Kerékpárral, mopeddel, gépkocsival versenyeztek


2019-03-27 20:59:40  | cikk: HuHa  | 


Kerékpárral, mopeddel, gépkocsival versenyeztek  főképe
A megye valamennyi rendőrkapitányságának illetékességi területéről érkeztek ma diákok Pápára a Középiskolás Közlekedésbiztonsági Kupa megyei megmérettetésére, melyet idén a Pápai Rendőrkapitányság szervezett. A megyei fordulóra a városi versenyek első helyezettjei kaptak meghívást, s az itt legjobban teljesítők az országos döntőben folytatják a versengést. A diákokat a Határ utcai rutinpályán fogadta Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója és dr. Varga Balázs rendőr alezredes, a közlekedésrendészeti osztály vezetője.
A Pápai Rendőrkapitányság szervezte idén a megyei fordulót

Császárné Elek Veronikától, a verseny szervezőjétől megtudtuk, ezen a megmérettetésen három kategóriában indulhattak a középiskolások, hiszen közülük már többeknek van segédmotor-kerékpárra vagy személygépkocsira szóló vezetői engedélye, így ezekre a kategóriákra és a kerékpárosokra vonatkozott a verseny. A cél, hogy a közlekedési szabályokat már jól ismerő diákok ismét kipróbálják magukat, felfrissítsék elméleti tudásukat és a gyakorlatban helyesen alkalmazzák a megszerzett tudást.
-A hét rendőrkapitányság mindegyikéről kategóriánként egy-egy versenyzőt vártunk, ők mérik össze ma a tudásukat. Minden kategóriában számot kell adniuk az elméleti tudásukról, a személygépkocsi és a moped kategória versenyzői itt a Határ utcai vizsgaközpont vizsgaszobájában számítógépen töltik ki a tesztet, átélhetik újra a jogosítványszerzés izgalmait, a kerékpárosok számára pedig egy 25 kérdéses tesztlapot állítottunk össze - tájékoztatott az alezredes asszony. A diákok elméleti KRESZ ismeretei mellett gyakorlati tudásukról is megbizonyosodtak a versenyszervezők: egy ügyességi pályán kellett végighaladniuk, lehetőleg minél kevesebb hibapont nélkül, majd a városi forgalomban is helyt kellett állniuk.
Az elméleti teszt a vizsgaszobában zajlott

A rutinpályán teljesített ügyességi pálya feladatait a rendőrök állították össze, a városi forgalomban való közlekedési fordulót pedig Tarnai Miklós gépjárművezető oktató szervezte meg. Mint mondta, igazi kihívás elé állítja a diákokat, hiszen az országos forduló feladatai is nehezek lesznek. A gyakorlati versenyfeladatok során a belvárosig közlekedtek a versenyzők, érintették a Március 15. teret, de a gépkocsival versenyzők az elkerülő úton is haladtak. A versenyen többek között rendőri forgalomirányítással is találkoztak, méghozzá olyan szituációban, hogy a rendőri jelzések ellentétesek voltak a táblák utasításaival. A kerékpárosok számára is kitalált egy bonyolult közlekedési szituációt az oktató, nekik olyan útszakaszon kellett helyesen közlekedni, ahol van kerékpárút, de az úttesten haladást sem tiltja tábla. A gépjárművel versenyzők 10 kilométeres utat tettek meg, a bicajosoknak 4 kilométeren kellett tudásukat bizonyítani.
Komoly kihívás volt az ügyességi pálya is

Veszprémből Bella Balázs jött el a megmérettetésre, a moped kategóriában indult. Érdeklődésünkre elmesélte, édesapja kezdett motorozni, általa szerette meg ezt a járművet, így amint lehetett, megszerezte a moped vezetői vizsgát és azóta is gyakran közlekedik városi forgalomban, de hosszabb túrákat is tesz.
-Mindig ügyelek a közlekedési szabályok betartására - jelentette ki a fiatalember. Hozzátette, a versenyre való készülés során átnézte a KRESZ könyvét, és bár csak két éve volt, hogy vizsgázott, jó volt felidéznie a tanultakat.
Kerékpáros kategóriában is volt városi vezetési feladat

A versenyen végül Ibrányi Ádám, pápai diák nyerte a kerékpárosok kategóriáját, a mopedesek között az ajkai Kökényesy Dávid szerepelt a legjobban, a személygépkocsi kategóriában pedig a Veszprémből érkezett Kiss Bence Dávid szerezte meg az első helyezést. Ők hárman készülhetnek az áprilisban tartandó országos döntőre.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!