Új jelkép született - felavatták a MiG-21-es emlékművet


2019-04-02 19:45:17  | cikk: HuHa  | 


Új jelkép született - felavatták a MiG-21-es emlékművet főképe
Új jelkép született - mondta ünnepi beszédében ma délután a Celli úti körforgalomban felállított MiG 21-es vadászgépnél Áldozó Tamás polgármester, az emlékmű avatási ceremónián. Az MH Pápa Bázisrepülőtér ma kettős ünnepet ült, az emlékműavatást követően átadták a reptér új utasforgalmi terminálját.
A pápaiak közül sokan kilátogattak az emlékműavatóra

A körforgalomban tartott katonai ceremóniára sok pápai is kilátogatott, az avatóünnepséget éppoly civil érdeklődés kísérte, mint az emlékmű elkészítésének folyamatát. A Himnusz hangjai után Áldozó Tamás polgármester mondott köszöntőt, beszéde elején arról szólt, ha egy pápaitól megkérdezik, milyen a városunk, sok mindenről beszélhet, de mutathat képeket is, melyek a pápaiaknak többet jelentenek önmaguknál.
-Képeket mutatunk róla, emblematikus épületeket vagy helyeket, olyanokat, amik nekünk, pápaiaknak, többet jelentenek önmaguknál: egész biztosan megmutatjuk az idegennek a Nagytemplom képét, a Fő tér házainak képét, az Esterházy-kastély képét, a református kollégiumot, a Várkertet; megmutatjuk ezeket a képeket, ki többet, ki kevesebbet, s ezzel az idetartozásunkról, az identitásunkról vallunk mások előtt.
A városvezető kiemelte, az elmúlt hónapokban új jelkép született, melynek előkészületeit szinte egyetemleges támogatással figyelte a város lakossága.
-Olyan új jelkép, ami magába sűríti mindazt, ami egy jelképtől elvárható: megjelenésével uralja a környezetet, történelmet, hagyományt és méltóságot közvetít, magával ragadja az idegent és a városlakót is! Az elmúlt hónapokban új jelkép született: talapzatára került az egykor Pápán is szolgált MiG 21-es itt, a Celli úti körforgalomban.
Áldozó Tamás polgármester úgy fogalmazott, az emlékműállítás előkészületeit szinte egyetemleges támogatással figyelte a város lakossága

A polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették az emlékmű létrehozását, majd arról szólt, miért is övezte ekkora támogatás a létesítményt.
-A vadászgép itt, a város szélén egy hagyomány folytatása, újabb lap egy régóta írott és majd' mindenki által ismert történetben; az emlékmű idézi a katonai repülés pápai évtizedeit, de idézi egyben valamennyi pápai katona emlékét is; valamennyi katonáét és így egy katonavárosét, ahol a katonaság jelenléte a török időktől, a végvári harcoktól napjainkig gyakorlatilag folyamatos, ahol állomásoztak kurucok, nemzetőrök, gyalogos ezredek, huszárok, ahol megszületett a magyar katonai ejtőernyőzés, ahol 1961 óta otthonra találtak a magyar katonai repülés különböző alakulatai is.

Mint mondta, a pápaiak közül sokak életének része volt a vadászgépek dübörgése, a levegőbe emelkedő MiG-ek hajtóműzaja, a megremegő ablakkeretek, a város feletti hangrobbanások. Pápa együtt élt a repülő ezreddel, működése az élet része volt.
-Már akkor több volt bennünk a büszkeség, mint néhányunkban a bosszankodás: ez a zaj, az égre rajzolt kondenzcsíkok, a le- és felszálló géppárok különböztettek meg minket más városoktól, Magyarország más vidékeitől.
Sok pápai életének része volt  vadászgépek léte a városban - emlékeztetett a városvezető

Hangsúlyozta, az emlékművel azok előtt is tiszteleg a város, akik évtizedeken keresztül üzemeltették a magyar vadászrepülőgépeket, de ezen a helyen gondolni kell azokra is, akik életüket, egészségüket áldozták a haza védelmében. Az ő önfeláldozásukat, áldozatvállalásukat, hazaszeretetüket is hirdeti az emlékmű.
-A hajtóművek zaja azóta sem szűnt meg a város felett: más gépeket látunk, más zajokat hallunk, más lehetőségeket tapasztalunk a környezetünkben. A magyar katonai repülésnek, a pápai repülőtérnek új korszaka köszöntött be; a repülőtér és a város kölcsönösen tapasztalják meg évek óta az őszinte együttműködésben rejlő előnyöket; mi, civilek köszönjük a nyitottságot, a támogatást; köszönjük azt, hogy a repülőtér működése egy nemzetközi és egy magyar közösség egymásra találását is jelenti, köszönjük, hogy a repülőtér működése, jelenvalósága ma is megkülönböztet minket minden más magyar településtől, aztán a mai naptól köszönjük azt is, hogy ezt a különbözést helyiek és idegenek számára jelképben megfogalmazva hirdeti ez az emlékmű is.
Katonai és politikai vezetők jelenlétében avatták fel az emlékművet

