Az isákfalvai Sándor család története


2019-03-27 13:45:30  | cikk: Babos Petra  | 


Az isákfalvai Sándor család története főképe
Bauer Marcell: Az isákfalvai Sándor család története című könyvének bemutatóját tartották a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Fióklevéltárában. Az intézménynek ez a negyedik kötete, amelyet megjelentetett, hiszen volt már a légi huszárokról, a Pápai Levéltári Napok előadásairól és Pápa város történetének forrásaiból is könyv. A megjelenteket Petrik Iván levéltáros köszöntötte, majd Áldozó Tamás polgármester szólt a szép számban megjelentekhez. Mint mondta, a város támogatja az ilyen fajta kiadványokat, hiszen helytörténeti vonatkozása van, hozzátesz ahhoz, amit a városról tudni akarunk, s nem utolsó sorban értékes munkáról van szó.
-Csodálattal tekintek a családtörténeti könyvekre, mert azt gondolom, a szerző hatalmas mennyiségű adatból szedte össze a most elkészült könyvet. Ez szép kihívás, s reméljük, lesz még folytatása az ilyen jellegű levéltári kiadásoknak - emelte ki a polgármester, majd gratulált Bauer Marcellnak.
A szerzőt és a kötetet dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója mutatta be.
-Bauer Marcell hivatásos tűzoltó. Kutatásokat végzett, s ennek gerince a Thaly és a Magyari-Kossa család levéltári anyagaiban végzett kutatásai voltak. De kitűnően aknázta ki az eddig megjelent szakirodalom adatait is. Az ő kutatásai révén a város legjobban feldolgozott, igazán vaskos kötetre számot tartó anyagával gazdagította a pápai helytörténeti irodalmat. Nem csak a Sándorokra, de a rokon, és a velük kapcsolatba kerülő családokra is bőséges anyaggal szolgálnak a kötet anyagai, jegyzetei. Szeretném kiemelni azt a szerzői stílust, amellyel minden fejezet és alfejezet élén egy-egy mottószerű gondolattal indítja azt a részt a szerző. A II. fejezet a család történet pápai kezdeteit elemzi, aztán a család pápai történetét tárgyalja alaposan, kiaknázva a források adta lehetőségeket. Külön fejezetet kapott Thay Kálmán, egy Sándor rokon, aki a magyar történettudomány és különösen a XVIII. század forduló irodalomtörténetének egy különös alakja. Külön oldalakon vannak feltüntetve a Sándor család beazonosítható, nem kis számú birtokai. A kötetet bőséges forrás és irodalomjegyzék egészíti ki.
Bauer Marcell a kötetbemutató kapcsán elmondta, 18 éve kezdett el családfakutatással foglalkozni, hiszen mindig is nagyon érdekelte a történelem, s kíváncsi volt a felmenői történetére is.
-A 18 év alatt több levéltárban is megfordultam, kutatva a felmenőket. A Sándorok is rokonaim voltak, így jött az ötlet, hogy felkutassam őket, mivel sok adatot találtam róluk a levéltárban. Ők nagyon távoli rokonaim, az 1800-as évek elején volt Sándor Zsófia a felmenőm, s az ő őseiről szól a kötet- mondta Bauer Marcell, majd hozzátette, a megyei levéltárban kezdte a kutatást, majd az országos levéltárban és a református levéltárban is járt.
-A Sándorok régi, jelentős pápai család, akiknek sok birtokuk volt. Az első adat az 1500-as évek végéről származik, amikor Sándor György született. Ő volt 1622-ben a pápai főbíró. Voltak nemes tagjai a családnak, kurucezredesek is. A család történetét gyakorlatilag napjainkig követtem végig- fűzte hozzá a szerző, majd köszönetét fejezte ki a levéltár munkatársainak és Pápa Város Önkormányzatának a segítségért.
A könyvbemutató beszélgetéssel és dedikálással zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!