérem. Soós Flóriánnak (Petőfi) az országos döntőn való szereplés egyfajta jutalomjátéknak tekinthető. Igazi hobbi játékos, aki nem sajnálta az energiát arra, hogy egy kicsit elmélyüljön a sportág rejtelmeiben. Igazi „eredményre” nem számíthatott, szereplése így is dicséretre méltó. A megszerzett három győzelem és a 15. hely számomra is meglepetést okozott.

Az „A” kategóriások szombaton délután a csoportkörrel kezdték a versenyt. A sok távolmaradó miatt több korosztályban is újrasorsolták a táblát. A III. korcsoportban, az alapszakaszban három pápai játékos volt érintett.

- Szabó Zsófi (Weöres) a tavalyi „B” kategória győztese első kiemeltként szerepelt, de a korosztály legjobbjával (Hart Petra, Pécs) került egy csoportba, mert neki ebben a korosztályban nincs kiemeléshez figyelembe vehető ranglista pontja. Így - bár remekül játszott - csoportmásodik lett. A főtáblán a korosztály második legjobbjával (Bozsogi Míra, Szeged) küzdött a továbbjutásért, akit sikerült legyőznie. Az elődöntőben csapattársával, Nagy Eszterrel játszottak a döntőbe jutásért, ahol sikerült diadalmaskodnia. A sors így adott egy újabb esélyt a döntőben Zsófinak Hart Petra ellen. Zsófi komoly küzdelemre késztette ellenfelét, de három játszmában most is alulmaradt. Az elért második helyezés azonban nagyon dicséretes, ami ráadásul remek játékkal is párosult. Geiger Míra (Weöres) a csoportjában a harmadik helyen végzett, így összességében 7-9 lett. Játéka folyamatos fejlődést mutat, tudása még alatta van másik két társának, de jó úton halad. Ebben a mezőnyben volt még egy indulónk, Nagy Eszter (Türr), aki szintén továbbjutott a csoportjából, mégpedig az első helyen. Ehhez a csoportban a második kiemelt Tóth Dórát (Szeged) kellett legyőznie, ami imponáló játékkal két játszmában sikerült is. A mérkőzés során kisebb sérülést szenvedett, ami kicsit akadályozta a játékban. A főtáblán a döntőbe jutásért Szabó Zsófitól vereséget szenvedett, így Eszter nyakába a bronzérem került.

A fiúk között nagy eséllyel ragadott ütőt Horváth Csanád (Türr), aki Zsófihoz hasonlóan a „B” kategória tavalyi bajnokaként lépett az erősebb kategóriába. Az újrasorsolást követően viszonylag könnyen nyerte csoportját, a legjobb négy között Mesterházy Milánnal (Győr) játszott a döntőbe jutásért.

- Csanád két játszmában, magabiztosan jutott a fináléba. Döntőbeli ellenfele Szentpáli Marcell (Nyíregyháza) volt. A válogatott társával nagy csatát vívott, de sajnos sok hibát vétett a játék során, így az eredmény nem tükrözi hűen a nyújtott teljesítményt, de Marci megérdemelten nyert. A IV. korcsoportos fiúk mezőnyében Nagy Dániel (Szt. István) próbálta állni a sarat. Ebben a versenyszámban is sok izgalmas csatát vívott, a csoportjából a második helyen jutott tovább. Ahogy a lányoknak, így Daninak sem kedvezett az újrasorsolás. A csoportban a korosztály egyik legjobbjától (Kígyós Keán, Hajdúszoboszló) szenvedett három játszmában vereséget, majd a legjobb nyolc között a legígéretesebb magyar fiú tollaslabdázót, Tóth Kristófot (Debrecen) sodorta utunkba Fortuna. Nagyon komoly csatát vívtak a fiúk, amelynek során Dani a második játszmában Kristóf szett győzelme és 14-5-ös vezetésénél sérülést szenvedett és feladni kényszerült a versenyt. Ezzel az ötödik helyen végzett, ami kitűnő eredmény.

Horváth Attila elmondta, a 15 versenyzőből öten érmet szereztek, egy versenyző alig maradt le a dobogóról. A gyerekek szépen követik az elmúlt évtizedek tollaslabda hagyományait városunkban. A váci versenyen Radics Norbert, Tóth Noel is indult, mindannyian értékes tapasztalatokkal gazdagodtak, helyezést egyelőre nem sikerült elérniük, de mutatott játékuk mindenképp biztató a jövőre nézve.

A tanulókat Horváth Attila és Szabó Norbert készítette fel a versenyre.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!