Átadták a bázisreptér utasforgalmi terminálját


2019-04-02 23:16:53  | cikk: HuHa  | 


Átadták a bázisreptér utasforgalmi terminálját főképe
A MiG 21-es emlékmű felavatása után az MH Pápa Bázisrepülőtéren folytatódott a kedd délutáni ünnepi program, ahol átadták az új utasforgalmi terminált. Az épület, a telepített technikai eszközök és a megfelelő állomány képes a katonai és civil előírásoknak megfelelően magas szinten ellátni az érkező és induló utasforgalommal kapcsolatos feladatokat. A terminálban teljes körűen lehet intézni a határ átlépésével és a Schengeni övezettel kapcsolatos folyamatokat. A létesítményre a műveleti területre kiutazó és onnan hazaérkező kontingensek áramoltatása, kiszolgálása, valamint a NATO védelmi koncepciójának értelmében a beérkező megerősítő erők, gyors, szakszerű, biztonságos fogadása miatt volt szükség.
Ünnepélyes keretek között adták át az utasforgalmi terminált

A fogadócsarnokban tartott rendezvényen a vendégek köszöntését követően a kivitelező Gesztelyi Zrt. műszaki igazgatója, Horváthné Morosits Judit ismertette a repülőtér legújabb beruházásának műszaki tartalmát. A személyforgalmi terminálról elmondta, a tervezéskor elsődleges szempont volt a költséghatékony megvalósítás, a gazdaságos üzemeltetés biztosítása és a fenntartási költségek minimalizálása. A létesítmény a legkorszerűbb gépészeti technológiával készült, építészeti megjelenése visszafogott, a reprezentációs igények teljes elhagyásával készült. A terminál épülettömbje 41 x 47 méter alapterületű, ehhez csatlakozik a poggyászkezelő 7 x 33 méter alapterülettel, a várócsarnok 200 fő befogadására alkalmas, a terminál egyszerre 400 fő fogadására képes. A földszinten kaptak helyet a terminál alapvető működtetéséhez szükséges helyiségek, az emeleten alakították ki az irodákat és a kiszolgáló helyiségeket. Az épületet minden olyan eszközzel felszerelték, ami a reptéri utasforgalmi terminálhoz szükséges, így hangos tájékoztató- és utasítórendszerrel, központi órarendszerrel, központi műholdas tévérendszerrel, a csomagkezelő rendszer informatikai hálózatával, indulási és érkezési utastájékoztatási rendszerrel és megfelelő védelmi rendszerrel.
A kivitelező cég műszaki igazgatója ismertette a beruházás részleteit

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédében úgy fogalmazott, ez az épület a 21. századról szól, de a terminál átadásával nincs befejezve a munka, hiszen a guruló utak megszélesítése, a kifutópálya meghosszabbítása és számos más fejlesztés még a reptér előtt áll ahhoz, hogy valóban korszerű, modern és alkalmazható repülőbázissá váljon.
-Nem is olyan sok évvel ezelőtt arra ítéltetett ez a bázis, hogy talán nincs tovább, most pedig ott tartunk, hogy büszkék lehetünk erre a bázisra, a Nehéz Légi Szállító Ezredre és az ezredet kiszolgáló állományra, arra a szövetséges rendszerre, amelyben dolgozunk. Hiszen ez a repülőtér nem csak a Magyar Honvédség érdekeit szolgálja, hanem nemzetközi, NATO érdekeket.
A honvédelmi miniszter kiemelte, a reptér nemcsak a Magyar Honvédség érdekeit szolgálja, hanem egy nemzetközi szövetségét is

A miniszter felidézte a pápai reptér történetét, mint mondta, Pápa valóban katonaváros, melyre büszkén tekinthet minden pápai és minden katona. Hozzátette, ez a bázis kell, hogy biztosítsa a jövőben is azokat a szövetséges elvárásokat, melyeket a Nehéz Légi Szállító Ezred állományával hajtanak végre.
-Ezekkel az eszközökkel a missziós területekre történik legtöbbször kiszállítás, emellett voltak humanitárius feladatok is. A békefenntartás érdekében szolgálatot vállaló katonák általában erről a reptérről indulnak feladataik ellátására. A béke érdekében ott kell a békés együttélés feltételeit biztosítani, ahol a problémák keletkeznek. Katonáink azért vállalják ezt a szolgálatot, hogy az ott élő embereknek megélhetést, boldogulást biztosítsanak. S amíg ezt nem tudjuk biztosítani, addig szükség lesz arra, hogy legyenek áldozatvállaló katonák, akik a békét szolgálják.
Az ünnepi beszéd és a nemzeti színű szalag átvágása után a jelenlévők megtekintették a terminál épületét.
A fogadótér

Az épületavató utáni sajtótájékoztatón a honvédelmi miniszter elmondta, a Pápa Bázisreptéren folyó tevékenység 12 nemzet szövetségén alapul, az elkészült utas terminál megfelel a katonai és polgári alkalmazásnak, de a cél az, hogy ez a létesítmény a katonai igényeket szolgálja. A Zrínyi 2026 Program kapcsán arról szólt, rendkívüli fejlesztés kezdődött meg, ennek része a katona állományról való gondoskodás, a technikai eszközök beszerzése és az infrastrukturális beruházások sora.
A terminál összesen 400 fő egyidejű fogadására alkalmas

Magasy Zsolt ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka újságírói kérdésre arról szólt, a befogadó nemzeti támogatás keretében az országnak és a repülőtérnek is feladata, hogy a megerősítő erőket fogadni tudják, az átadott épület e célt szolgálja.
-Olyan ez, mint egy kis Ferihegy, úgy működik, mint egy polgári terminál. A tervezésnél a NATO szabványokat vették figyelembe, de a polgári előírásoknak is megfelel.
A MiG 21-es emlékmű felavatásával kapcsolatban úgy fogalmazott, a pápai katonák büszkék rá. Ő maga, 1987-ben érkezett Pápára, akkor ez a típus volt a meghatározó a reptéren.
-Köszönöm a városnak és a Magyar Honvédségnek, hogy ezt az emlékművet meg tudtuk építeni, úgy gondolom, minden katonánk, aki most itt dolgozik és azok is, akik régen itt dolgoztak, büszkék erre az emlékműre - tette hozzá a parancsnok.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!