Nemzetiségi oktatás és emelt matematika a Munkácsyban


2019-03-27 22:08:22  | cikk: Babos Petra  | 


Nemzetiségi oktatás és emelt matematika a Munkácsyban főképe
Zsúfolásig telt a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola aulája az idei első ovisulis foglalkozásra. A gyerekeket és szüleiket az iskola igazgatója, Ferenczi Kálmán köszöntötte, majd a 4. osztályosok rövid, iskolába csalogató műsora következett.
Ferenczi Kálmán elmondta, a 2019/2020-as tanévben három első osztályt szeretnének indítani.
A leendő elsős tanítók

-A német nemzetiségi osztály tanítói Varjas Judit és Szabó Imréné lesznek. Iskolánkban 2000 óta működik felmenő rendszerrel német nemzetiségi osztály. Nyelvoktató programunkat azoknak kínáljuk, akik első osztálytól kezdve heti 6 órában szeretnék tanulni a német nyelvet és megismerni a nyelvet beszélők történelmét, kultúráját. A német nemzetiségi osztályunkba azokat az iskolaérett gyerekeket várjuk, akik olyan képességekkel rendelkeznek, hogy a nyelvtanulás miatt velük szemben támasztott magasabb követelmények sem jelentenek megterhelést számukra. A másik osztály az emelt matematika oktatásra helyezi a hangsúlyt. Itt Ferencziné Györgydeák Anna és Csizmadia Vanda lesznek a kicsik tanítói. A 2013/14. tanévtől indítottuk útjára az emelt óraszámú matematikatanítást az 1-4 évfolyamon, amit 5. osztálytól az emeltszintű matematikaoktatás követ. Alsóban a gyerekek szorobánnal tanulnak számolni, ami rendkívüli módon felgyorsítja és egyszerűvé teszi a fejszámolást. Fegyelemre, precizitásra nevel, ami megmutatkozik más területen is. A szorobán mellett kiemelt szerepet kap a sudoku, a sakk és más logikai játékok megismertetése is. A felső tagozatosoknak pedig mélyebb szinten van lehetőségük a tananyag elsajátítására. A harmadik osztály az általános tantervű osztály lesz. Az általános képzésben résztvevő kisdiákok ugyanakkora óraszámban tanulják az egyes tantárgyakat, mint a másik két osztályban. Nekik tanórán kívüli tevékenységként kínáljuk azokat a tevékenységeket, amelyek színesítik iskolánk képzési palettáját. Itt Gyenese Beáta és Szabó Bernadett lesznek a tanítók - tudtuk meg Ferenczi Kálmántól.
A gyerekek jól érezték magukat a kézműves foglalkozáson

A gyerekek mesedramatizáláson és kézműves foglalkozáson vehettek részt, amíg a szülők tájékoztatót hallhattak az iskoláról.
Az igazgató kiemelte, ovisulis rendezvényeikkel az óvoda és az iskola közötti átmenetet szeretnénk megkönnyíteni gyermek, szülő, tanító számára egyaránt, hiszen nehéz döntés előtt állnak a szülők, ehhez szeretnének segítséget nyújtani az intézmény bemutatásával.
A soron következő ovisulis foglalkozás április 3-án lesz. Bemutató órák április 8-án lesznek, ahol a szülők a leendő tanítónénik óráit tekinthetik meg, majd április 10-én ovikupára várják a gyerekeket, ahol játékos sportversenyeken mérhetik össze ügyességüket az apróságok.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!