A zsidó tavaszünnep


2019-03-24 19:55:35  | cikk: ha  | 


A zsidó tavaszünnep főképe
A Purim a zsidó nép legszínesebb, legvidámabb ünnepe. A zsidó naptár szerint Ádár hónap 14. napján ünneplik a purimot, a megmenekülés napját, a valamikori zsidó tavaszünnepet, a “zsidó farsangot”. Eszter, Ahasvérus perzsa király zsidó származású felesége megakadályozta, hogy a király főembere, Hámán elpusztítsa a Perzsiában élő zsidókat. A bibliai történet szerint Hámán, a király kegyeltje és minisztere meggyűlölte a zsidókat, és az egész nemzetet ki akarta irtani. Naponta vetettek neki sorsot, hogy melyik nap kedvező a terv megvalósítására, innen az ünnep neve (a “pur” sorsvetést jelent, ennek többes száma a purim). Eszter végül meghiúsította a tervet, így a zsidók megmenekültek.

Ez már az egyesület harmadik Purimja volt

Az ünnephez négy fontos kötelezettség tartozik: fel kell olvasni Eszter könyvét, lakomát kell tartani, ajándékokat kell küldeni rokonoknak, barátoknak és meg kell ajándékozni a szegényeket. A lakomákon bort is ittak, „Minden ember köteles annyi bort inni, hogy ne tudjon különbséget tenni az átkozott Hámán és az áldott Mordeháj között!” - írja a Talmud. Purim hagyományos édessége a flódni (almás, mákos, diós lepény), a kindli (mákos vagy diós tekercs), a Hámán füle (mákkal vagy lekvárral töltött, háromszög alakú sütemény). Purimkor szokás maskarába öltözni, álarcot viselni.

Aki jól válaszolt, ajándékot kapott

Ezeket az érdekességeket a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület purimi ünnepén hallhatták az érdeklődők. Az egyesület elnöke, Schmidt Orsolya mondott köszöntőt, majd Schmidt Dezsőné olvasta fel az ünnep történeti, vallási hátterét. Ezt követően aki jól válaszolt a kérdésekre, ajándékot kapott. Volt purimi négypróba is, a gyerekeket játékok várták, s a finom édességek sem hiányoztak a legvidámabb zsidó ünnep pápai alkalmáról.

Képek:


Címkék: purim | zsinagóga
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!