Befejeződött a fakivágás a Várkertben


2019-03-27 19:04:23  | cikk: HuHa  | 


Befejeződött a fakivágás a Várkertben főképe
Ma kora délután befejeződött a várkerti fakivágás a Zöld Város I. projekt keretében, az utolsó kijelölt fát Balogh László erdészmérnök szaktanár döntötte ki, munkáját Áldozó Tamás polgármester és a Mező erdésztanulói követték figyelemmel. Mint arról korábban hírt adtunk, a kivágandó fákról szakértők döntöttek, ez alapján folyt a munka az elmúlt két hónapban, amit a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola nyert el.
Balogh László erdészmérnök szaktanár döntöte ki az utolsó kijelölt fát a Várkertben

A ma délutáni sajtótájékoztatón Primusz József erdészmérnök szaktanár összegezte az elvégzett munkát. Felidézte, február 4-én kezdték meg a munkát, az elmúlt hét és fél héten 71 erdésztanuló dolgozott a területen az erdészmérnök szaktanárok irányításával. A diákok új órarendet kaptak erre az időszakra, így minden nap más évfolyam tanulói vettek részt a munkában.
-Az iskolánkra bízott munka két helyszínen folyt: a Várkertben és az Erzsébet ligetben, a várkerti helyszínen a diákok dolgoztak, az Erzsébet ligetben fakitermelő vállalkozók közreműködtek. Itt Várkertben 584 fát vágtunk ki, zömmel tujákat, kőriseket, ezüst- zöld- és hegyi juharokat, ostorfákat, bibircses nyíreket és kislevelű hársokat.
A folytatásban a tuskózást is elvégzik 

A kivágott fák egy része tájidegen, invazív fajú növény, más részük beteg, veszélyes egyed volt, vagy az értékes fák megmaradását veszélyeztető alánőtt kis körátmérőjű fa. A tervezéskor ezek eltávolítása volt az elsődleges szempont, valamint az, hogy az egykori látványtengely a kastély felé ismét megnyíljon.
Az erdőmérnök szaktanár arról tájékoztatott, a következő időszakban a tuskózási munkákat végzik el, hiszen feladatuk az, hogy kertépítési tevékenységre alkalmas területet hagyjanak maguk után. Így egyes területeken tuskófúrást végeznek, másutt visszamarják a talajszintig a tuskókat.
A Mező erdésztanulói remek munkát végeztek - mondta el Primusz József

Primusz József tanár úr büszkén jelentette ki, diákjaik nagyon szépen dolgoztak, egy komoly fakitermelő brigád teljesítményét hozták, a több száz köbméter fa kivágása során nemcsak az erdészeti gyakorlati tapasztalatuk és tudásuk erősödött nagyon jelentősen, de személyiségfejlődés, csapatépítés, közösségfejlesztés terén is sokat léptek előre.
A munkálatokban minden erdészévfolyam tanulói részt vettek, köztük lányok is, például Varga Zsófia, aki családi indíttatásból választotta ezt a pályát. A diáklány elmesélte, szereti a természetet, mindig érdekelte ez a szakma és családjukban is van ilyen munka, így nem volt kérdés a választás.
-Az elején kicsit féltem ettől a munkától, de segítséggel gyorsan belejöttünk és nagyon jó gyakorlatnak bizonyult. Sokat tanultunk, vágtunk, daraboltunk, hasznunkra vált és jól éreztük magunkat - mondta.
Primusz József erdészmérnök szaktanár (balra) és Áldozó Tamás polgármester a fakivágási tervet nézik, ez alapján zajlott a munka

A fakivágásokkal kapcsolatban Áldozó Tamás polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, az itt kivágott fákból - éppúgy mint a város más területéről eltávolított fákból - tűzifa lesz, amit a pápai háztartások kapnak meg.
-Tegnap délutánig innen a Várkertből 331 pápai családhoz szállítottunk ki tűzifát, de mivel van még itt felhalmozva a területen, ez a kiszállítás folytatódik.

A polgármester a Zöld Város I. projekt kapcsán kiemelte, a fakivágások időhöz kötött feladatok, több meghatározott időpontig be kell fejeződniük, hiszen egyes madarak költési idejét is figyelembe kell venni és az általános favágási időszakot is. Mindezeket még akkor is meg kellett tartani, ha a következő munkafázisok ezen a területen a közbeszerzési eljárások lefolytatása után, várhatóan nyáron kezdődnek meg.
-Jelenleg ott tartunk, hogy a közbeszerzési kiírásokat megküldtük a folyamatba iktatott előzetes ellenőrzésre a Miniszterelnökségre, ez 30 napig tarthat, bízunk abban, hogy ezt követően megjelenhetnek a közbeszerzési felhívások. Ezek különböző munkaterületekre terjednek ki: az utak, kerékpárutak, sétányok kialakítására, a zöldfelületek megújítására, a kávézó megépítésére és a Tapolca meder alakítására - ismertette. A várkerti új játszótér megépítésére egy más logikájú közbeszerzést írnak ki, azon a játékgyártók saját terveikkel fognak majd indulni. A városvezető arról is szólt, a projekt egy másik beavatkozási területén, a Várdombon ennél jóval előrébb tartanak a munkákban, ott már a növénytelepítések következnek.
Kinyílt a tér a Várkertben és feltárult az Esterházy-kastély épülete

Ugyanakkor a Zöld Város projekten kívül is készülnek a Várkertet érintő beavatkozások. Ezek között említette azt a munkát, mely a tervezés fázisához közelít és a Tapolca vizének a Bakonyérbe történő vezetését, illetve a Várkert vizes látványelemeinek létesítését jelenti jelenti. A Bakonyerdő Zrt. vállalása keretében lombkorona tanösvény épül a szerelmesek dombja környékén. Mindezek mellett pedig a Várkert kapcsán megemlítendő az Esterházy-kastély kerítésének építése is, mely látványosan halad előre.

Képek:


Címkék: top | zöld város i
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!