Atipikus foglalkoztatás és harmadik országbeli munkavállalók a hazai vállalkozásoknál


2019-03-28 21:42:42  | cikk: HuHa  | 


Atipikus foglalkoztatás és harmadik országbeli munkavállalók a hazai vállalkozásoknál főképe
Két nagyon fontos, a helyi vállalkozásokat is érintő témában szervezte meg soron következő vállalkozói fórumát a paktum iroda a Foglalkoztatási együttműködések a pápai járásban című európai uniós projekt keretében. A Városházán tartott rendezvényen helyi és környékbeli gazdasági társaságok képviselői hallgatták meg a szakértők tájékoztatását. A megjelenteket Áldozó Tamás polgármester köszöntötte, aki emlékezetett, Pápán már tíz évvel ezelőtt is dolgoztak külföldi munkavállalók a reptér nemzetközi programja keretében, így ott nagy gyakorlata van annak, miként lehet segíteni a beilleszkedésüket. Ugyanakkor azt is megemlítette, ma egyre több külföldi dolgozik városunkban, s a már ismert nációk mellett újabb és újabb országokból érkezhetnek munkavállalók.
A városvezető a pápai helyzetet összegezte a külföldi munkavállalókról

A rendezvényen Páhi János közgazdász, az EU Studies Bt. alapítója, ügyvezetője, HR-tanácsadó A harmadik országbeli állampolgárok alkalmazásának előnyei és ideiglenes beillesztésük a magyar munkaerőpiacra címmel tartott tájékoztatót. Előadásában arról beszélt, hogyan lehet beilleszteni a magyar vállalkozások életébe a harmadik országokból érkező munkavállalókat, ezen túl pedig a külföldi toborzásokról, a munkaerőpiacra való integrálásról esett szó. Mint mondta, az elmúlt években egyre jobban kibontakozott ez a téma, mára értünk el oda, hogy felvevő a piac a harmadik országbeli állampolgárok alkalmazását illetően.
-A magyar szabályok nem írják elő, hogy mely országokból lehet toborozni, de mi mindenképen azokat a kultúrákat javasoljuk, (India, Nepál, Fülöp-szigetek, Keresztény Egyiptom) ahonnét érdemes hozni munkaerőt, akik flexibilisen illeszkedőek, s olyan munkaközösségekből jönnek, melyből jól beilleszthetőek a magyar munkaerőpiacra. A statisztikai adatok mutatják, hogy ötszázezer munkavállaló hiányzik a magyar munkaerőpiacról - emelte ki a HR tanácsadó, majd hozzátette, ők Pest megyében tevékenykednek, vidékről is megkeresik őket, de a vidék egyelőre csak most kezd felzárkózni a pesti tendenciához.
Páhi János közgazdász hasznos tanácsokat adott a vállalkozásoknak

-Bátran ajánlom a vállalkozóknak, hogy keressenek meg minket, ha ilyen jellegű tanácsadásra van szükségük, hiszen nekünk az a profilunk, hogy megfelelő kiválasztási rendszert adunk ahhoz, hogy megfelelő külföldi munkavállalókhoz jussanak, illetve végigkísérjük a vállalkozókat azon a folyamaton, hogy megfelelően tudjanak együtt dolgozni - fűzte hozzá a szakember.
A harmadik országokból toborzott állampolgárok szigorúan annál a cégénél dolgozhatnak, ahová kiközvetítették őket. Ezt mutatja a tartózkodási engedélyükön feltűntetett megjelölt cégnév is - derült ki az előadásból.
-Az a réteg, aki kifejezetten dolgozni jön, aki kivárja a három hónapot, hogy dolgozni jöhessen, s az, aki a zöld határon mászik át a kerítésen, két teljesen különböző kategória. Az előbbiek tényleg dolgozni jönnek, s nem azért, hogy erőszakoljanak, agresszíven viselkedjenek, hanem kifejezetten azért, hogy a családjukat eltartsák, s ezzel hozzáadott értéket adjanak a magyar gazdaságnak - jelentette ki.
Meg kell keresni a rugalmas foglalkoztatás lehetőségeit a cégeknél - mondta László Ervin HR vezető

A vállalkozói fórum másik előadása az atipikus munkarendben történő foglalkoztatás előnyeit és hátrányait összegezte. László Ervin közgazdász és emberi erőforrás tanácsadó, a Gallus cégcsoport HR vezetője kiemelte, a nem szokványos munkarend biztosításával olyanok is bevonhatók a munka világába, akik élethelyzetüknél - például kismamák, kisgyermeket nevelő nők -, vagy életkoruknál - nyugdíjasok - fogva a klasszikus munkarendben való foglalkoztatást nem vállalják, ugyanakkor rugalmas rendszer esetén nagyszerű munkatársai lehetnek a cégeknek.

Az előadó szólt arról is, nemcsak a megfelelő munkaerő megtalálása jelent nagy kihívást, de a megtartása is, ehhez pedig szemléletváltásra van szükség. E téren fontosnak tartotta, hogy a végzettséget igazoló papír helyett a kompetenciákat és a munkatapasztalatot vizsgálják a munkaadók, mérjék fel, beilleszthető-e a csapatba az új dolgozó, a munkatársak kapjanak folyamatos visszajelzést, és a dolgozókkal való bánásmód olyan legyen, ami megtartja a cégnél a munkavállalót. László Ervin ismertette a különböző atipikus foglalkoztatási módokat, s ezekről a saját cégüknél megtapasztaltakat is megosztotta a hallgatósággal. Hangsúlyozta, a munka és a magánélet összeegyeztethetőségének biztosításával olyan munkavállalókat tudnak foglalkoztatni a vállalkozások, melyekkel enyhíthetők a munkaerő-hiány problémák.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!