Áldozó Tamás beszédében kitért arra is, hogy a 2000-res évek elején a bezárás veszélye lebegett a repülőtér felett.
-2002-ben a kormányváltás után az akkori honvédelmi miniszter az azóta már megszűnt országos napilapban azon kesergett, hogy nem sikerült bezárni a pápai repülőteret. Nem sikerült, mert voltak távlatokban gondolkodó katonák, voltak felelős politikusok, akik akkor is túlláttak a nehézségeken. Az élet őket igazolta, a kicsinek lenni bátor honvédelmi minisztert pedig feledésre ítélte a történelem. A Magyar Honvédségnek van jövője, a Magyar Honvédség történetét még sokáig írják a krónikások, ebben a történetben pedig mindig ott lesznek a Pápáról szóló fejezetek is!

A MiG 21-es emlékművet dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter avatta fel. Beszédében felidézte, 2002-ben született meg az álom, hogy kellene egy jelkép arról a MiG 21-es vadászgépről, mely oly sokat tett az ország, a biztonság érdekében. Csodálattal tölti el az embert a gép látványa és az erő, melyet sugároz - fogalmazta meg.
-A magyar önálló légierő idén ünnepli 101. évfordulóját, s ebből a 101 évből közel 40 évet ezek a MiG 21-es vadászgépek láttak el. Büszkék voltak rá elődeink és büszkék vagyunk rá most is, különösen a légierőnél szolgálók, hiszen oly sok tapasztalatot, tudást ruházott át a ma szolgálatot teljesítő katonákra, ami büszkeséggel kell, hogy eltöltsön bennünket.
A honvédelmi miniszter az emlékművé lett vadászgép történetét is felidézte 

A miniszter a kiállított vadászgépről elmondta, 1971-ben kezdte és 1990-ig teljesített szolgálatot, közel 1800 órát repült és egy híján 3000 fel- és leszállást hajtott végre. Utolsó leszállását követően Szolnokon a kiképzést, a felkészítést szolgálta.

Megemlítette, 2002-ben valóban veszélyben volt a pápai repülőtér léte, de 2008 óta nagyon sok lehetőség nyílt meg előtte és ez ezután is folytatódni fog. A Magyar Honvédség fejlesztéséről szólva arról beszélt, rendkívül erős fejlődésnek indult, az elmúlt hónapokban öt csapatszállító repülőgépet vásároltak, és további három olyan katonai repülőgépet kívánnak vásárolni, mely nemcsak a személyi állományt és technikai felszerelését, hanem nehéztechnikai eszközöket is képes szállítani. Ezen túl harminchat helikopter beszerzésére is szerződést kötöttek. Mindez azt mutatja, hogy jelentős változás előtt áll a Magyar Honvédség légiereje.
-A legkorszerűbb, legmodernebb eszközök megvásárlása is a ma szolgálatot teljesítő katonák elismerését hivatott biztosítani - jelentette ki.
A nemzeti színű szalag átvágásával átadták az emlékművet

A miniszter köszönetet mondott azoknak, akik segítettek az emlékműállítás elgondolásának megvalósításában. Mint mondta, ez a jelkép hűen tükrözi a magyar katonák elhivatottságát, elszántságát a szolgálat és a béke érdekében.
-Azt kívánom, ez a jelkép álljon itt örökké Pápa városában, hirdesse a város és a katonák közös munkáját és szolgálatát. Hirdesse a békéért, a szabadságért való közös küzdelmet és emlékeztessen azon hős katonáinkra, pilótáinkra, akik ennek a célnak az érdekében áldozták életüket!

A nemzeti színű szalagot dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Áldozó Tamás polgármester vágta át, majd koszorút helyeztek el az emlékmű talapzatánál. Az emlékműavatás a magyar takarodó hangjaival zárult, az ünnepi program pedig a bázisreptéren folytatódott: a jelenlévő katonai vezetők, meghívott vendégek az új utasforgalmi terminál átadásán vettek részt.

Képek:


Címkék: mig21
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!